Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Slottsruinen Månstorps gavlar

tisdag 29 augusti 2023



Skåne har som bekant många slott. En del av dem är välbevarade och i användning, medan andra endast finns kvar som ruiner i landskapen. En ruin som låter oss se ganska mycket av den tidigare byggnaden är Månstorps gavlar i Vellinge. 

Mellan Västra Ingelstad och Östra Grevie på Söderslätt hittar du Månstorps gavlar. Följ väg 101 och sväng av längst Månstorpsvägen, för att sedan fortsätta längs Annelundsvägen. Den sista biten ser ut som en liten gårdsväg, vilket också är sant, för precis intill ruinn ligger en gård med bostadshus. Intill den ena ladan hittar du en besöksparkering och en liten stig som leder bort till ruinen, som ligger naturskönt intill öppna fält och hästhagar.  Månstorp var en medeltida ringborg med vallgrav, som utvecklats från en gammal sätesgård vid namn Mogenstrup. Den ägdes först av en släkt som hette Hack, och övergick senare till släkten Bille. Det var rikshovmästaren Eske Bille som under perioden 1540–1547 byggde upp Månstorp till ett av sin tids lyxigaste slott. Efter slaget vid Lund under det skånska kriget intogs slotte av svenska trupper, men förstördes sedan av danskarna år 1678. Tyvärr återuppbyggdes det aldrig, och nu återstår endast den ruin vi ser idag, som restaurerades under 1900-talets första hälft. 

Gillar du vacker natur och historiens vingslag är Månstorps gavlar en trevlig plats för ett kort stopp, när du är på utflykt på vackra Söderslätt! 

Vi upptäckte slottsruinen tack vare boken "Slott och borgar i Skåne" av Anders Ödman. Nu i september 2023 lottar vi också ut ett exemplar via vårt Instagram-konto, i samarbete med förlaget bakom boken.

Read More

Malmöfestivalen - Skånes största folkfest

onsdag 23 augusti 2023


Malmöfestivalen arrangeras i augusti varje sommar och är en av Sveriges allra största gatufestivaler. Festivalen, som i år varade i åtta dagar, hade hundratals olika programpunkter. Största fokuset är på musik, med uppträdanden på flera olika scener runt omkring i Malmö Centrum, men här finns även opera, cirkusföreställningar, stand-up och konst. För barn och unga erbjuds både tivoli och barnland, där det bland annat finns möjlighet att skapa konst tillsammans med andra. Matområdet är en av Malmöfestivalens största attraktioner, och är känd för att erbjuda spännande smakupplevelser från hela världen. I år fanns bland annat Sydamerika, Etiopien och Grekland representerade. Självklart bjuds det även på skånska specialiteter, som KorvOlle, Ahlgrens munkar och Folkets pops. I år uppträdde flera kända artister, bland annat Benjamin Ingrosso, Miss Li, Måns Zelmerlöw, Seinabo Sey och Bob Hund och trots en hel del regndagar hade Malmöfestivalen cirka 1,4 miljoner besökare. Malmöfestivalen har sedan starten 1985 varit gratis för besökarna och har fungerat som inspirationskälla till många andra stora arrangemang i Sverige.


Read More

Svabesholm på Österlen: lantkök, mysiga butiker och besöksträdgård

tisdag 22 augusti 2023



Det populära utflyktsmålet Svabesholm på Österlen är en stor gård med anor från 1600-talet, som ligger strax söder om Kivik längs vägen mot Stenshuvuds nationalpark. I gårdens huvudbyggnad finns en bed & breakfast, och i det gamla stallet drivs café och lantkök, med rustik mat och bakverk gjord på färska råvaror från gården eller från trakten omkring. På gården finns även en besöksträdgård och flera härliga butiker, där vi lätt brukar kunna spendera flera timmar! Sedan 2022 är Svabesholm även värdar för Österlens stora skördefest, Äppelmarknaden i Kivik. 

  • Prylbyrån: Retro, antikt och kuriosa i en härlig blandning. Läs mera om Prylbyrån här.
  • Bondens skafferi: Lokalproducerade matvaror, drycker och delikatesser. 
  • Driftwood Interior: Färgsprakande mosaikbord, keramik, krukor, ljusyktor och andra dekorationsföremål.
  • Malama Traders: Naturinspirerad inredning från varmare breddgrader, som korgar, lampor och textiler.
  • Oriental & Vintage: Unika kläder och accessoarer från mellanöstern.
  • Den Engelska Trädgården: Plantshop, krukor och inredning, samt en underbar trädgård att strosa runt i. Läs mera om Den Engelska Trädgården här
Read More

Kaffestugan Alunbruket - Skånes äldsta kaffestuga



I en charmig gammal korsvirkeslänga i Andrarum ligger Skånes äldsta kaffestuga, Kaffestugan Alunbruket. Särskilt sommartid är den en välbesökt liten pärla, och den mysiga trädgården fylls av utemöbler, där borden dukas med traditionella rödrutiga dukar. Huset byggdes som en arbetarbostad för de som jobbade på bruket i början av 1700-talet, och hela den lilla byn är idag kulturminnesmärkt.

I början av förra seklet blev de röda sandbackarna i den nerlagda bruket ett populärt utflyktsmål, och 1930 började Hilda Nilsson servera besökarna kaffe och kakor i sitt hem. Kaffestugan drivs fortfarande av samma familj, nu i fjärde generationen, och ännu idag bakas allting från grunden. Många av recepten är faktiskt från Hildas tid, samtidigt som familjen gärna utforskar nya smakkombinationer att överraska sina gäster med. Här finns även en Bed & Breakfast med bekväma sängar och generös frukostbuffé. Många av nattgästerna är vandrare eller cyklister på upptäcktsfärd i Verkaåns naturreservat, där lederna Skåneleden, Backaleden och Sydostleden alla passerar Alubruket. 

Vi kombinerade vårt besök med en guidad tur på Christinehofs slott, som man når längs en stig på ca 1,5 km från kaffestugan, samt en vandring i Christinehofs ekopark. 

Read More

Åhus runt - en lättvandrad slinga längs Skåneleden

lördag 19 augusti 2023


Letar du en fin rundslinga, som dessutom är lätta att vandra? Då tipsar vi om Skåneleden SL6 runt Åhus! Rundslingan på totalt 17 km tar dig med på en tur längs havet, genom tallskog och över öppna betesmarker, samt längs ån inne i Åhus pittoreska centrum. 

Vi utgick från Täppetstranden, där det finns bra parkeringsmöjligheter, och följde stranden förbi campingplatsen First Camp Åhus, där slingan svänger av mot naturreservatet Horna fure. Vi korsade både järnvägen och väg 118 mot Kristianstad, och kom till Horna sandar och Sånnarnas naturreservat. Här vandrar du relativt nära villaområden, men ändå med en känsla av att befinna dig ute i naturen. 


Den sista delen av vandringen, som tar dig genom Åhus centrum, kan du egentligen gå precis som du vill, men vill du följa Skåneleden går du först längs Krokiga gatan och Companiegatan till Åhus torg, där du svänger av mot Skeppsbron och hamnen vid Helgeåns mynning. Vill du bara gå en del av sträckan är det också lätt att ta en genväg tvärs genom staden, tillbaka till din utgångspunkt.  

En mycket trevlig tur, med stor variation i de landskap och vyer du får uppleva! 


Vill du se mera av Åhus, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 15 saker att se och göra i Åhus!

Read More

Rörstrand Skåne - en blå och vit servis med skånska slott

torsdag 10 augusti 2023


Rörstrand Skåne är en blå och vit servis i flintgods, dekorerad med skånska slott och herresäten inbäddade i vacker blomsterdekor. Kantblommorna kommer från servisens föregångare, som hette Rörstrand Malmö och tillverkades mellan 1880 och 1907. Servisen presenterades i samband med Baltiska utställningen, en stor internationell konstindustri- och hantverksutställning som hölls i Malmö 1914. Även om vissa först ansåg servisen vara lite för prålig, blev den en storsäljare och tillverkades flera i olika omgångar mellan 1916 och 1971. Idag är Rörstrand Skånes kaffekoppar, tekoppar, tallrikar och assietter eftertraktade på loppmarknader och hos antikhandlare i såväl Skåne som hela Sverige.


Read More