Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Öresundsbron och Lernackens utsiktsplats

onsdag 13 september 2023


Vill se Öresundsbron på nära håll, eller beundra en vacker solnedgång över Öresund? Då ska du bege dig till utsiktspunkten Lernacken utanför Limhamn! Öresundsbron, som invigdes 1 juli 2000, är en 15,9 km lång fast förbindelse mellan Malmö och Köpenhamn. Bron består av en 7,8 km lång bro, en 4 km lång tunnel och en konstgjord ö, Peberholm, som är 4 km² stor. Bron är en av de längsta broarna i Europa och är en viktig länk mellan Sverige och Danmark. Bygget är ett av regionens största projekt någonsin, och tog fem år att slutföra.


Öresundsbrons fäste finns på udden Lernacken väster om centrala Malmö, mitt mellan orterna Limhamn och Bunkeflo. Udden är konstgjord och byggdes upp av bland annat sopor och slamsten från Limhamns kalkbrott. Här finns en populär utsiktsplats med en fantastisk vy över Öresundsbron, som alltid är extra välbesökt vid solnedgången. Idag bestämde vi oss för att utforska områdets promenadstigar! Vi började vid strandängarna i Bunkeflostrand, ett naturreservat med betesmark, runt 450 olika sorters fåglar, groddjur, fjärilar och insekter. Här finns även över 300 olika växtarter. En lång och brant backe leder upp till brofästet. Promenadstigen går precis under Öresundsbron, och vi tyckte det var spännande att se den på så här nära håll, från en mera ovanlig vinkel. Stigen fortsätter sedan till Lernackens utsiktspunkt, där du kan slå dig ner på en bänk eller strosa ut på en lång pir rakt ut i Öresund.


Fakta om Limhamn

Limhamn är en populär stadsdel med högst levande småstadskänsla, belägen sydväst om centrala Malmö. Här kommer några saker du kanske inte visste om Limhamn:

  • Limhamn har cirka 15.000 invånare och inflyttningen är stor. Nya bostadsområden finns bland annat vid kalkbrottet, på Ön och i den helt nya stadsdelen Limhamns Sjöstad.
  • Limhamns kalkbrott är norra Europas största. Idag är det ett naturreservat med rikt växt- och djurliv, som bland annat är hem för en utrotningshotad padda.
  • En färjelinje från Limhamn till Dragør i Danmark fanns mellan 1960 och 1999. Den var en av de mest trafikerade färjelinjerna mellan Sverige och utlandet. Idag är gamla Dragörkajen en trevlig mötesplats med livligt restaurangliv och charmiga gamla fiskehoddor, som vittnar om den tidigare livliga fiskeverksamheten.
  • Flera av Gamla Limhamns pittoreska gathus har anor till 1800-talet, och byggdes av dåtidens fiskarfamiljer. 
  • Sibbarps strandpark är ett av Malmös mest populära rekreationsområden, med flera badbryggor och sandstränder. 
Read More

Artibus - en unik keramikverkstad med butik i Malmö

söndag 10 september 2023



Hitta hit: Södra Förstadsgatan 70, Malmö 

Hemsida

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete


Artibus i Malmö är en verkstad där över 30 keramiker arbetar tillsammans. Allt från koppar och muggar till vaser, skålar och prydnadsföremål skapas här. Den första helgen varje månad förvandlar de dessutom keramikverkstaden till en mysig butik, som håller öppet lördag och söndag kl 11-16. Perfekt för dig som letar efter en unik present, eller kanske helt enkelt vill unna dig själv något fint! 

- Vi som hyr in oss här kommer alla från olika bakgrunder, vissa är etablerade keramiker sedan länge och andra är nya, kanske vill man byta bana och prova på ett liv med hantverk och skapande istället för sitt vanliga yrke. Det är en härligt kreativ miljö, berättar Cecilia Baylav, som står i butiken vid mitt besök. - Vi delar verktyg, drejskivor och ugnar, men det är också en underbar gemenskap, med både praktisk hjälp, inspiration och trevligt umgänge. Förutom de som hyr in sig här träffar vi också massor av människor som är nyfikna på keramik genom våra kurser och workshops.




Vi ställde några frågor till Johanna Hedlund, som grundade Artibus 2017 och hade en vision om att göra det enklare för keramiker i Malmö att leva på sin verksamhet:



Hur kom du på idén att börja med ditt företag? 

Det har egentligen varit en ganska så organisk process. Jag startade en egen keramikverkstad 2015, men kände att jag inte utvecklades. Då frågade jag en kurskamrat om hon ville dela med mig. Sen spreds liksom ordet och ett tu tre var vi 8 personer. Samtidigt som detta hände hade jag precis sagt upp mig och ville skola om mig. När jag förstod att efterfrågan var så stor så tänkte jag att detta kanske kunde bli ett sätt för mig att finansiera mina studier. Efter ett par år så var det istället studierna som finansierade mitt företag och jag förstod att min passion låg i Artibus och inte i skolan. Så då bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på detta och idag försörjer jag mig helt på min verksamhet. 


Hur ser en extra rolig dag på jobbet ut? 

Mina arbetsdagar ser egentligen väldigt olika ut. Men på en extra rolig arbetsdag så är det någonting som ska fixas, byggas eller monteras. En ny lösning som kommer att göra något bättre. Men alla verktstadsrelaterade uppgifter tycker jag egentligen är givande, eftersom det mesta med lera och keramik får mig att må bra. Det kan vara att berarbeta lera, blanda glasyrer, sätta ugnar eller glasera keramik. Men det bästa med mitt jobb är den sociala aspekten, att få omge mig med en massa kreativa personer som utforskar och upptäcker lera.


Berätta något kul som hänt eller något du lärt dig under tiden du drivit företaget. 

Oj. Svårt, för det är så mycket! Jag var egentligen ganska grön på keramik när jag startade, jag hade aldrig lärt mig så här mycket så här fort om jag inte hade varit tvunget till det. Att omge sig med personer som kan mer eller kan andra saker än jag, har varit helt grundläggande för min utveckling. Och det roligaste var väl egentligen att upptäcka att intresset för hantverket var så stort i Malmö. 


Och sist men inte minst, vilket är ditt bästa smultronställe i Skåne?  

Jag tycker mycket om stranden i Klagshamn och promenadstråken där omkring. 

Read More

Självplockning av äpplen i Skåne

lördag 9 september 2023



Att plocka äpplen är en härlig höstaktivitet, och lyckligtvis finns det flera ställen här i Skåne som erbjuder denna möjlighet. även för alla oss som inte har egna fruktträd! Perioden och vilka olika äppelsorter som kan plockas varierar, beroende på mognad och väderförhållanden. Oftast är det helgerna i september som är aktuella, men kolla odlarnas öppettider noga innan ditt besök.

Här är 5 ställen att besöka för en mysig helg med självplockning av äpplen i Skåne! 


Read More

Vandra på Brösarps norra backar

söndag 3 september 2023



Att vandra på Brösarps norra backar är en underbar upplevelse, särskilt under sensommaren när ljungen blommar! En bra utgångspunkt är Glimmebodagården, som ligger precis intill en trevlig rundslinga på fem kilometer. 

Brösarps backar är en av de mest populära områdena för vandring i Skåne, och det är lätt att förstå varför. Brösarp är känt för sina böljande kullar och unika natur. Norra Brösarps backar anses av många vara den mest majestätiska delen av området, där du ha en fantastisk utsikt ut över landskapet och Hanöbukten. Under sensommaren blommar ljungen och skapar ett lila hav, som sträcker sig så långt ögat kan nå. Detta är en syn du inte vill missa! Om du vill se ljungen i full blom är den bästa tiden att besöka området i slutet av augusti eller början av september.

Den blå rundan som går genom Brösarps norra backar är en relativt lätt vandringsled på 5 kilometer, som tar dig genom både skog och öppna fält. Leden är välmarkerad och tar dig till några av backarnas vackraste utsiktsplatser. Du kommer att passera betande djur längs vägen, så se till att hålla avstånd och respektera deras utrymme.

Efter vandringen passar det kanske bra med en paus på Glimmeboda hembygdsgård, där det finns bord och stolar för medhavd fika, samt utedass. De vackra gamla längorna visar upp en nästan orörd gårdsmiljö från 1700- och 1800-talen. I den öppna delen finns en liten utställning, och i alla fönster kan du beundra en samling fina, snidade trägubbar.


Read More