Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Kortelshuvud, näst högsta toppen i Stenshuvuds nationalpark

tisdag 17 oktober 2023



Kortelshuvud är en av de högsta topparna i Stenshuvuds nationalpark, och bjuder på fantastiska vyer över bergen och havet. Från besökscentret Naturum Stenshuvud är det bara en knapp kilometer till Kortelshuvuds topp, som ligger på den lila rundslingan. När du njutit klart av utsikten kan du fortsätta längs leden genom en blandning av lummig skog och beteshagar. Du kommer till den vackra dalgången längs Rörums norra å, och här kan du välja att antingen följa rundslingan tillbaka genom skogen, eller gå den sista biten längs stranden. Vi följde ån ända ut till dess mynning och promenerade sedan tillbaka tillbaka mot nationalparkens entré längs strandkanten. 

Kortelslingan är en mycket vacker led, som tar dig genom några av de mest natursköna delarna av Stenshuvuds nationalpark. Under hösten kan vädret vara ostadigt, så det är alltid bra att vara förberedd på regn. När vi började vår vandringstur var det fullt solsken, men på vägen tillbaka fick vi ta skydd mot några riktiga störtskurar, under ett av de lummiga träd som pryder strandkanten hela vägen mellan Rörum och Stenshuvud. Stenshuvuds nationalpark är en av Skånes tre nationalparker och även ett av Österlens mest kända besöksmål. Hit kommer såväl vandrare och naturälskare som glada badgäster! Stenshuvuds imponerande bergstoppar är avslutningen på den nästan 60 km långa Linderödsåsen, som börjar i Hörby och sträcker sig ända hit ut till Österlens kust.

Här är några intressanta fakta om Stenshuvuds nationalpark:

  • Stenshuvuds nationalpark ligger strax utanför Kivik i sydöstra Skåne och bildades 1986. 
  • I besökscentret Naturum Stenshuvud finns en utställning om parkens växter, djur och geologi, samt guider som kan svara på alla dina frågor.
  • Nationalparken är 400 hektar stor, varav cirka 80 hektar är hav.
  • Stenshuvud består av tre toppar, varav den norra toppen är den högsta med sina 97 meter över havet.
  • Området har länge använts för bete och jordbruk. På flera ställen finns gamla odlingsrösen stengärdsgårdar kvar.
  • Fornlämningar i området vittnar om människans närvaro under tusentals år. Man har bland annat hittat en hällkista som är 4000 år gammal och resterna av en fornborgsmur från ca 500 e.Kr.
  • Nationalparken har flera olika vandringsleder, från 1,1 till 4,2 km långa, som bjuder på en varierad natur. Här finns berg, ängar, stenmarker, lövskog, sankmarker, sandstrand och klippstrand.

Vandring i Skåne

Gillar du att vandra och vistas i naturen? Då är Skåne helt rätt plats, med 140 mil av Skåneleden, 3 nationalparker och mer än 350 olika naturreservat!  Här kan du läsa mera om att vandra i Skåne!

Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.


Read More

Annorlunda caféer i Skåne

måndag 16 oktober 2023



Finns det något bättre än att upptäcka ett helt nytt café, när man är ute på utflykt? Här kommer våra tips på annorlunda trädgårdscaféer, kaffestugor och spettkaksbagerier i Skåne som är väl värda ett besök!

  • Olof Viktors - Glemminge: Ett prisat bageri och café som ligger på en fyrlängad gård mitt i den skånska myllan. Här kan du njuta av härliga bakverk och bröd, bakade med hantverksmässiga traditioner och kärlek!
  • Flinckmans Café - Sireköpinge: Ett litet gemytligt sommarcafé mitt ute på den skånska landsbygden. Här serveras matiga smörgåsar och hembakade kakor i en underber miljö. Vackert pyntat i varenda hörna vid jul! 
  • Zoégas Café - Helsingborg: Ett kafé med anor från 1800-talet som både serverar och säljer sortimentet från Zoégas kaffefabrik. Här kan du njuta även njuta av hembakade kakor och lättare luncher.
  • Fricks Spettkaksbageri & Trädgårdscafé - Billinge: Ett anrikt och café med lummig trädgård i Billinge. Här ka du beställa in kaffe med traditionell skånsk spettkaka och andra godsaker.
  • Slottsparkens Kafé - Malmö: Ett café beläget i en vacker parkmiljö vid Malmöhus slott. Här kan du njuta av hembakat fikabröd, lättare luncher och en fantastisk utsikt över slottet och slottsträdgårdens vackra planteringar.
  • Kaffestugan Annorlunda-Kivik: En mysig kaffestuga i vackra omgivningar, precis intill Stenshuvuds nationalpark. Här finns glass, lättare luncher och en omåttligt populär kakbuffé. 
  • Vismarlövs Bagarstuga - Klågerup: Ett bageri med anor från 1800-talet som ligger i en idyllisk skånsk bymiljö. Här kan du njuta av hembakat bröd, kakor och andra godsaker.
  • Alice & Katten - Ystad: Ett populärt café med en unik inredning inspirerad av Alice i Underlandet. Boka bord för att njuta av hembakat fikabröd, lättare luncher och en fantasifull atmosfär.
  • Möllebackens Våfflor - Helsingborg: En våffelstuga på höjderna ovanför Helsingborgs centrum, där du kan njuta av nygräddade våfflor med olika tillbehör.
  • Flickorna på Skäret - Nyhamnsläge: Ett av Sveriges mest kända caféer med underbara kakor och fantastisk sommarfrukost i en fantastisk lummig trädgård med havsutsikt.
  • Fritidsbaren - Ystad: Ett mysigt café längs strandpromenaden i Ystad som är känt för sina berömda wienerbröd.
  • Café Madame Blå - Skåne-Tranås: Ett hemtrevligt café och fransk bistro på Österlen som serverar hembakat och hemlagat med franska recept och skånska råvaror.
  • Klosterbageriet - Åhus: Ett klassiskt hembageri där du kan beundra en stor samling färgglada kaffekoppar. Sommartid kan du avnjuta en härlig macka eller kaka mitt i den gamla klosterruin som idag är caféets uteservering. 
  • Café Killeröd - Båstad: Ett mysigt café med en fantastisk utsikt över Bjärebygden och Kullaberg. Här kan du njuta av hembakat och hemlagat från ekologiska råvaror.
  • Vildrosor & Höns - Perstorp: Ett gårdscafé med tillhörande gårdsbutik i mysig miljö. Här kan du handla av ekologiska surdegsbröd eller fika på äppelkanelbullar och andra godsaker.

Read More

Handla pumpor i Skåne - gårdsbutiker och självplock

söndag 8 oktober 2023



Pumpor brukar man kunna köpa i de flesta av våra större livsmedelsbutiker under september och oktober. Vill du istället göra jakten på den perfekta Halloweenpumpan till en mysig utflykt, samtidigt som du stödjer lokala odlare? Då finns det många fina gårdsbutiker att besöka här i Skåne! Åker du redan i september kan du även ha turen att få se pumporna ligga kvar ute på fälten, som vackra orange färgklickar.  

Bild ovan: Pumpaförsäljning hos Önsvala Grönt, Staffanstorp. Bild nedan: Självplock: Pumpor direkt från fältet på Hallongården!



Här kan du handla pumpor i Skåne: 

Read More

Självplock av pumpor hos Hallongården



I år bjöd Hallongården utanför Trelleborg in till en ny trevlig höstaktivitet, nämligen självplock av pumpor direkt från fältet! Så mysigt att strosa längs raderna av pumpor och leta efter de allra finaste Halloweenpumporna till våra lyktor, som vi alltid brukar göra under höstlovsveckan. I ladan fanns även en välfylld självbetjäningsbutik, med fina pumpor i olika sorter och storlekar - perfekt till både matlagning och dekoration. Vi håller tummarna för att självplockningen och pumpabutiken blir en återkommande årlig tradition! 


Hallongården är ett trevligt utflyktsmål året om, där du kan plocka både hallon och andra bär under säsongen eller sätta ihop en egen vacker bukett ute i blomfältet. Du kan även hälsa på lantbruksdjur som getter, får, höns och kaniner. Inför julen anordnas ljusstöpning vid flera olika tillfällen. Hela sortimentet av Hallongårdens egna mathantverk finns i gårdsbutiken, bland annat saft, sylt, såser, chutney och te, och här hittar du även ett stort utbud av fina, annorlunda presentartiklar. På Halloncaféet finns allt från soppor, pajer, sallader och hembakade kakor till en härlig och mycket populär våffelbuffé. 


Mera att se och göra i Trelleborg:

Trelleborg är Sveriges sydligaste kommun, med en befolkning på cirka 46000 invånare. Här är några sevärdheter och aktiviteter att utforska i Trelleborg:

  • Vikingaborgen Trelleborgen: En rekonstruerad ringborg från Harald Blåtands dagar som är en av de stora sevärdheterna i kommunen.
  • Smygehuk: Sveriges och Skandinaviens sydligaste udde, med glass, café, hantverksförsäljning i en mysig hamn. 
  • Trelleborgs vattentorn: 58 meter högt och ett av stadens mest kända landmärken och ligger vid Stortorget och Stadsparken i centrala Trelleborg. Numera omvandlat till ett café. 
  • Trelleborgs museum: Trelleborgs museum är ett konst- och kulturhistoriskt museum beläget vid Stortorget.
  • Trelleborgs palmer: Trelleborg kallas ofta för palmernas stad, och idag finns det runt ett 100-tal. Många av dem härstammar från de palmer som stadens dåvarande trädgårdsmästare importerade från Alicante i Spanien 1984
  • Skåre hamn: En liten hamn med pittoreska bodar.
  • Jätteväggen: En världsunik muralmålning som sträcker sig över 80 meter och är 6 meter hög. Det är ett gemensamt konstverk skapat av hundratals engagerade Trelleborgare.
  • Axel Ebbes konstmuseum: Ett museum som är dedikerat till den svenska konstnären Axel Ebbe och hans verk.
  • Hallongården: En lantgård med självplockning, djur, café med våffelbuffé och butik
  • Hällåkra vingård: Vinodling med egen tillverkning, tapasrestaurang och snittblomsodlingen Bloom & Berså

Read More

Äppelmarknaden i Kivik

söndag 1 oktober 2023


När? Sista helgen i september till mitten av oktober

Var? Svabesholms kungsgård 

Följ på Instagram

Äppelmarknaden i Kivik är en årlig skördefest på Österlen, som varit en kär hösttradition här i Skåne i över 30 år. 

Från att ha varit en klassisk helgmarknad har Äppelmarknaden på senare år blivit ett mera än två veckor långt evenemang, som pågår från slutet av september till mitten av oktober. Premiärhelgen är ett par fullspäckade dagar med tal, musik och underhållning, medan den andra helgen istället fokuserar på barnfamiljerna. Då bjuds det på magiker, ponnyridning och massor av andra roliga aktiviteter för de yngsta! Under alla  marknadsdagar finns god mat och glada utställare, som säljer allt från hantverk till blommor, nyskördade grönsaker och lokalproducerade matvaror. Självklart finns även massor av olika äppelsorter och must att smaka på, och favoriterna kan du handla med dig hem till förmånliga marknadspriser. Vill du lära dig mera om olika typer av äpplen och om hur du bäst odlar dem? Då kan du passa på att få en pratstund med experterna från Sveriges Pomologiska Sällskap, som finns på plats!  


Hela området är vackert utsmyckat med traditionella äppeldekorationer och den enorma äppeltavlan, som avtäcks med pompa och ståt under premiärdagen, är en av Äppelmarknadens absoluta höjdpunkter. Konstverket skapas av enbart äpplen i olika nyanser, och är en mycket uppskattad tradition som påbörjades av konstnären Helge Lundström på 1980-talet. Under de senaste åren är det Emma Karp Lundström som stått för den konstnärliga utformningen. Årets mästerverk heter "Glädjen" och består av inte mindre än 30.000 äpplen och 9 olika sorter!


Sedan 2022 hålls marknaden på Svabesholms kungsgård, som ligger vackert på höjderna strax söder om Kivik. Trädgården och alla de mysiga butikerna i längorna håller öppet, och blir en naturlig del av äppelmarknaden. Här hittar du allt från inredning, närproducerade matvaror och orientaliska kläder till retro och antikt. Innergården har också en fin servering där du kan slå dig ner och njuta av god mat eller fika.


Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.
Read More