Matnatten: En smakrik upptäcktsfärd i Malmö


I början av oktober fick vi på bloggen Smultronställen i Skåne en fantastisk möjlighet att delta i ett roligt och välsmakande evenemang – Matnatten! Detta kulinariska evenemang, som firade sitt 10-årsjubileum i år, är ett måste för alla matälskare och ger en chans att prova rätter från flera olika restauranger under en och samma kväll. Med ett provsmakningsklippkort i handen promenerar ni mellan restaurangerna, njuter av små smakprover och upptäcker nya, härliga ställen. Till varje rätt kan ni välja att dricka vatten eller köpa till ett glas vin, öl eller något annat gott för att komplettera smakupplevelsen.

Matnatten drivs av Taste Events Sverige AB, och i samband med vår kväll fick vi även möjlighet att prata med projektkoordinator Henrik Gunnarsson från företaget. Henrik förklarade hur evenemanget ger folk chansen att upptäcka nya restauranger som de kanske inte har provat förut, eller att återvända till gamla favoriter och smaka på rätter de annars kanske inte hade valt. Med Matnatten strävar man efter att sprida matglädje runtom i landet, och låta deltagarna uppleva spännande smaker på ett lättsamt och socialt sätt. 

Henrik berättade också att evenemanget växer för varje år. Blir det upp till 300 deltagare fungerar det bra med en runda bestående av 6 restauranger, men ifjol ville över 600 glada "Matnattare" ut på stan samtidigt, så det fick helt enkelt bli två olika rundor att välja mellan. Dessutom vill fler och fler städer och restauranger vara med, vilket är kul för alla oss som uppskattar en kväll med spännande smakupplevelser i trevligt sällskap!

Kvällens runda med Matnatten: 6 Malmö-restauranger, 6 olika smakupplevelser

Under vår kväll i Malmö deltog sex restauranger, alla med sina egna unika rätter och atmosfärer. Varje stopp erbjöd något nytt och spännande, från koreansk bulgogi till grekisk souvlaki. Här kommer en närmare titt på kvällens smakresa:




1. Gerege – Koreansk bulgogi med en modern twist

Vår smakresa började på Gerege, en restaurang belägen på Södra promenaden 23, som specialiserar sig på mongolisk och koreansk fusionmat. Här har vi ätit lunch några gånger under åren, men ikväll bjöds vi på något vi inte beställt in tidigare, nämligen en smakrik och mör bulgogi – en klassisk koreansk rätt med marinerat nötkött, ris och kimchi. Gerege är känt för sin kreativitet och förmåga att ta traditionella rätter och ge dem en modern touch, och denna bulgogi var inget undantag. En perfekt start på kvällen!

2. Sauvage  – Friterad blomkål med dragonsås och strandloka

Nästa stopp var Sauvage, en trendig restaurang som ligger på Spångatan 32. Sauvage har ett hållbarhetstänk och en meny som ofta lyfter fram säsongens råvaror på ett kreativt sätt. Här fick vi smaka på en krispig friterad blomkål, serverad med en utsökt dragonsås och toppad med strandloka, en ört som bidrog med en frisk och lätt pepprig smak. Sauvage är en av Malmös mest omtalade restauranger för sin innovativa användning av växtbaserade ingredienser, och denna rätt var ett fint exempel på deras filosofi att låta naturens smaker stå i centrum.

3. Hawaii Poke – Fräsch Avoloha med lax, mango och edamamebönor

Från friterad blomkål till något lättare och friskare: Hawaii Poke, en restaurang som ligger på Södertull, Södra Vallgatan 3, har tagit poké-trenden till Malmö med bravur. Här serverades vi en härlig avoloha, en variant av poke bowl med lax, mango, edamamebönor och en krämig sås. Kombinationen av de olika smakerna – den feta laxen, den söta mangon och den milda avokadon – skapade en perfekt balans mellan fräschhet och mättande texturer. Hawaii Poke är det perfekta stället för en måltid som känns både exotisk och lätt.

4. Slottsträdgårdens Kafé – Vegetariska höstsmaker i mysig miljö

När solen började gå ner styrde vi kosan mot Slottsträdgårdens Kafé, belägen i hjärtat av en av Malmös vackra parker. Denna restaurang är känd för sitt fokus på ekologiska och lokala råvaror, och kvällen till ära serverade de en vegetarisk hösträtt med jordärtskocka, pumpa och picklad sötpotatis. Det var en rätt som speglade säsongen perfekt, med mustiga och jordiga smaker som värmde upp oss under den kyliga kvällen. Kaféets varma ljus och mysiga atmosfär bidrog till upplevelsen, och det var svårt att inte känna sig hemma i denna avslappnade oas mitt i stadens grönska.

5. Grekiska Grill & Bar – Souvlakitallrik med bulgur och tzatziki

Nästa stopp tog oss till Medelhavet, eller åtminstone en känsla av det, vid Grekiska Grill & Bar på Citadellkajen, Citadellvägen 17. Här serverades vi en souvlakitallrik fylld med saftiga grillspett, fluffig bulgur och en krämig tzatziki som gav hela rätten en fräsch och syrlig balans. Grekiska Grill & Bar är en nykomling på Malmös restaurangscen, men de har redan gjort sig ett namn för sina autentiska smaker och avslappnade, men ändå eleganta miljö. Med en meny som består av klassiska grekiska rätter och moderna tolkningar av Medelhavets kök, är detta ett ställe som bjuder in till många återbesök.

6. Bermuda Deck Shuffle Club – Lätt och fräsch laxtartar

Vi avslutade kvällen på Bermuda Deck Shuffle Club, en kombinerad restaurang och spelhall som ligger på Djäknegatan 21. Här kan du inte bara äta gott, utan även spela deck shuffle – en perfekt kombination av mat och nöje. Till kvällen serverades vi en fräsch laxtartar, en av deras signaturrätter från förrättsmenyn. Tartaren var lätt och uppfriskande, med fina smaker av färsk lax, citron och en touch av örter. Bermuda Deck Shuffle Club är ett ställe som erbjuder en avslappnad atmosfär med en twist, och det var den perfekta platsen att avsluta vår smakresa på.




Matnatten: En minnesvärd matupplevelse

Matnatten var en fantastisk upplevelse som gav oss chansen att både upptäcka nya restauranger och smaka på rätter vi aldrig tidigare provat. Kombinationen av god mat och välkomnande miljöer gjorde kvällen extra minnesvärd. Det var också roligt att prata med flera av restaurangägarna och medarbetarna, och få en inblick i deras passion för matlagning och gästfrihet.

Nästa gång Matnatten hålls i Skåne är i februari, och då kommer både Malmö och Helsingborg vara med i programmet. Vi ser redan fram emot att upptäcka fler fantastiska smaker och restauranger. Håll utkik efter biljettsläpp och se till att säkra din plats i god tid – detta är ett evenemang du inte vill missa!

Inlägget är ett betalt samarbete med Taste Events Sverige AB, och vi kan inte vänta tills nästa smakrika äventyr!