Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Annorlunda julmarknader i Skåne

onsdag 30 november 2022


Brända mandlar, vackert hantverk till julklappssäcken och lokalproducerade godsaker till julbordet är det bästa med våra härliga skånska julmarknader. Men vad sägs om att kombinera det traditionella med hållbarhetstänk, Lundabor från förrförra seklet, trollkarlar, en spådam eller en gruva långt nere under marken? Här kommer våra tips på annorlunda julmarknader i Skåne!


Julmarknad på Bäddar & Ängar, Tomelilla 

Tycker du det låter spännande att bli spådd? Då ska du åka till Bäddar & Ängar i Everöd utanför Tomelilla, där du kan träffa magiska Madame Polgara! Årets julmarknad bjuder även på konst, keramik, böcker, ljus, hudvård, smycken och kristaller. Vill du ta en paus i shoppingen kan du njuta av konstutställningar av Fannie Faivre och Gitte Harbo Dodera, godsaker av Lotta Sernerup och härlig musik från DJ Mademoiselle Carousel. 

Gamlegård Everöd,  10 - 11. december, 2022, kl 10-16. 


Thomanders jul i Lund

Vill du göra en tidsresa till 1800-talets Lund? Thomandersällskapet är en ideell förening som håller historien levande genom att ta oss tillbaka till biskop Johan Henrik Thomanders tid, då Lund fortfarande var en småstad. På Thomanders Julmarknad hittar du gammeldags brända mandlar, handstöpta ljus, hemstickade sockor och annat hantverk, skapat med kärlek. Här kan du också sjunga in julen tillsammans med den gästande kören. 

Bantorget i Lund,  3. december, 2022, kl 10-16.  


Kyndelsmarknad i Magiska Malmö

Vill du träffa häxor, trollkarlar, vättar och andra oknytt? Då ska du besöka Kyndelsmarknaden i Lykttändargränd. Här sägs det att trollkunniga i Malmö samlats den första helgen i december, ända sedan 1853. Exakt vem som kommer och vad du kommer få uppleva, det är det ingen som vet... Kyndelsmarknaden hålls av Föreningen Blåkullalajv, som arrangerar levande rollspel inspirerade av Harry Potters värld.

Holmgången i Malmö, 3. december, 2022, kl 11-19. 


Secondhand julmarknad vid St Johanneskyrkan i Malmö

Vill du göra årets julfirande mera hållbart? Då tipsar vi om St Johanneskyrkans julmarknad där allt som säljs är second hand - helt, rent och uppsorterat av personalen i S:t Johannes kyrka. Här får böcker, leksaker, pussel, spel, julpynt, kläder och mycket annat chansen till ett nytt liv, istället för att åka i soporna.

Johannesplan, Malmö, 4.december, 2022, kl 12-16.

 

Julmarknad i Tykarpsgrottan

Har du aldrig provat handla julklappar 12 meter under jorden? Då ska du besöka Tykarpsgrottans julmarknad! Här i den gamla gruvan, som även är känd som boplats för fladdermöss, hittar du både hantverk och läckra godsaker till julbordet, och dessutom kan du träffa självaste tomten nere i gruvan! Blir du hungrig så finns både mattält och café. 

Tykarpsgrottan i Hässleholm, 2-4.december 2022, olika öppettider varje dag.


Se en översikt över Skånes alla julmarknader eller läs mera om de skånska julmarknader vi har besökt. 


Read More

Julklappstips 2022: Fyll tomtens säck med julklappar från Skåne!

söndag 13 november 2022



Artikeln är ett sponsrat samarbete med Atelje 1030, Ljuskällan på Bjäre, Kattvik Design, TeBryggan, Dahlia Textilverkstad, Raw by Jörlevik, keramiker Anna-Carin Dahl, Ramslök by Malena, författare Linda Ståhl, Ängdala gård och Gunnarshögs Gård.

Vi på Smultronställen i Skåne älskar närproducerat och när det gäller julklappstips slår vi allltid ett extra slag för produkter som skapats eller designas av våra duktiga hantverkare, konstnärer och företagare här i Skåne. Här får du våra bästa förlag på julklappar från Skåne, att lägga i tomtens säck! Alla de fina produkterna du ser i bilden ovan kommer du även kunna vinna via Smultronsställen i Skåne på Instagram, varje helg i advent - följ oss och håll utkik efter tävlingen! 


En vacker ostbricka i keramik, från Atelje 1030


På en gård utanför Skivarp hittar du Atelje 1030, där Camilla och Calle Raihle skapar sin vackra keramik. I sortimentet finns allt från fat, koppar, skålar och vaser till vackra dekorationsföremål med reliefmönster. Det är ofta öppet i gårdsbutiken, där paret även håller sina populära keramikkurser, och så här i adventstider kan du träffa dem på julmarknader runt om i Skåne. En del av sortimentet finns också hos Köpmansmagasinet i Smygehuk. Det går även bra att beställa direkt via Atelje 1030 på Facebook eller Instagram. Vårt julklappstips är den vackra ostbrickan, en perfekt julklapp eller gå bort-present, kanske tillsammans med några goda ostar från din lokala osthandlare?


Ett vackert handstöpt ljus från Ljuskällan på Bjäre


Strax öster om Torekov ligger mysiga Ljuskällan på Bjäre. Här håller Carina Nilsson kurser i ljusstöpning och du kan även prova på att vara florist för en stund. På hennes mysiga halvdagskurser får du inte bara lära dig själva hantverket, utan du får även lunch eller middag, fika, snacks och massor av inspiration! Gårdsbutiken håller ofta öppet, och så här års kan du även träffa Carina på julmarknader. Följ Ljuskällan på Bjäre på Instagram, så får du alltid den senaste informationen. Befinner du dig i Malmö så passa på att besöka Carina under julmarknaden på Gustav Adolfs torg 24-27. november! 


Ett färgglatt retronyckelband från Dahlia Textilfabrik


Älskar du färg, retromöster och återbruk? Då ska du kika in hos Dahlia Textilverkstad, som drivs av Åsa Nobel i Domsten norr om Helsingborg. Tyger från 50-, 60- och 70-talet är hennes stora passion, och de färgglada textilierna får nytt liv som bland annat sadelskydd, vimplar, väskor, fodral och nyckelband. Färdiga produkter att beställa direkt hittar du på hemsidan eller Dahlia Textilverkstad på Instagram och är det någon speciell färg du är ute efter kan du alltid höra av dig till Åsa och få ett förslag. 


En stilren ljusstake från Kattvik Design


Gillar du tända ljus och stilren design? Då ska du kika in hos familjen Rösths Kattvik Design! Kattvikljusstakarna, som finns i mässing, förnicklad mässing, borstad stål och svart, är inte bara snygga utan även väldigt praktiska om du gillar att duka vackert utomhus - glasröret förhindrar nämligen att vinden blåser ut dina ljus! Den här fiffiga idén kläckte familjen under en mysig - men blåsig - picknick i Kattvik hamn en sensommardag för några år sedan. Du kan handla enkelt och smidigt direkt via webshoppen, eller besöka någon av återförsäljarna du hittar på hemsidan. Följ Kattvik Design på Instagram för massor av stämningsfull inspiration! 


Äppeldoftande Mariedal-te från TeBryggan


Har du sett teerna med de härliga Malmö-namnen, som Fröken Fridhem, Himmelsblå bär, Regemente, Kronprins, Ribersborg och Nobel? Som Malmöbo vill man ju helt enkelt ha dem alla hemma i teskåpet! Mariedal, ett svart te med ljuvlig smak av äpple och karamell, är årets julklappstips från oss. Företaget TeBryggan drivs av sekreteraren Linda Magnusson, som efter många år med bland annat teserveringar på viktiga möten bestämde sig för att satsa på sin passion! Hemsidan har en webbshop, och bor du i Malmö är leveransen dessutom gratis! TeBryggan finns även på Instagram, följ Linda här för senaste nytt! 


Spännande Höllviken-deckare av Linda Ståhl


Känner du någon som gillar att mysa i soffan med spännande läsning, så här i vinternmörkret? Då tipsar vi om Linda Ståhls Höllviken-serie! Här får du följa kriminalchef Reub Thelander, Sveriges kanske första icke-binära brottsutredare, och de härliga kollegorna på Vellingepolisen. Syndaren ska vakna, som nominerades till Årets deckardebut i Crimetime Award 2021, kretsar kring hemmafrun Yvonne Tengbloms plötsliga försvinnande från familjevillan. Under sommaren 2022 kom del två, Elden ska falna, där teamet nystar upp trådarna till en förödande brand på ett flyktingboende och mordet på en ung mamma, som hittas död på stranden i Höllviken. Riktiga bladvändare, med intressanta karaktärer, överraskande vändningar och skön humor, som utspelar sig i den Skåne-idyll där Linda själv växte upp. Deckarna hittar du där böcker finns, och passa på att följa Linda på Instagram, så att du inte missar nästa bok!


Goda delikatesser från Gunnarshögs Gård


Du har kanske redan upptäckt rapsoljan från Österlen, som lyser upp hyllorna i matbutiken med sina fina guldgula etiketter? Men visste du att Gunnarshögs Gård även har massor av andra godsaker i sitt sortiment? I den härliga gårdsbutiken i Hammenhög hittar du bland annat mysli, marmelader, fröer, vinegretter, hälsosam linfröolja och massor av spännande smaksatta rapsoljor. Dessutom finns här ett stort sortiment av presentartiklar, hudvård, kryddor och delikatesser, och det mesta kommer från lokala tillverkare. Har du inte möjlighet att åka till Österlen innan jul kan du istället kika in i webbshoppen, där du även hittar fina färdiga presentförslag! Gunnarshögs Gård är en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan 1897. Det som började med traditionellt jordbruk är idag ett nytänkande livsmedelsföretag och ett mysigt utflyktsmål, där du förutom gårdsbutik även hittar ett fint café. För större grupper går det även bra att få en gårdsvisning, där ni lär er mera om raps och får prova på att pressa egen olja i minipresseriet. 


Härliga Dalmatiner-skålar från Anna-Carin Dahl


I Glemmingebro på Österlen hittar du keramikern Anna-Carin Dahl och hennes uppiggande, lekfulla keramik! Allt från skålar, tallrikar och muggar till vaser, krukor och ljuslyktor skapas här i studion, i flera olika härliga utformningar. Den första av Anna-Carins serier som vi upptäckte för några år sedan var Nosy family, med de charmiga ansiktena. Krukan som vi har här hemma är en riktig glädjespridare! Senare har även den färgglada Alberta-serien och den snygga svartvita Dalmatiner-serien tillkommit. Sommartid kan du besöka studion, men vill du kika på julklappar går det bra att handla i Anna-Carins webbshop eller beställa via Instagram, där du även hittar massor av fin och unik keramik, som endast finns i små upplagor.


En snygg och smart ostbricka från Raw by Jörlevik


Raw by Jörlevik är ett familjeföretag i Ljungbyhed nära Söderåsen, med egen tillverkning av handgjutna produkter i betong. Här hittar du också ett stort utbud av inredning, trädgårdsdekor, kläder och livsstilsprodukter. Butiken håller öppet för fabriksförsäljning torsdag till söndag, och webbshoppen är så klart alltid öppen, så passa på att gå in här och kika på fina julklappar eller juldekorationer till dig själv! Storsäljarna så här års är de söta tomtarna, keramikhus för värmeljus och ostbrickan i bambu som vi tipsar om; den är inte bara snygg utan har även praktisk förvaring för ostknivar och bestick! Följ Raw by Jörlevik på Instagram för massor av inspiration och shoppingtips!


Underbar honung från Ängdala Gård


Strax utanför Malmö ligger Ängdala Gård, där Birgitta Andersson har sina kupor med Buckfast bin, samt egen honungsproduktion och gårdsbutik. Här skördas, slungas och tappas honungen på burk, innan den säljs direkt till gårdens besökare eller genom den nya webbshoppen. Det intressanta med honung är att både smak, färg och konsistens kan variera mycket, beroende på årstid och på var bina samlat nektar och pollen; till exempel raps, äppelträd eller ärtor. Biodling har funnits i släkten i tidigare generationer, men det var först efter 20 år som tandtekniker som Birgitta själv fick upp ögonen för de små men oerhört viktiga insekterna, och bestämde sig för att skola om sig till biodlare på yrkeshögskolan i Höör. Följ Ängdala Gård på Instagram, så har du alltid koll på vilken honung som finns i butiken just nu. 


Ett delikatesspaket från Ramslök by Malena


Ramslöken, som växer vilt på flera ställen här i Skåne, är en underbar krydda som påminner om både gräslök och vitlök. Malena Östergren Arvidsson, som driver Ramslök by Malena, upptäckte den för första gången för över 10 år sedan, när den serverades i en god dressing till laxen på en restaurang hon besökte. Hon gav sig ut i skogen för att plocka ramslök, letade upp recept och startade en populär blogg om favoritkryddan. När Malena några år senare sagt upp sig och hon och maken dessutom hittade sitt drömhus - en prästgård utanför Kristianstad där tomten var full av just ramslök - bestämde hon sig för att satsa fullt ut på eget företag. Idag säljer hon egna kryddblandningar, färsk ramslök och plantor. Dessutom samarbetar hon med andra företag för att ta fram knäckebröd, pasta och pesto. Alla godsakerna hittar du i hennes webbshop. Följ Ramslök by Malena på Instagram för tips och inspiration!


Read More

Stöp egna ljus hos Ljuskällan på Bjäre

lördag 12 november 2022



Hitta hit: Rammsjövägen 311, Båstad

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Har du provat att stöpa egna ljus någon gång? Jag hade inte gjort det sedan jag var liten, men i år bestämde jag mig för att ta reda på om det finns någon som erbjuder ljusstöpning här i Skåne, och hittade då Ljuskällan på Bjäre. Här på gården strax öster om Torekov i Båstads kommun kan ni boka in en mysig helgförmiddag eller vardagskväll, där Carina Nilsson lär er stöpa både vanliga kronljus, figurformade ljus och fantastiskt vackra ljuskronor som står av sig själva. Så himla roligt att knyta ihop vekarna med stommar, och sedan se hur ljusen sakta växter fram efter doppen i stearingrytorna! Det glada gäng jag fick träffa på kursen idag har stöpt ljus tillsammans varje år ända sedan Ljuskällan öppnade för fem år sedan och jag förstår dem - det är helt klart en beroendeframkallande höst- eller jultradition! Boka gärna tidigt på hösten om du vill vara säker på att hinna stöpa egna ljus till julpysslet! Klicka här för att se lediga tider och boka kurs hos Ljuskällan på Bjäre.


På Carinas kurs lär du dig inte bara själva hantverket, du får även en mysig dag med snacks, fika, lunch/middag och massor av inspiration! I den lilla butiken, som ligger vägg i vägg med stöperiet, kan du handla med dig presenter och dekorationsmaterial, eller helt enkelt bara titta runt och få inspiration till hur du själv kan använda ljusen du stöpt när du kommer hem igen. Miljötänket ligger Carina varmt om hjärtat, och hon slår gärna ett slag för att använda saker du redan har hemma i skåpen. Och visst blir det fint att göra små ljusstakar av skålar och muggar? En hel del av keramiken i de färdiga ljusgrupperna hos Ljuskällan på Bjäre kommer även från andra lokala hantverkare. 

För nästan 20 år sedan blev Carina blev själv lite motvilligt övertalad att prova på ljusstöpning tillsammans med en väninna. Och tur var väl det, för efter den kursen var hon fast och beslutade sig så småningom för att våga satsa på sin hobby som eget företag. Man blir glad av att höra hennes historia, och även av de spännande framtidsplanerna, som bland annat innefattar en kurs där du kan prova livet som florist och göra egna kreativa blomstergrupper och kransar!


Mera att se och göra på Bjärehalvön:

Vackra Båstad på Hallandsåsens sluttning är en av Sveriges mest populära sommarstäder, och även Bjärehalvöns största ort. Båstad har en folkmängd på ca 15 600 invånare, som nästan tredubblas under sommaren.
  • Mariakyrkan: En treskeppig kyrka från 1400-talet. Skånes mest kända operasångerska, Birgit Nilsson, har en egen staty alldeles i närheten av kyrkan.
  • Tennisstadion och tennismuséet: Båstad är känt för sin årliga tennisturnering, Swedish Open, som hålls på Båstad Tennisstadion. Året om kan du ta del av tennisstadens historia på Båstads Tennismuseum.
  • Norrvikens trädgårdar: Väster om Båstad ligger en magnifik besöksträdgård med restaurang, chocolateria och butik.
  • Den lilla kustbyn Torekov: Känd för sitt gula lotshus och morgonbryggan. Härifrån kan du även åka på dagsutflykt till Hallands Väderö.
  • Naturreservatet Hovs Hallar: Bland Sveriges vackraste kustnära klipplandskap.

Read More

Österlen lyser uppe i Sandhammarens Fyr

söndag 6 november 2022

Sandhammarens fyr på Skånes sydostspets är ett imponerande landmärke. Fyren reser sig stolt över tallskogen, precis intill badstranden Sandhammaren. Men Sandhammarudden är inte bara ett populärt badparadis, utan platsen är också känd som en av de största skeppskyrkogårdarna i hela norra Europa. Här har vinden, vågorna och sandrevlarna alltid gjort det lite extra tufft för segelfartygen. Redan 1831 satte man upp en provisorisk koleldad fyr, för att försöka varna sjömännen för de faror som lurade. 


Det fyrtorn vi ser idag byggdes 1862 och var ursprungligen en dubbelfyr med två likadana 29 meter höga pelartorn. Idag finns endast det ena tornet kvar. Under sommaren är fyrtornet öppet, och då kan man klättra upp och beundra Sandhammarområdet från ovan. Tallskogen närmast fyrtornet övergår i sanddyner, för att sedan bli den breda sandstrand som möter Öresund. Utsikten är verkligen magisk och är väl värd ansträngningen att klättra upp för alla trappstegen. 

Vi besökte fyren under helgens Österlen lyser. Vilken fantastisk upplevelse det var, att stå där på fyrens balkong och blicka ut över skogen och havet i både månens och strålkastarens sken! 


Intill fyren finns ett besökscenter i det som tidigare var maskinhus, och här kan du se bilder på fyrar i hela världen. I närheten finns även en gammal livräddningsstation, som inrättades av kung Oscar på under slutet av 1800-talet och idag är ett museum. Spännande berättelser och trevliga guider träffade vi här! 

Om Österlen lyser

Österlen Lyser är ett stämningsfullt evenemang, som hålls en helg i början av november varje år. De här dagarna håller företagarna på Österlen öppet till långt in på kvällen, och tillsammans skapar de en vackert upplyst helg i höstmörkret. Centrum för festligheterna är den ort som väljs ut till "årets ljusby", där invigningstal, framträdanden och shower hålls. Gallerier, ateljéer och butiker välkomnar besökare med inbjudande belysning, caféerna och restaurangerna serverar godsaker som passar årstiden, och många av samhällena är vackert dekorerade med pumpor, höstblommor och marschaller som lyser upp vägar och torg. Läs mer och se programmet här!


Vill du se mera av Österlen, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 40 saker att se och göra på Österlen!

Read More

Österlen lyser på Gunnarshögs gård

lördag 5 november 2022


Familjeföretaget Gunnarshögs gård på Österlen är en stor producent av rapsolja, och du har säkert sett deras flaskor med den guldgula etiketten på hyllan i din lokala matbutik. Nu för tiden finns det inte bara en sorts rapsolja, utan flera spännande smaker. I sortimentet hittar du bland annat vitlök, basilika och krondill. Min absoluta favorit är ramslöksoljan, som verkligen representerar Skåne och för tankarna till den härliga skånska våren. Perfekt att ha i salladsdressingen, tycker jag! Förutom rapsoljan gör Gunnarshögs gård även vinegretter, grillolja, marmelader, frön, mysli och hälsosam linfröolja. I den välfyllda gårdsbutiken hittar du också produkter från övriga livsmedelsproducenter i närområdet, som Österlenkryddor och Larssons chips, samt mycket annat fint. Under Österlen lyser var även caféet öppet, och alla barn som ville fick lov att prova pressa en egen flaska rapsolja för hand. Ett mysigt och lärorikt besök, tyckte vi, och shoppingväskan blev full av spännande godsaker som vi tar med oss hem!

Om Österlen lyser

Österlen Lyser är ett stämningsfullt evenemang, som hålls en helg i början av november varje år. De här dagarna håller företagarna på Österlen öppet till långt in på kvällen, och tillsammans skapar de en vackert upplyst helg i höstmörkret. Centrum för festligheterna är den ort som väljs ut till "årets ljusby", där invigningstal, framträdanden och shower hålls. Gallerier, ateljéer och butiker välkomnar besökare med inbjudande belysning, caféerna och restaurangerna serverar godsaker som passar årstiden, och många av samhällena är vackert dekorerade med pumpor, höstblommor och marschaller som lyser upp vägar och torg. Läs mer och se programmet här!


Vill du se mera av Österlen, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 40 saker att se och göra på Österlen!

Read More