Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Upplev Limhamn - 12 saker att se och göra


Fem kilometer sydväst om Malmö hittar du Limhamn, en stadsdel med mysig, kustnära småstadskänsla men ändå så nära till Skånes största stad. Här finns både butiker, restauranger och caféer, och det nya blandas med gammalt i fin harmoni. Det är också här på Limhamn vi bor, familjen bakom utflyktsbloggen Smultronställen i Skåne. Här kommer våra tips för dig som besöker Limhamn:


1. Shopping och caféliv med småstadskänsla

Limhamn är verkligen en liten stad i storstaden, med ett brett utbud av små butiker, caféer och restauranger. Här blomstrar handeln och det härliga folkmyllret på shoppinggatorna, särskilt under helger och i semestertider, gör att stadsdelen alltid känns full av liv. Här kan du handla allt från noga utvalt mode och inredning till secondhand, keramik och godis. 



2. Handla lokalproducerat

Vill du köpa med dig något som tillverkats eller formgivits lokalt? Då kan du kika på godsakerna från Sveas Karamellkokeri, Tehuset Shivas goda teblandningar, underbart kaffe från Limhamns kafferosteri, Kokkolits fina kläder, brickor och muggar, fantasifull keramik från Lerbruket och både keramik och vackra silversmycken hos Ateljén. 


3. Promenera längs Öresund

Börja i Limhamns Sjöstad, där kajen kantas av moderna bostadsområden. Gör sedan en avstickare ut till Ön, som du kan runda längs en vacker strandpromenad. Från utsiktsplatsen på södra sidan har du en sagolik vy mot Öresundsbron - ett perfekt ställe för att njuta av solnedgången! Pausa på Dragörkajen och njut av folklivet på bryggorna. Strosa sedan vidare ut i det stora hamnområdet, förbi hoddor, fiskebåtar och segelbåtar. Promenadvägen fortsätter ända bort till strandparken Sibbarp. Härifrån kan du gå vidare ända ut till Öresundsbrons utsiktsplats och fortsätta till stadsdelen Bunkeflo.


4. Upplev en del av 1800-talet i Gamla Limhamn

Gamla Limhamns mysiga kvarter med äldre gathus i en mängd olika utföranden och färger växte fram i början av 1800-talet, då fisket tog fart. De flesta är idag varsamt renoverade, ofta med vackra, uppväxta trädgårdar. I juli och augusti är det extra fint här, då gatorna ligger inbäddade i blommande stockrosor. I Gamla Limhamn ligger även före detta Tegnérskolan, som idag är Limhamns konsthall med flera fina utställningar per år. Limhamns Torg, där Gamla Limhamn gränsar till nyare områden, är en populär samlingsplats med lekpark, fontän och trevliga sittplatser. Det är även här som Limhamns årliga, populära julmarknad hålls.


5.  Beundra pittoreska fiskehoddor

Fiskeverksamheten i stadsdelen är fortfarande aktiv, och en del av Limhamns pittoreska fiskehoddor vid Dragörkajen används ännu idag för just fiskeredskap. Många av de fantastiskt charmiga, färgglada och utsmyckade små träbodarna fungerar dock nu för tiden snarare som sommarstugor. Fler fiskehoddor på Limhamn hittar du längs strandgatan och i Sibbarps småbåtshamn.


6. Ta ett dopp med utsikt över Öresundsbron

Sibbarp är en stor strandpark med och härliga badmöjligheter, som är ett av Malmös mest populära friluftsområden. Här kan du ta dig ett dopp från en av de nio stora badbryggorna, känna sanden mellan tårna på flera olika sandstränder, eller basta och doppa dig i havet året om i Sibbarps kallbadhus. 


7. Gå ner i Limhamns kalkbrott

Den storskaliga cementtillverkningen och kalkbrytningen, som en gång satte Limhamn på kartan, är numera nedlagda. Däremot kan du gå runt kalkbrottet längs en 4 km lång promenadväg och beundra det naturreservat som Limhamns kalkbrott utvecklats till från ovan. Du kan också delta i guidade turer ner i Limhamns kalkbrott, som faktiskt är det största dagbrottet i hela norra Europa. Kalkbrottet är ca 1300 meter långt, 800 meter brett och 65 meter djupt. Här nere finns två stora vattenfall, flera sjöar, en utrotningshotad grönfläckig padda, samt en mängd olika fågel- och fladdermusarter. Under turen ser du också en hel del kvarlämningar av den industriproduktion som pågick här. 


8. Besök Öresundsbrons fäste

Öresundsbrons fäste vid Lernacken är en populär utsiktsplats, där du kan se bron från nära håll. Många kör ut hit på kvällen för att beundra solnedgången, antingen från höjden vid parkeringen eller från den långa pir som går ut i Öresund. Längs en vacker promenadväg kan du gå under bron och sedan fortsätta ända till Bunkeflo och natursköna Bunkeflo strandängar, där du ser Öresundsbron från andra hållet.


9. Ät glass

Något som det finns ovanligt mycket av på Limhamn är glassbarer! Orginalet är välbesökta Chellos glassbar på Hyllie Kyrkoväg, men på Limhamn hittar du även Limhamns glassmejeri, Augustaglass och St Jacobs glass.


10. Lev hamnliv bland restauranger och uteserveringar

Limhamns småbåtshamn och gamla Dragörkajen har blivit ett underbart område för både promenader och restaurangliv, med allt från pizza till kött och fisk. På uteserveringarna tar man sig gärna ett gott glas och njuter av havsluften under varma sommarkvällar. I Limhamns hamnområde hålls även det populära årliga evenemanget Limhamns Hamnfestival.


11. Hälsa på Havsprinsen

Malmös svar på sjöjungfrun "Den lille havfrue" vid Langelinie i Köpenhamn heter Havsprinsen, och är en fin bronsstaty på 500 kg gjord av konstnären Anders Skog. Här i Limhamns småbåtshamn sitter prinsen med blicken längtansfullt riktad mot Danmark. 


12. Besök soldattorpet

Limhamns Museum är ett litet soldattorp från början av 1800-talet, som var bebott fram till 1956. Här finns ett rum som är inrett som på 1900-talets början, information om Limhamn, bildarkiv och olika utställningar. I Soldattorpets trädgård brukar Limhamnsborna fira midsommar, med traditionell dans kring stången. 


Fakta om Limhamn

Limhamn är en populär stadsdel med högst levande småstadskänsla, belägen sydväst om centrala Malmö. Här kommer några saker du kanske inte visste om Limhamn:

  • Limhamn har cirka 15.000 invånare och inflyttningen är stor. Nya bostadsområden finns bland annat vid kalkbrottet, på Ön och i den helt nya stadsdelen Limhamns Sjöstad.
  • Limhamns kalkbrott är norra Europas största. Idag är det ett naturreservat med rikt växt- och djurliv, som bland annat är hem för en utrotningshotad padda.
  • Limhamn omnämns redan under 1500-talet i flera danska skrifter. Namnet Limhamn kommer från ordet "lim" som är ett gammalt ord för kalk.  
  • Kalkbrytningen började redan på tidigt 1600-tal, och 1785 kom den i familjen Suells ägo. I slutet av 1800-talet startade Skånska Cement AB en fabrik, som utvecklades snabbt under ledning av R.F. Berg. Han kallades "Limhamnskungen" och verkade även för att Limhamns fiskare och arbetare skulle kunna äga sin egen bostad. Idag finns han avbildad som staty där Linnégatan möter Strandgatan.
  • Mellan 1889 och 1915 kunde man åka till Limhamn längs Malmö-Limhamns järnväg, även kallad ”Sillabanan". Den byttes ut mot spårvagnstrafik, som senare ersattes med bussar. Även mellan kalkbrottet och cementfabriken fanns en järnväg, där cykelvägen intill Limhamnsvägen går idag. Den kallades i folkmun för ”Brottets bana”.
  • Under världskrigen pågick omfattande militärproduktion på Ön. Bland annat tillverkade AB Flygindustri en tid militärflygplan.
  • En färjelinje från Limhamn till Dragør i Danmark fanns mellan 1960 och1999. Den var en av de mest trafikerade färjelinjerna mellan Sverige och utlandet. Idag är gamla Dragörkajen en trevlig mötesplats med livligt restaurangliv.
  • Flera av Gamla Limhamns pittoreska gathus har anor till 1800-talet, och bygdes av dåtidens fiskarfamiljer. 
  • Sibbarps strandpark är ett av Malmös mest populära rekreationsområden, med flera badbryggor och sandstränder.