Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Malmö Chokladfabriks nya butik i centrala Malmö

måndag 31 juli 2023


Hitta hit: Hamngatan 2, Malmö 

Följ på Instagram: 

Malmö Chokladfabriks butik

Malmö Chokladfabrik

Artikeln är ett sponsrat samarbete. 

Malmö Chokladfabrik är tillbaka i Malmö centrum, med en helt ny butik! Företaget har tillverkat sina numera välkända randiga chokladkakor och strutar sedan 2004. Verksamheten startades upp i den gamla Mazetti-fabriken på Möllevångsgatan, där chokladdoften satt i väggarna efter över 100 år med tillverkning av bland annat Ögonkakao och Dumle. Arton år senare var det dags att vidareutveckla produktionen och flyttlasset drog till moderna lokaler i stadsdelen Oxie. Men sedan sommaren 2023 har Malmö Chokladfabrik en fot tillbaka i city igen, med en härlig fullsortimentsbutik på Hamngatan 2 intill Stortorget!



Chokladkakorna finns från 180 gram, som gjuts i formar med snyggt mönster från Mazetti-husets tegelfasad, till små Malmö-bars på 25 gram, som är lagom för två munsbitar. Chokladen är mörk, mjölkchoklad och vit choklad, men även vegansk mylkchoklad, där kakaon blandas med kokosmjöl istället för mjölk. Hela sortimentet är fritt från gluten, soja och nötter, vilket Malmö Chokladfabrik är ganska ensamma om i branschen. Bland smakerna hittar du allt från karamell och lakrits till frukt, bär och kryddor, men minst lika spännande är faktiskt de mörka kakorna, där det är omsorgsfullt utvalda ekologiska kvalitetsbönor från världens bästa kakaoplantage som står för smakupplevelserna.  De färgglada strutarna med små runda chokladbitar är populära presenter, och finns i flera olika varianter. Vad sägs om apelsin & ingefära, citron & lakrits, kaffe & kokos, salt karamell & kardemumma eller hallon & lakrits? Sverigestruten kombinerar mörk mjölkchoklad med hallon och blåbär, och Kärleksstruten innehåller klassikern mörk choklad och hallon. Dessutom finns speciella varianter till både jul och påsk.


Vi fick en pratstund med butikschef Vija Priedite Kvie, som är ny hos Malmö Chokladfabrik, men har en gedigen chokladkunskap efter många år hos Österlenchoklad i Skåne Tranås. 

Vad är det roligaste med att driva chokladbutik? 

De bästa dagarna är alltid när det är fullt med glada och nyfikna människor i butiken! Väldigt många chokladälskare här i staden är glada över att se Malmö Chokladfabrik tillbaka igen, efter några år utan egen butik. Men vi har även massor av turister - svenska som utländska - som kommer in och vill veta mera om företaget. Vi som arbetar här har nog aldrig pratat så mycket engelska som vi gör nu! Det jag älskar med Malmö Chokladfabrik är att våra produkter görs från grunden och hantverksmässigt, av ett gäng riktiga chokladentusiaster - det är nog därför smakerna blir så bra. Företaget har inte bara som mål att göra världens bästa choklad på ekologiska råvaror av hög kvalitet, utan försöker också alltid vara öppna för nya influenser. Ett bra exempel på det är vår helt nya glass i fem olika smaker, som är framtagna exklusivt för oss av glassproffsen hos Bar Italia i Västra Hamnen. 

Hur ser de typiska kunderna ut? 

Det är två typer av kunder, dels de som är på jakt efter en trevlig present, dels de som vill sätta guldkant på vardagen. Presentköparna har ofta tänkt sig en strut eller två, men blir positivt överraskade när de ser att vi har fler roliga alternativ, i form av askar och boxar. De som kommer in för att unna sig något gott blir extra glada när de upptäcker glassen, vi har fått så himla mycket positiv feedback på den! Det har hänt flera gånger att glassköpare sticker in huvudet igen när de ätit upp, bara för att säga hur god de tyckte den var. Då blir vi extra glada och stolta! 

Vilka är dina egna favoritsmaker? 

Saltstänk - vår chokladkaka med krämig mjölkchoklad med krispigt havssalt - är en klassiker och storfavorit även för mig. Den funkar i alla lägen! Jag älskar också allt med lakrits, men en lite mera ovanlig favorit jag har just nu är vår veganska bar med polkagris och mint. 

Sist men inte minst, vilka är dina smultronställen i Skåne? 

Hela teamet som arbetar här i butiken har valt varsin favorit! De är glassbaren Olaols Gelato i Gladsax utanför Simrishamn, Minas Chokladstudio utanför Fjälkinge nära Kristianstad, Bageri Leve på Östra Rönneholmsvägen här i Malmö och så självklart vår samarbetspartner glassbaren Bar Italia i Västra Hamnen i Malmö. 

Read More

Stenåldersgravplatsen Havängsdösen

söndag 30 juli 2023


På väg ner till Havängs badplats passade vi på att besöka Havsängsdösen, en spännande rektangulär stenformation med 16 stora stenblock som ligger uppe på sandbackarna.  Utgrävningar har visat att stenarna är en gravplats från stenåldern. Gravkammaren ligger i mitten av rektangeln, med öppningen ut mot den fantastiska utsikten över Hanöbukten. Man kan inte låta bli att undra vem personen var, som fick sin sista vila på den här vackra platsen, för över 5000 år sedan.


Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.
Read More

Kivik Art Center - en arkitektur- och skulpturpark på Österlen


Kivik Art Centre är en stiftelse som arbetar med konst i form av skulpturer och arkitektur, placerade i en vacker naturpark på höjderna vid Bergdala gård strax söder om Kivik på Österlen. Från juni till september varje år kan du uppleva en rad fascinerande verk som Venturo av Matti Suuronen, Rainbow av querkraft, Familjeterapi 2 av Peter Johansson, Himlatrappa av Gert Wingårdh och Nine Towers (for Jene) av Sol LeWitt, som står så vackert med sädesfältet, himlen och Hanöbukten som bakgrund. 

Du kan även ta del av skapandeprocessen när ett nytt konstverk blir till. När vi besökte Kivik Art Center hade Arijana Kajfes precis färdigställt sin skulptur Circumambulation. En härlig konstupplevelse på en oerhört vacker plats, som du delar med ett gäng betande får under besöket!

Read More

Vandra i Christinehofs ekopark

lördag 29 juli 2023

 


Christinehofs ekopark är ett naturskönt område som ligger i Andrarum, i utkanten av Tomelilla kommun. Ekoparken sträcker sig över cirka 1000 hektar och som bjuder på många upplevelser för naturälskare och vandrare. Vi gick den blå leden genom Borstakärrs våtmarker, ett område som varit torrlagt i över 100 år, men återställdes i samband med ett naturvårdsprojekt 2005. Längs spångar och stigar kan du utforska en vacker blandning av öppet vatten, sanka betesmarker, slingrande vattendrag och skogsområden. Här myllrar det av både växt- och djurliv, och har du tur kan du se några av våra största rovfåglar, havsörnen, kungsörnen eller fiskgjuse. 

Vi träffade också på Peter Tillbergs 4 meter höga skulptur "Den onämnbare", som först ställdes ut på Tomelilla konsthall år 1990. Vandringslederna i Christinehofs ekopark sträcker sig från 1,4 till 12 kilometer och alla har sin utgångspunkt vid den stora parkeringsplatsen intill Christinehofs slott. Fiskabäcksleden och Hallamöllaleden går delvis längs Skåneleden, som tar dig vidare ut i våra skånska landskap. Passa även på att besöka Christinehofs slott och det gamla bruket i närheten, där populära Kaffestugan Alunbruket finns idag. 


Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.
Read More

Christinehofs slott i Andrarum


I Andrarum strax väster om Kivik ligger det gyllengula barockslottet Christinehof, med tre våningar, två flyglar och tillhörande stall. Slottet uppfördes av Christina Piper år 1741, nästan 25 år efter att hon blivit änka till Karl XIIs minister Carl Piper, som dog i fångenskap hos den ryske tsaren. Christina var nu inte bara förvaltare för flera slott och gårdar, utan även företagsledare för Andrarums alunbruk, som var ett av sin tids skånska storföretag. Slottet var hennes bostad medan hon övervakade verksamheten, vilket hon gjorde med stort engagemang. 

Idag håller föreningen Christinas Wänner slottet öppet från maj till oktober, med mysig slottsbutik, café och uteservering på borggården, intressanta föreläsningar och roliga evenemang. Varje dag håller de även berättarvandringar, klädda i härliga, tidstypiska 1700-talskläder. På slottet finns permanenta utställningar om traktens historia och de personer som levt på Christinehof, men även spännande tillfälliga utställningar. Under vårt besök såg vi bland annat "Århundradets kärleksskandal", som handlade om kärleken mellan den unga änkegrevinnan Ebba Piper och rikskände poeten Carl Snoilsky, samt "Rockslottet", om Christinehofs 25 år som koncertplats för både svenska och internationella artister. Dessutom var föreningen Skånes Caroliner på plats och höll exersis med vaktpostsbyten. 

Med slottet som utgångspunkt kan du även vandra i Christinehofs ekopark, samt besöka det gamla bruket där populära Kaffestugan Alunbruket finns idag. 



Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.
Read More

Roman Signer på Malmö Konsthall

onsdag 26 juli 2023


Roman Signer är en schweizisk konstnär som har arbetat med skulptur, fotografi och video under sin karriär som sträcker sig över femtio år. Han är känd för att ha omdefinierat vad skulptur kan vara genom att arbeta med vardagliga föremål på helt nya sätt. Utställningen som pågår just nu på Malmö Konsthall är Signers första stora separatutställning i Sverige och presenterar verk och filmer från hela hans karriär. Utställningen är en kombination av konstverk inne i konsthallen och installationer i närliggande Pildammsparken.  

Read More

Secondhand i Malmö - loppis, retro och antikt

tisdag 18 juli 2023


Gillar du att fynda roliga prylar, konst och möbler till hemmet? Eller kanske kläder och accessoarer för en mera personlig - och miljövänlig - stil? Kanske samlar du på äldre porslin, figuriner eller något annat speciellt?  Då är Malmö helt rätt stad för dig! Här finns flera stora loppisar, med ett varierat utbud av kläder, accessoarer, köksprylar, porslin, hemtextil, inredning, konst och böcker till verkliga fyndpriser. Vill du istället botanisera bland noga utvalda och handplockade sortiment från olika årtionden? Då finns det massor av välsorterade små retro- och antikbutiker, samt antikvariat och boutiquer med vintagemode att besöka!  


Loppis, antikt och vintage i centrala Malmö


Loppisar:

  • Björkåfrihet Malmö City, Södra Förstadsgatan 14
  • Busfrö Nytt & Bytt, Södra Förstadsgatan 14
  • Humana, Möllevångsgatan 29 B
  • Loppis Lounge, Djäknegatan 4
  • Myrorna, Södra Förstadsgatan 74 A
  • Röda korset, Norra Parkgatan 17
  • Stadsmissionen Stora Kvarngatan 51 A och Triangeln Shopping Center
  • Öppna hjärtat, Friisgatan 22
  • Öppen famn, Södra Förstadsgatan 69



Retro och antikt: 

  • Deluxe retro, Nordlinds väg 91B
  • Grahns Antik, Djäknegatan 3
  • Mats kuriosa, Kärleksgatan 6
  • MG Antik & Kuriosum, Helmfeltsgatan 5
  • Möbeldepån, Kastellgatan 13
  • Odd & Fancy, Davidshallstorg 8
  • Rågers Antik & Design, RåMå, Kärleksgatan 4
  • Seagull, Nobelvägen 117 A
  • Teddys Nostalgi Antikshop, Helmfeltsgatan 3
  • Yesterday Retro Form, Lundbergsgatan 5



Antikvariat: 

  • Andy´s Corner, Helmfeltsgatan 5B
  • Antikvanti, Hantverkaregatan 20
  • Antikvariat Atlantis,  Helmfeltsgatan 9A
  • Bokfinken,  Helmfeltsgatan 1


Vintagemode:

  • Beyond Retro, Triangeln Shopping Center och Mitt Möllan Shopping Center
  • Rad Susie, Storgatan 39
  • Pop Boutique, Davidshallsgatan 9
  • Mani, Davidshallsgatan 8
  • DaCapo, Regementsgatan 10,
  • Love Street Vintage, Kärleksgatan 5B
  • A Piece Lux, Skomakaregatan 9
  • Boutique 100, Regementsgatan 100
  • Annelies Boutique, Kilian Zollsgatan 12



Loppis, antikt och vintage utanför Malmö centrum



Loppsar:

  • Myrorna, Emporia Shopping Center, Hyllie
  • Björkåfrihet Helenelund, Lantmannagatan 59 B
  • Stadsmissionen, Mobilia Shopping Center
  • Myrorna, Ystadvägen 19
  • Varuhuset 2 kronor, Västra Hindbyvägen 14
  • Trollets Loppis, Krusegatan 54
  • Öppna hjärtat, Cypressvägen 8
  • Claeshallen, Cypressvägen 6
  • Erikshjälpen, Sallerupsvägen 88
  • Fribergs Loppis, Oxie Kyrkoväg 214 A, Oxie


Retro och antikt:

  • Herr Buster, Järnvägsgatan 38, Limhamn
  • Katrinetorps antikbutik, Katrinetorps Allé 1, Katrinetorps Landeri


Vintagemode:

  • Wågat & Schöönt, Linnégatan 26, Limhamn

Read More

Gå på badhyttssafari på Näset

måndag 17 juli 2023


I sanddynerna längs Vellinge kommuns stränder finns det över tusen badhytter! De mysiga små träskjulen på ca 2x2 meter fungerar som förvaringsbodar för solstolar, badleksaker, handdukar, SUP-brädor och allt annat du kan tänkas behöva för en heldag på stranden, och kan endast köpas av kommunens bofasta invånare eller fastighetsägare. Längs de flesta av stränderna får badhytterna målas i valfria färger, och en promenad längs sanddynerna är verkligen en fröjd för ögat! Undantaget är Ljungskogens Strandbad, där fler restriktioner råder, och du istället kan beundra långa rader av vackert vita badhytter med välvt tak.  

Här kan du se badhytter i Skanör, Falsterbo och Höllviken: 

  • Från Skanörs sjömärke till Flommens golfklubb
  • Mellan Kolabacken och Falsterbo brygga
  • Längs Ljungskogens och Ljunghusens havsbad
  • Längs hela Kämpingebukten

Badlivet längs de vidsträckta, vita sandstränderna i Skanör, Falsterbo, Ljunghusen och Höllviken började ta form redan under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, då Strandhotellet och Falsterbohus badhotell byggdes. Ungefär samtidigt anlades en järnväg mellan Vellinge centrum och Falsterbo, som transporterade glada badgäster till stränderna. Falsterbo och Skanör utvecklades snabbt från små fiskelägen till livliga badorter med både restauranger och massor av shoppingmöjligheter, precis som idag. Lyckligtvis finns mycket av den ursprungliga bebyggelsen kvar, och både charmiga gathus och stora, vackra trävillor är väl bevarade. Det var också under förra seklets början som badhytterna i sanddynerna längs stränderna började dyka upp, först och främst för att man behövde kunna byta om till badkläder på ett anständigt sätt, innan man tog sig ett härligt dopp i det blå. 

Några fakta om Falsterbonäset:

Falsterbonäset är en halvö i sydvästligaste Skåne, belägen i Vellinge kommun. Här är några fakta om näset:

  • Falsterbonäset har flera tätorter: Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falserbo. Totalt bor det över 19.000 personer på näset och sommartid nästan fördubblas antalet som vistas på halvön, då både sommargäster och badgäster från Malmö, Trelleborg och andra närliggande områden anländer.
  • Näset är känt för sina fina stränder, som sträcker sig längs stora delar av halvöns södra och västra delar. På flera ställen hittar man långa rader av de välkända badhytterna, som finns i många olika utföranden.
  • Falsterbo har en rik historia, med fornlämningar som ruinerna av Falsterbohus och Skanörs borg.En av de mest populära sevärdheterna är vikingamuseet Foteviken.
  • Falsterbonäset är också känt för sin vackra natur och är en populär plats för fågelskådning och sälsafari.
  • Falsterbonäset är omåttligt populärt och har bland Skånes dyraste fastigheter.

Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Read More

Ljungskogen-Ljunghusens strandbad och de vita badhytterna

torsdag 13 juli 2023


Ljungskogen-Ljunghusens strandbad är ett naturreservat på Falsterbohalvöns södra strandremsa. Här hittar du långa sandstränder, sanddyner, ljunghedar och vacker tallskog, som en gång i tiden planerades för att hindra sanden från att spolas iväg. Området har ett rikt fågelliv och under sommaren är stranden välbesökt av badgäster. Det är också här du hittar de långa raderna av vitmålade badhytter med rundade, svarta tak, som skiljer sig från övriga Falsterbonäsets badhyttsområden, där både färgerna och storlekarna på de små bodarna varierar. 




Tips på saker att se och göra i närheten av Ljungskogen-Ljunghusens strandbad

  • Promenera längs Falsterbo kanal. Precis intill klaffbron finns både en pizzeria och en glassbar
  • Fika på Annas bageri
  • Vandra i Norra Ljunghusens och Ljungskogens naturreservat

Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Read More

Möllornas dag på Blåherremölla i Maglehem

onsdag 12 juli 2023


Inbäddad i den lummiga grönskan i Julebodaåns dalgång, precis söder om den pittoreska lilla byn Maglehem, ligger Blåherremölla vattenkvarn. Här finns en välbevarad kvarnmiljö i charmiga, rödvita korsvirkeslängor med halmtak. Den ena längan rymmer ett museum med en gammal mjölnarebostad från 1700-talet. Vattenkvarnen är fullt fungerande, och brukar bland annat visas den första söndagen i juli, då Möllornas dag firas i Skåne. 

I den andra längan finns ett litet bageri med vedeldad ugn, som är i drift och säljer bröd bakat på kvarnens egna mjöl ett par gånger per sommar. Under sommarhelgerna driver hembygdsföreningen även ett mysigt café i den tredje längan, med gammaldags hembakade kakor, våfflor, goda smörgåsar och udda gamla kaffekoppar, som du får välja själv i porslinsskåpet. Beroende på vädret kan du antingen slå dig ner och fika på den fina innergården eller vid något av alla de charmiga gamla matsalsmöblerna inomhus.  Maglehem är en mysig liten by att promenera i, med bland annat restaurang och loppis. Byns lilla kyrka är från 1200-talet, och har vackra medeltida kalkmålningar på väggarna.


Read More

Forsakar - ett sägenomspunnet vattenfall i Degeberga



Forsakar utanför Degeberga är ett av Skånes största vattenfall. Här rinner Forsakarsbäcken ner i en djup ravin, som skapades av stora vattenmassor när inlandsisen smälte för cirka 15000 år sedan. 

Enligt den gamla folkton i bygden kring Degeberga skapades vattenfallet av skogens jättar. Det var nämligen så att en ung jättinna förälskade sig i en vanlig bondpojke från byn, och i en grotta på avsatsen mitt i nedre fallet byggde hon sig ett hem, tillsammans med honom. Hon hade dock redan en beundrare bland jättarna, och när han hörde talas om hennes nya kärlek blev han så svartsjuk att han ledde bäcken rätt ner i deras hem, för att dränka pojken. Det finns även andra sägner kring den här sagolika ravinen, bland annat pratas det om troll och pysslingar som setts vid de höga klippväggarna. Visst är det spännande med sägenomspunna platser? 


I ravinen får naturen mestadels stå orörd, och den har blivit hem för många olika typer av fåglar och insekter. Här har man bland annat hittat den ovanliga strömstaren, och en stor skalbagge som kallas bokskogslöpare. Längs bäcken kan du följa en stig ända fram till nedre fallet, som är ravinens största med en total höjd på 10,6 meter. Det råder konstant rasrisk i ravinen, så var uppmärksam på fallande grenar eller i värsta fall hela träd. En säkrare promenad med lika vacker utsikt är stigen längs ravinkanten, som markerats med rött och vitt. Härifrån ser du nedre fallet från en utsiktsplattform och övre fallet, med en höjd på 7,4 meter, kan du beundra från en bro som korsar bäcken. Hisnande vyer!  

Precis intill naturreservatets parkering i Degeberga hittar du även friluftsbadet Forsakarsbadet, med uppvärmd pool, barnpool, toaletter och kiosk, samt fina gräsmattor för solbad och picknick. 

Read More

St Ibbs kyrka på Ven

torsdag 6 juli 2023


St Ibbs kyrka hittar du på de vackra höjderna ovanför färjeläget i Kyrkbacken på Ven, den skånska lilla paradisön mellan Sverige och Danmark. Kyrkan är tillägnad Sankt Jakob, och namnet Ib är en äldre dansk kortform av namnet Jakob.

St Ibbs kyrka byggdes på 1200-talet och är den enda av Vens två kyrkor som fortfarande är i bruk. Kyrkans äldsta del byggdes av köpmän och fiskare som kom till Ven när sillfisket och handeln kring den var som störst. Kyrkans dopfunt är också från 1200-talet och är gjord av norsk täljsten. Taket över dopfunten är något nyare, med anor från 1600-talet. I början av 1400-talet byggdes kyrkan ut österut. Det nya långhuset blev smalare och lägre än kyrkans äldsta del. Samtidigt byggdes koret, och ett torn. Södra entrén fick en liten kringbyggnad. Från början var det bara män som fick lov att gå in här, och änu idag kan man se spår efter kvinnornas ingång på kyrkans norra vägg.  Även nya kyrkovalv byggdes, och utsmyckades med målningar som nu varsamt tagits fram igen.  Kyrkans predikstol och bänkinredning är från 1700-talet. Kyrkan hade även ett klocktorn, men det flyttades senare till sin nuvarande plats i Tuna by. Under 1800-talet fick kyrkan en egen orgel. 



St Ibbs kyrka, med sin historia och fantastiska utsikt över sundet, är idag ett av Vens mest populära besöksmål, och även en mycket populär plats för vigslar och dop. 

Read More