Gör din egen glögg
Hos oss dricker vi gärna glögg från november till en bit in i februari - så värmande och gott! Det finns som bekant massor av goda varianter att köpa färdigt, men det är också kul att prova göra egen. Här är ett recept på klassisk glögg som du enkelt kan göra hemma:
Ingredienser:
- 1 flaska rött vin
- 3 st kanelstänger
- 8 st nejlikor
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 1/2 msk farinsocker
- 2 msk pressad citron
Så här gör du:
- Häll över vinet i en kanna eller stor karaff, och sätt i alla kryddorna, samt socker och citronsaft. låt gärna stå över natten eller ett par timmar.
- Innan servering, värm upp blandningen på låg värme och rör om då och då. Låt glöggen sjuda på låg värme i cirka 20 minuter.
- Sila bort kryddorna och servera glöggen varm, gärna med mandel och russin som tillbehör.
Här är några fakta om glögg:
Glögg är en varm dryck som är populär i Norden under julen. Den är traditionellt baserad på kryddat vin eller sprit, men finns idag även i massor av alkoholfria varianter. Ordet glögg kommer från det äldre ordet glödg, som betydde uppvärmd.
- Glöggens historia går tillbaka till antiken, där greker och romare tillsatte kryddor i vin av hälsoskäl eller som smakförbättrare.
- Gustav Vasa höll sig med en egen blandning, som bestod av rhenskt vin, socker och honung, kryddat med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor.
- År 1609 dök uttrycket "glödgat vin" upp för första gången.
- Glöggens popularitet i Sverige växte vid 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som kallades cognacsglögg.
- Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken. Glögg är idag en populär dryck under julfirandet, och serveras ofta med mandlar och russin i glaset
- Glöggtraditionen finns även i andra länder, där varmt kryddat vin serveras under namn som vin chaud på franska, Glühwein på tyska och mulled wine på engelska.