Julgranen har en lång och intressant historia. För länge sedan var det vanligt att man ställde granruskor på var sida om ytterdörren eller framför gården som ett tecken på att julefriden hade inträtt. Detta skedde på Tomasdagen den 21 december. Julgranen som vi känner den idag kommer från Tyskland och den första kända klädda granen här i Sverige fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland år 1741. I slutet av 1800-talet spred traditionen sig från herrgårdar och prästgårdar tillvanliga människors hem. Granen kläddes först med ätliga prydnader som äpplen, russin, nötter och pepparkaksfigurer. Senare kom hemgjorda girlanger och flaggor.
Idag finns det massor av olika typer av julgranspynt som kan användas för att dekorera julgranen. Några exempel på vanligt förekommande pynt är julkulor, glitter, tomtar och polkagrisar. Det finns också många olika stilar att välja mellan, från klassiskt till modern eller lekfullt.
Julgranens topp pryds ofta av en stjärna, spiral eller ängel. En stjärnan och spiran symboliserar Betlehemsstjärnan som ledde de tre vise männen till Jesusbarnet medan en ängel symboliserar änglarna som sjöng för herdarna på Betlehemsfälten.
Många har en julgransmatta under granen för att skydda golvet mot barr och vattenstänk. Det finns många olika utföranden av julgransmattor, både enfärgade och mönstrade, som är lätta att matcha med ditt julpynt. Det är också vanligt att placera julklappar under granen.
Så här får du julgranen att hålla längre:
- Ta reda på när granen är huggen - ju färskare gran desto bättre hållbarhet.
- Gör en ny snittyta och såga ett kryss i botten på stammen så att den kan suga upp vatten ordentligt.
- Låt granen vänja sig gradvis vid husvärmen, börja med ett svalt utrymme men några plusgrader.
- Vattna granen ofta, så att den kan suga vatten hela tiden.
- Placera inte granen nära en värmekälla.