En av Skånes största sevärdheter är Lunds domkyrka. Det var under tidigt 1100-tal, när Lund precis blivit ärkebiskopssäte för Norden, som man tror att domkyrkan började byggas. Stilen är romansk och materialet är mestadels av sandsten från Höör. Byggarbetskraften var både lokala arbetare och stenhuggare från både Rhenområdet och Italien, som kom för att hjälpa till med den senaste kunskapen om byggnadsteknik. Domkyrkans två torn är 55 meter höga, och fick sitt nuvarande utseende under slutet av 1800-talet då kyrkan renoverades. Tornen är både ett välkänt inslag i Lunds stadsbild och ett fint landmärke, som syns på långt håll när man närmar sig staden.
Domkyrkans högaltare invigdes 1145 och helgades åt Sankt Laurentius. Altarskåpet donerades till kyrkan 1398 men den sex meter höga mosaiktavlan är betydligt nyare, det var nämligen först på 1920-talet som den skapades. I kyrkan finns mycket vackert att titta på, bland annat den medeltida predikstolen i marmor och alabaster och en imponerande 3,5 meter hög sjuarmad ljusstake. Det astronomiska uret Horologium Mirabile Lundense härstammar från 1400-talet. Trots sin ålder är det fantastiskt avancerat och visar inte bara tid, utan även soluppgång, månens position på himlen över Lund, namnsdagar, stjärntecknens positioner och när pingst, påsk och fasta infaller - ända fram till år 2123! Dessutom är det efter en restaurering numera fullt fungerande och slår två gånger per dag. De två riddarna på toppen markerar då timslagen och sju små träfigurer kommer då ut ur en av portarna, till tonerna av orgelmusik.
Den del som är äldst är kryptan under Lunds domkyrka. Här finns både finns gravar och ett högaltare som invigdes 1123. I en av gravarna har Europas bäst bevarade 1600-talsmumie hittats! På en pelare sitter stenfiguren jätten Finn och ser bister ut. Enligt sägnen var det han som byggde Lunds domkyrka, som en del av en vadslagning med en fattig präst. I samband med att han höll på att förlora vadet krympte han sig själv för att kunna krypa in i valvet. Han skulle precis börja riva ner hela kyrkan, när han istället träffades av solens första strålar och förstenades! Hela den spännande historien får du höra om du går på guidad rundtur i Lunds domkyrka, och då får du också veta varför man kan aldrig kan sätta den sista saknade stenen i det ena tornet på plats...
Läs mer om att besöka Lunds domkyrka och hitta tider för guidade visningar.