Jag älskar tomtar! Här hemma i julpyntslådorna finns nog hundratals, allt från samlartomtar i keramik till kära hemmagjorda små gubbar och gummor med röda luvor. Men varifrån kommer traditionen med tomtar till jul, egentligen? Att pynta med tomtar är en tradition som har djupa rötter i både nordisk folklore och kristen tradition.
Tomten i nordisk folklore
Tomten, som vi känner honom idag, har sina rötter i nordisk folklore. Ursprungligen var tomten en gårdstomte, en liten varelse som bodde på gården och skyddade den och dess invånare. Gårdstomten var ofta avbildad som en liten, gammal man med gråa kläder och en röd luva. Han var känd för att vara både hjälpsam och hämndlysten; om han blev väl behandlad, hjälpte han till med gårdens sysslor, men om han blev förbisedd eller illa behandlad, kunde han ställa till med oreda.
Sankt Nikolaus
En annan viktig influens på jultomten är Sankt Nikolaus, en biskop från Myra i nuvarande Turkiet, som levde på 300-talet. Han var känd för sin givmildhet och för att hjälpa de fattiga. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från prostitution genom att kasta pengar till dem genom skorstenen. Sankt Nikolaus firas den 6 december i många europeiska länder, och hans generositet och vänlighet har starkt påverkat bilden av jultomten.
Från julbocken och gårdstomten till dagens jultomte
Innan jultomten blev populär i Sverige, var det julbocken som delade ut julklappar. Julbocken har sina rötter i förkristna traditioner och var en symbol för fruktbarhet och skydd. När gårdstomten började associeras med julen slutet av 1800-talet, ersattes julbocken gradvis av tomten. Jenny Nyström, en svensk konstnär, spelade en stor roll i denna utveckling genom sina illustrationer av tomten som en glad och vänlig figur som delade ut julklappar. Hennes bilder hjälpte till att forma den moderna svenska jultomten.
Den moderna bilden av jultomten, som en rund, glad man i röd dräkt med vitt skägg, populariserades i USA under 1800-talet. En viktig milstolpe var publiceringen av Clement Clarke Moores dikt "A Visit from St. Nicholas" 1823, där tomten beskrivs som en glad, rund man som åker släde dragen av renar. Denna bild förstärktes ytterligare av illustratören Haddon Sundblom, som skapade ikoniska bilder av jultomten för Coca-Cola på 1930-talet.
Tomten som julpynt
Att pynta med tomtar till jul är en tradition som symboliserar glädje, generositet och gemenskap. Tomtarna påminner oss om att vara snälla och hjälpsamma, precis som gårdstomten och Sankt Nikolaus. De är också en symbol för julens magi och förväntan, särskilt för barn som ser fram emot att få julklappar.
Traditionen att pynta med tomtar till jul är en spännande blandning av nordisk folklore och kristen tradition. Från gårdstomten som skyddade gården, till Sankt Nikolaus givmildhet, och den moderna jultomten som sprider glädje och generositet, har tomten blivit en central figur i vårt julfirande. Genom att pynta med tomtar, håller vi dessa traditioner vid liv och påminner oss om julens budskap om vänlighet och gemenskap.