6 lokala adventskalendrar att njuta av i december


Det är något alldeles särskilt med decembermånad. Mörkret sänker sig tidigt, men ljusen från adventsljusstakar och julstjärnor sprider värme och förväntan. Och vad vore december utan en adventskalender? Den där dagliga stunden då man får öppna en liten lucka och upptäcka något nytt, är en mysig ritual för både stora och små. 

På bloggen Smultronställen i Skåne älskar vi att lyfta fram lokala produkter, och vad kan vara bättre än en adventskalender fylld med delikatesser från några av Skånes bästa tillverkare? I år har vi letat upp ett gäng härliga kalendrar som gör nedräkningen till jul lite extra speciell:


1. Tehuset Javas Tekalendrar - Standard och Deluxe

Tehuset Java är en institution för teälskare, och deras tekalendrar är ett måste för den som vill upptäcka nya smaker varje dag fram till julafton. Tehuset Java, som grundades redan 1932, har en passion för att erbjuda högkvalitativa teer från hela världen.

Kalendrarna är en fantastisk blandning av svart, grönt, vitt och rött te, med smaker som sträcker sig från fruktiga blandningar till kryddiga vinterklassiker. Det är som att resa genom världens teodlingar utan att lämna hemmet. Ett perfekt sätt att unna sig en lugn stund varje dag i fram till julafton. 

Tehuset Javas adventskalender innehåller 24 olika tepåsar att förgylla morgnarna eller kvällarna med. I deras Deluxe-kalender hittar du istället löste från världens alla hörn och ett par spännande överraskningar som passar teälskare.


2. Malmö Chokladfabriks Adventskalender

Malmö Chokladfabrik är ett annat skånskt varumärke som ligger många varmt om hjärtat. Deras choklad är helt fri från nötter, soja och gluten, vilket gör den till ett säkert val för allergiker, utan att för den sakens skull göra avkall på smaken. 

Malmö Chokladfabriks Adventskalender är fylld med deras lyxiga chokladbitar, där du kan njuta av en ny smak varje dag. Från mörk choklad med intensiva kakaotoner till krämiga mjölkchokladsorter och spännande kombinationer med frukt och kryddor. Det här är en kalender för chokladälskaren som vill uppleva hantverkschoklad på hög nivå, varje dag fram till jul.


3. Lakritsfabrikens Liquorice Calendar

Lakritsälskare, se hit! Lakritsfabriken i Ramlösa är ett lokalt företag som tillverkar högkvalitativ lakrits på ekologiska ingredienser. Deras Liquorice Calendar är en dröm för den som inte kan få nog av lakrits. Med en härlig blandning av söta och salta varianter, chokladöverdragen lakrits och till och med nya smaker du kanske inte testat tidigare, får du njuta av en daglig överraskning.

Lakritsfabriken har gjort sig ett namn för sin rena och naturliga lakrits utan konstgjorda tillsatser, och denna kalender är ett perfekt exempel på deras passion för kvalitet och smak. Det är en jultradition jag är säker på att många kommer vilja göra till sin egen.


4. Tehuset Javas Kaffekalender

För kaffefantasten är adventsperioden en perfekt tid för att prova nya kaffesorter. Tehuset Java har inte bara ett fantastiskt utbud av te, de har även skapat en Kaffekalender som ger dig möjlighet att njuta av olika specialkaffen varje dag fram till jul. Med noggrant utvalda bönor från olika delar av världen får du en smakresa som tar dig från Etiopiens blomstrande kaffesorter till Sydamerikas rika, chokladiga toner.

Varje påse innehåller en dagsranson kaffe, och om du uppskattar variation eller bara vill hitta en ny favorit att brygga till julafton, är detta kalendern för dig. Det är en underbar present till dig själv eller till någon annan som älskar kaffe lika mycket som vi gör.


5. 24 goda dagar till jul - Österlenchoklads adventskalender

Svenska Kakao, baserade på Österlen, är en liten chokladtillverkare med en stor passion för kvalitetschoklad. De tillverkar sin choklad från böna till färdig produkt, och använder sig endast av hållbart odlade kakaobönor från noggrant utvalda kooperativ.

I deras adventskalender får du uppleva smaker som speglar chokladens naturliga variation och komplexitet. Varje lucka bjuder på en bit handgjord choklad, från krämig mjölkchoklad till intensivt mörka varianter med höga kakaohalter. Det här är en kalender för chokladkonnässören som vill uppleva något unikt och genuint varje dag.


6. Pärlans och Malmö Chokladfabriks gemensamma adventskalender

Pärlans Konfektyr, som är kända för sina lyxiga kolor, har slagit sig samman med Malmö Chokladfabrik för att skapa en adventskalender som är en riktig höjdare för alla som älskar både choklad och kola. Tänk dig att varje dag få öppna en lucka och hitta antingen en ljuvlig bit kola med smörig, mjuk konsistens eller en bit fyllig choklad från Malmö Chokladfabrik.

Den här kalendern är något utöver det vanliga och kombinerar det bästa av två världar – len choklad och söt kola – i en underbart vacker förpackning. Det är en perfekt adventskalender att dela med någon, eller att njuta av helt själv om du, liksom jag, har en svaghet för både kola och choklad.


En adventstid att njuta av

Adventskalendrar är inte bara för barn – de är ett sätt att dagligen unna sig själv något litet och speciellt under en annars hektisk tid. Och vad är bättre än att göra detta med produkter från lokala företag, där passionen för hantverket lyser igenom i varje bit choklad, varje tugga lakrits och varje kopp te och kaffe?

Så om du, liksom jag, älskar att upptäcka nya lokala tillverkare, kan jag varmt rekommendera någon av dessa kalendrar. De kommer inte bara göra din nedräkning till jul lite godare, de ger dig också chansen att utforska nya smaker och kanske hitta nya favoriter att njuta av långt efter att julen är över.

Bilderna är lånade från respektive tillverkare.