Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Classicum växthus och Segers mat i Kabbarp

söndag 30 oktober 2022


Gillar du trädgårdsinspiration, god mat och fika och mysiga butiker? Då är Classicums besökscentrum i Kabbarp ett trevligt utflyktsmål!

Classicum Växthus är ett företag som specialiserar sig på växthus, orangerier och uterum i många olika modeller. I Kabbarp mellan Burlöv och Staffanstorp har de en stor utomhusutställning, som blivit ett populärt besöksmål. Om du är intresserad av att bygga en egen oas hemma i trädgården kan du få hjälp med allt från rådgivning till planering och byggande. Men även om du inte går i växthustankar är de vackra omgivningarna en härlig plats för i inspiration till uteplatsen eller balkongen. Här hittar du också också en fin butik med växter, böcker, trädgårdsredskap, inredning och presenter. Vi passade på att spana in den snygga Halloween-dukningen, och köpa med oss några roliga dekorationer. Sommartid finns även en vacker blomsterodling med självplock, där du kan sätta ihop din egen bukett enligt säsong. 

Segers mat driver restaurang och café inne på området. Här kan du njuta av fika eller lunch i en magisk miljö. Varje dag finns dagens lunch, oftast husmanskost med en lyxig tvist. Konditoriet är verkligen något utöver det vanliga, med handgjorda bakverk av skickliga konditorer. Vi tog en lyxig höstbakelse formad som en pumpa, och en himmelsk chokladkaka. Så härligt att fortfarande kunna fika ute i höstsolen nu i oktober! 

Read More

Vandra i Mölleriket kring Stockamöllan



Att vandra i en skog full av gamla kvarnstenar är en lite annorlunda upplevelse! Stockamöllan är liten ort i Eslövs kommun i Mittskåne, som har byggts upp kring de industrier som en gång använde sig av Rönne ås vattenkraft. Idag är det ett populärt ställe för natursköna utflykter, kanot- och kajakturer och vandring. 


I Stockamöllan finns hela 6 olika vandringsleder på allt mellan en kilometer och en mil. Under dagens utflykt valde vi den längsta slingan, Stenbrottsrundan. Här passerar du flera av traktens sevärdheter, och vandrar även genom ett skogsparti fyllt av kasserade kvarnstenar! Ett lite sällsamt landskap där de runda stenplattorna antingen sticker upp som enskilda mossbeklädda halvmånar eller ligger samlade i märkvärdiga stenrösen. I området finns flera vackra rastplatser där du kan pausa och äta matsäck. Vi stannade till vid Gunnarödsbron, där Rönne å fridfullt flyter fram, förbi pittoreska kullar med betande kor. 


Kring Stockamöllan har ett flertal vattenkvarnar varit i drift under flera århundraden. Den sista blev faktiskt nedlagd så sent som 1996. 

  • Stockamöllans kvarn, som idag huserar ett industrimuseum, har anor ända tillbaka till medeltiden. Här har man både malt säd och stampat tyg, en process som skulle göra tygerna mera mjuka och behagliga. Den nuvarande byggnaden är från 1851.
  • Sågmöllan är ett sågverk där man fram till 1917 producerade stora mängder virke, bland annat till båtvarv i Danmark.
  • Bålamöllan är en av Skånes största vattenkvarnar, där fem stenpar drevs av tre stora vattenhjul. Kvarnen lades ner i början av 1900-talet och utnämndes till byggnadsminne 2003.
  • Vattenkvarnen Rönnemölla var i bruk ända fram till april 1996.

Det stora monumentet Stenbocksstenen är ett minnesmärke som visar platsen där Magnus Stenbock och hans armé vadade över Rönneå, på väg till slaget vid Helsingborg 1710. En bit utanför Stockamöllans samhälle hittar du även Hasslebroeken, som är en enorm ek med en omkrets på nästan 6 meter. Trädet fridlystes 1939 och är det äldsta naturminnet i Mellanskåne. 

Read More

Höstmysigt bland pumporna hos Önsvala Grönt

tisdag 18 oktober 2022


Vill du se en pumpatavla, och handla närodlade pumpor av alla dess slag, till höstens pyssel och matlagning? Då ska du kika in hos Önsvala Grönt på Önsvalavägen 42 utanför Staffanstorp! Hösten betyder pumpatider hos Önsvala Grönt, där både ladan och borden utanför fylls till bredden med pumpor, så snart årets skörd mognat. Via Facebook sidan kan du följa med i när försäljningen sätter igång för säsongen. På den mysiga innergården hittar du Halloweenpumpor i olika storlekar, och här kan du även beundra pumpatavlan, som är gjord av massor av små dekorationspumpor. I ladan är varenda hörna fint dekorerad med minipumpor i olika färger och former, och här hittar du även matpumpor av alla dess slag. Pumpasoppa är alltid gott, men har du tänkt på att den här antioxidant- och fiberrika grönsaken även kan ugnsrostas eller användas till grytor och salta eller söta pajer?

Vår lista över mysiga butiker och gårdsbutiker i Skåne hittar du här. Det finns en liten stjärna framför alla som har egen webbutik, för alla er som gillar att handla från lokala butiker hemma i soffan.




Read More

Vandra på Torna Hällestads natursköna rullstensåsar

söndag 16 oktober 2022


Torna Hällestads natursköna och kuperade landskap är en härlig plats för vandring, och det kan vi faktiskt tacka inlandsisen för! Rullstensåsarna bildades nämligen när isen drog sig tillbaka från Skåne för knappt 15000 år sedan. Inne i ismassorna fanns tunnlar där sten och grus samlades, och när isen sedan smälte blev detta kvar som åsar i landskapet. De flesta av dem har under senare år försvunnit, då man avänt dem som grustäkt - men lyckligtvis inte i Torna Hällestad! 


När vi närmar oss samhällets västra del brukar vi svänga av längs vägen med det sagolika namnet Trollskogsvägen, där vi parkerar vid Prästaskogens naturreservat. Här börjar rundvandringen genom lummig bokskog, förbi Trollskogens gamla vresbokar med sina slingrande grenar. Leden går vidare upp på norra Hällestadsåsen, där den gamla ekskogen är glesare och varvas med öppna enefälader. Här bjuds du på milsvid utsikt över Vombsänkan, innan leden för dig vidare ner till byns centrum. 

Passa på att ta en fika i solskenet på uteserveringen hos Torna Hällestads lanthandel och botanisera bland de lokalproducerade godsakerna, innan du tar en promenad längs samhällets pittoreska gator. På en höjd mitt i byn ligger vackra Hällestads kyrka. Efter fikapausen fortsatte vi vår vandringstur västerut, längs ortens gamla järnväg och vidare upp på Borestadsåsen, som är upp mot 15 meter hög med branta sidor. En vacker och varierande vandringsupplevelse!

Read More

Skåne-design från Posterboy.nu

torsdag 13 oktober 2022



Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Vi älskar lokalproducerat och produkter med Skåne som tema! Företaget Posterboy.nu har en härlig Skåne-serie med både snygga och användbara bruksföremål: en bricka, en kökshandduk, ett set med glasunderlägg och en praktisk tygkasse med långa band, som du kan ha över axeln. 

Posterboy drivs av David Linder, som är grafisk formgivare. Han började med affischer 2019 och det var så företaget fick sitt namn. Sedan dess har sortimentet utökats med flera olika typer av produkter, men alltid med samma tidlösa design. Hållbarhet är viktigt för David, och produkterna ska inte vara något man tröttnar på snabbt. Det mesta tillverkas  dessutom här i Sverige i så stor utsträckning som möjligt, vilket vi tycker är extra positivt! 

Vår favorit i Skåne-serien är den runda träbrickan, som liksom resten av serien har en prästkrage, som är Skånes landskapsblomma, och strof en ur Erik Ahlbergs kända hymn om Skåneland. Brickan är handgjord på Öland, i björkfanér som tål både värme och maskindisk.


TÄVLING! Vinn ett Skåne-kit från Posterboy.nu!

Nu ska du få höra något extra roligt! I samarbete med Posterboy.nu har vi fått möjlighet att lotta ut ett fint Skåne-kit med bricka och kökshandduk på vårt Instagram-konto! (Värde 515 kr) Vinnaren dras 21.10, 2022, kl 18.00 och meddelas personligen via Instagrams meddelanden. 






Read More

Valnötsfestivalen i Torup

måndag 10 oktober 2022




Vid Torups slott finns sedan 2021 en ny och väldigt mysig hösttradition, nämligen Valnötsfestivalen! Det är Malmö stad som står bakom evenemanget, där man på franskt vis hyllar de gamla träden med en riktig folkfest. Festivalbesökarna kan inspireras av föredrag om valnötter, gå på guidade rundvisningar och lyssna på musik. För barn finns det massor av roliga aktiviteter, som pyssel, ponnyridning och teater. Caféet och slottsbutiken håller öppet, och både vid entrén till slottsparken och i stallarna är det marknad med lokalproducerade godsaker och hantverk. Vi köpte bland annat med oss honung och ett fint valnötshalsband av en tjej som gjorde smycken. 


Några fakta om valnötter: 

Valnötter är en populär nöt som har ätits av människor runt om i världen i tusentals år. Valnötter växer på höga träd och finns i flera arter i olika delar hela världen, inklusive Europa, Syd- och Nordamerika och Asien. Det finns till och med valnötsträd i södra Sverige, som här i Torup. Ju längre norrut, desto mindre sannolikt blir det att nötterna hinner mogna, på grund av vårt kalla klimat. 

Valnötter är en näringsrika och innehåller mycket nyttigt fett, protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Faktiskt så är det så att en deciliter valnötter ger dig lika mycket kalorier som en hel måltid mat. Valnötter kan användas som ett litet mellanmål eller som en del av till exempel sallader, pajer, soppor och müsli, och oljan i valnöten kan användas för att förgylla  matlagningen. 

Read More

Vackra Skåne-motiv hos Printler

söndag 9 oktober 2022



Vill du också att inreda med favoritmotiv från Skåne? Hos Printler kan du enkelt att beställa hem affischer i olika storlekar, och i utbudet finns en hel del bilder med olika motiv från Skåne - natursköna landskap, vår vackra kust, stadsvyer och mycket mer. 

När du beställer affisher via Printler stöttar du samtidigt de duktiga fotografer som förevigar vårt vackra landskap, som får en del av intäkterna för varje försäljning. Att beställa från Printler är en smidig process. Du väljer helt enkelt din favoritbild, önskad storlek och format och sedan är det klart. Inom kort kommer din nya affisch att levereras med posten.

På bilden ser du motiv från pittoreska stadsdelen Gamla Väster i Mamö: 

En regnbåge över Gamla Väster, av Karl Andersson

Gamla Väster, av Joy Malmberg

Read More

Statarmuseet i Bara



På Statarmuseet vid Torups bokskog i Bara kan du se hur lantarbetarna levde från början till mitten av 1900-talet. Statare var anställda av jordägarna, och fick det mesta av sin lön i form av mat och boende i längor som tillhörde de gods där de arbetade. Statarsystemet var mest utbrett under 1800-talet, men levde kvar på många ställen ända tills det avskaffades 1944.



På museet finns två lägenheter som visar Hanna Mauritzons barndomshem från 1920-talet, och Tore Svenssons och hans frus hem från 1950-talet. Tore var barn till en av de tidigare statarna, och blev senare kvar på gården som anställd. I museets lada kan du kika in i tvätteriet, bakstugan och båsen där korna mjölkades. Utomhus finns djurens stior och burar. Vid vårt besök i oktober hade kaninerna redan flyttat för vintern, men grisarna och flera olika raser av höns fanns kvar. Passa på att ta en fika i det mysiga, gammaldags inredda caféet! Kaffe eller te häller du upp i en blommig liten kopp, som du väljer själv i porslinsskåpet. Är det fint väder kan du slå dig ner utomhus, eller så sätter du dig i orangeriet och beundrar alla de fina möblerna, prydnadsföremålen och handbroderade dukarna. Du kan också köpa med dig lokalproducerad honung, kryddor och mycket annat fint i muséets butik. 

Read More

Vintagekeramik och porslin från Skåne

fredag 7 oktober 2022


Skåne har länge varit känt som Sveriges keramikbygd. På loppisar, antikhandlar och secondhandbutiker går det ofta att hitta fina utgångna serier och föremål som inte längre produceras från de stora tillverkarna, Höganäs, Deco och BodaNova. Dessutom finns massor av fina bruks- och konstföremål i lergods, stengods och porslin från mindre lokala företag och formgivare att hålla utkik efter. 



Vi älskar att gå på loppisrundor, och här är några tillverkare, formgivare och keramiker vi brukar spana efter i hyllorna: 

  • Abbekås keramik
  • Boda Nova (Signe Persson-Melin, Mikael Björnstjerna )
  • Curt M. Addin
  • Deco Hälsingborg ( Henry Hallberg, Karl-Johan Svensson, B Johansson, Ulla Skogh och Kurt Nilsson, Rosa Ljung)
  • Elbogen 
  • Gunvor Nyman / Gunnar Nyman
  • Höganäs keramik
  • JIE Gantofta (Aimo Nietosvuori, Annika Kihlman, Anita Nylund, Bengt Nilsson, Staffan Johnsson, Ewa Jarenskog, Edit Risberg)
  • Krukmakaren Ystad (Nils Palmgren NP, Åke Palmgren ÅP, Åke och Ulrika Palmgren ÅUP, Åke och Lena Palmgren ÅLP, Lena Palmgren (LP).
  • Raus stenkärlsfabrik
  • Solsieg Ueltzhöfer
  • Vejbystrands keramik
  • Wallåkra stenkärlsfabrik
  • Ystad kloster keramik ( Fred Nilsson, Nils Palmgren, Jonas Fröding, Oscar Antonsson, Ulla Sönnertstam, Arno Vihalem, Per-Olof Holmén) 

Read More

Malmös bästa pastarestauranger



Är du i Malmö och blir sugen på italienskt? Då har du tur, för här finns några riktigt bra pastarestauranger! 

  • Little Italy - en undangömd pärla i Limhamns Sjöstad, som serverar fantastiskt god tryffelpasta med oxfilé eller skogssvamp. Dessutom har de ett stort utbud av spännande, äkta italienska drycker att avnjuta till måltiden.   
  • Osteria Qui - på Slottstadens mysigaste italienska restaurang hittar du bland annat hemmagjord pappardelle med vildsvinsragu, och orkar du en dessert kan vi varmt rekommendera semifreddon med pistage. 
  • DiPenco - när jag jobbade inne i Malmö centrum för över 10 år sedan upptäckte vi denna lilla källarrestaurang i kvarteret bakom Malmö Opera. Här hittar du bland annat fantastiska varianter av fylld ravioli. Dessutom kan du handla med dig italienska delikatesser hem!
  • Papi - klassisk och modern italiensk mat i Malmö saluhall. Mustig tomatsås med chili, burrata och basilika får du om du väljer den populära Pasta all'Arrabbiata, men det är ett svårt val mellan den och den goda lasagnen, tycker vi. Till efterrätt finns en gudomlig tiramisu med nougat. 
  • 400 grader - mysig italiensk restaurang mellan Triangeln och Möllevångstorget, där det är svårt att välja mellan skaldjursspagettin och den med salsiccia och Karljohansvamp. 

Read More

Zoégas Café 1886 i Helsingborg

torsdag 6 oktober 2022


Helsingborgs stolthet och kaffet som nog har en speciell plats i alla skåningars hjärtan heter Zoégas. Vill du avnjuta en  nybryggd kopp av hela Skånes favoritkaffe på dess hemmaplan, då ska du besöka anrika Zoégas Cafe 1886 i Helsingborg!  Zoégas kafferosteri grundades av Maria och Carlos Zoéga i Helsingborg år 1886. Ännu idag finns produktionen kvar i staden, och vid infarten från norr kan man allt som oftast ha turen att känna den goda doften av nymalda bönor, om bara vindarna ligger rätt. 

Ända sedan 1901 har Maria Zoégas Cafe 1886 funnits i samma lokaler på Drottninggatan där de ligger idag. Här kan du sätta dig och ta en fika med en nybryggd kopp Zoégas, och självklart finns det alltid flera sorter att välja mellan. Vill du köpa med dig kaffe hem är det också här du hittar världens största utbud av olika Zoéga-sorter. Ångrar du att du inte köpte med dig flera paket? Ingen fara, i Zoégas webbutik Nybryggt kan du beställa hem mera!



Mera att se och uppleva i Helsingborg

Helsingborg är centralort i Helsingborgs kommun i nordvästra Skåne, och även landskapets näst största stad, med 112.000 invånare. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där knappt 4 km skiljer Sverige från Danmark, och färjetrafiken till Helsingör är livlig. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden, mycket tack vare det strategiskt viktiga läget här vid porten till Östersjön. 

  • Kärnan och rådhuset: Kärnan är en medeltida fästning som ligger i centrala Helsingborg. Rådhuset är en byggnad i renässansstil som ligger i närheten av Kärnan.
  • Landborgspromenaden: Landborgspromenaden är en promenadväg som sträcker sig längs med en höjd i staden. Den erbjuder en vacker utsikt över Öresund och Danmark.
  • Fredriksdals friluftsmuseum: Ett museum där du kan du uppleva en bit av Skånes historia genom att besöka gamla hus, samtidigt som du njuter av vackra trädgårdar.
  • Sofiero slott: Ett kunglig sommarresidens som omges av en stor park med många olika trädgårdar.
  • Dunkers kulturhus: Dunkers kulturhus är ett kulturcentrum i Helsingborg, med konsthall, museum, bibliotek och restaurang. 
  • Tropikariet: Här kan du se allt från apor och krokodiler till ormar och sköldpaddor.
  • Zoégas café: Zoégas café är en kaffebutik och café i Helsingborg. Här kan du njuta av en kopp kaffe och köpa med dig kaffe hem.
  • Pålsjö slottspark: Pålsjö slottspark är en stor park som omger Pålsjö slott, med bland annat en grönskande kärlekstunnel.
  • Sundsbussarna till Helsingör: Båtar som trafikerar mellan Helsingborg och Helsingör. Det är en snabb och smidig transport mellan de två städerna¹.
  • Wallåkra Stenkärlsfabrik: En anrik keramikverkstad med en stor brännugn i äldre modell, som fortfarande är i bruk. 
  • Rååns dalgång: En naturskön plats med fina promenadstråk längs med Råån och vid Raus kyrka.

Read More

Pålsjö slott och den magiska kärlekstunneln



Vill du gå genom en lång, grönskande kärlekstunnel och sedan komma fram till ett rosa sagoslott? Då ska du besöka Pålsjö! Namnet Pålsjö har man hittat i skrifter ända från 1491, men dagens slottsbyggnad började byggas 1676. Från början var det tänkt som en gård, som skulle tillhöra slottet Vegeholm utanför Ängelholm, men Pålsjö slott friköptes senare. Mest känt genom historien är slottet för att det fungerade som högkvarter för Magnus Stenbock under slaget vid Helsingborg 1710. Den franska slottsparken anlades på 1760-talet och kvar i samma stil finns fortfarande vackra formklippta häckar och rabatter, samt den unika allén av sammanflätade avenbokar som kallas Kärlekstunneln.  



Pålsjö slott och det omkringliggande naturreservatet Pålsjö skog ligger på en platå som kallas landborgen. Vi följde landborgspromenaden längs platåns västra kant, med fantastisk utsikt över Öresund och vidare mot Helsingör. Från Pålsjö slott går stigen vidare ner till pittoreska Pålsjö mölla och kallbadhuset Pålsjöbaden, där du också hittar en staty av Helsingborgs mest kända fotbollsspelare i modern tid, Henke Larsson. Landborgspromenaden är en totalt nästan 15 km lång vandringsled som sträcker sig ändra från Sofiero slott i norr, genom hela Helsingborg och vidare till Raus kyrka i söder.  

 


Mera att se och uppleva i Helsingborg

Helsingborg är centralort i Helsingborgs kommun i nordvästra Skåne, och även landskapets näst största stad, med 112.000 invånare. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där knappt 4 km skiljer Sverige från Danmark, och färjetrafiken till Helsingör är livlig. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden, mycket tack vare det strategiskt viktiga läget här vid porten till Östersjön. 

  • Kärnan och rådhuset: Kärnan är en medeltida fästning som ligger i centrala Helsingborg. Rådhuset är en byggnad i renässansstil som ligger i närheten av Kärnan.
  • Landborgspromenaden: Landborgspromenaden är en promenadväg som sträcker sig längs med en höjd i staden. Den erbjuder en vacker utsikt över Öresund och Danmark.
  • Fredriksdals friluftsmuseum: Ett museum där du kan du uppleva en bit av Skånes historia genom att besöka gamla hus, samtidigt som du njuter av vackra trädgårdar.
  • Sofiero slott: Ett kunglig sommarresidens som omges av en stor park med många olika trädgårdar.
  • Dunkers kulturhus: Dunkers kulturhus är ett kulturcentrum i Helsingborg, med konsthall, museum, bibliotek och restaurang. 
  • Tropikariet: Här kan du se allt från apor och krokodiler till ormar och sköldpaddor.
  • Zoégas café: Zoégas café är en kaffebutik och café i Helsingborg. Här kan du njuta av en kopp kaffe och köpa med dig kaffe hem.
  • Pålsjö slottspark: Pålsjö slottspark är en stor park som omger Pålsjö slott, med bland annat en grönskande kärlekstunnel.
  • Sundsbussarna till Helsingör: Båtar som trafikerar mellan Helsingborg och Helsingör. Det är en snabb och smidig transport mellan de två städerna¹.
  • Wallåkra Stenkärlsfabrik: En anrik keramikverkstad med en stor brännugn i äldre modell, som fortfarande är i bruk. 
  • Rååns dalgång: En naturskön plats med fina promenadstråk längs med Råån och vid Raus kyrka.


Read More

Friluftsmuseet Kulturen i Lund

söndag 2 oktober 2022



Vid Tegnérplatsen i Lund ligger Kulturen,  ett friluftsmuseum som drivs av Kulturhistoriska föreningen i Södra Sverige. Näst efter Skansen i Stockholm är det Sveriges äldsta friluftsmuseum! Kulturen består av drygt trettio historiska byggnader, där både permanenta och tillfälliga utställningar om hantverk, konst och design visas. Här kan du uppleva kulturhistoria från olika tidsperioder och samhällsskikt, samtidigt som du strosar runt och njuter av vackra miljöer. Passa även på att ta en fika i det mysiga caféet och handla orginella presenter eller lokala godsaker i entrébutiken. 

Några spännande byggnader på Kulturen i Lund:

  • Berlingska huset är Lunds äldsta bevarade korsvirkeshus.
  • Dekanresidenset är ett pampigt medeltida tegelhus.
  • Allmogehallen är ett stall som gjorts om för utställningar om jordbrukshistoria.
  • Locus Peccatorum eller "Syndernas hus" är en studiebostad där en student hade ihjäl en annan och sedan blev dömd till halshuggning.


Kulturens grundidé är att bevara kunskaper och föremål från det idylliska gamla bondesamhället. I slutet av 1800-talet var nationalromantiken stor, och det fanns en oro för att gamla traditioner, levnadssätt och hantverk skulle försvinna när allt fler människor flyttade in till städerna. Därför började föreningen, under ledning av Georg Karlin och hans studiekompisar, samla in föremål och gjorde anteckningar om folklivet, för att bevara allt för framtiden. Mycket av detta kan du nu se på museets olika utställningar.  

Kulturen har även verksamhet på andra platser runtom i Skåne, däribland Lundabaserade Tegnérmuseet, Hökeriet och Livets museum, Medicinhistoriska museet i Helsingborg, Bosjöklosters mölla och Kulturens Östarp i Sjöbo, som är en vacker lantbruksmiljö från 1800-talets mitt. Framför huvudbyggnaden finns också ett antal runstenar, däribland den kända Skårbystenen.  

Read More

Handla som på 1800-talet på Hökeriet i Lund


Hökeriet är en butik på Sankt Annegatan 9 i Lund, där du kan köpa gammaldags varor på samma sätt som man gjorde för över 120 år sedan! Butiken grundades av svarvare Landgrens hustru år 1855, men sitt nuvarande utseende fick den när Elisabeth och Jöns Larsson drev rörelsen mellan 1898 och 1929, under namnet E.H. Larsson. Win- & Diverseaffär.  Hökeriet  ägs numera av Kulturen och har genomgått en hel del rekonstruktioner för att återskapa en typisk kvartersbutik från förrförra sekelskiftet . Några av hyllorna är fortfarande Larssons orginal, men det mesta av inredningen kommer från Anna Perssons hökeri på Norrtull i Lund. 

Hökerierna sålde främst livsmedel, men utökades under 1800-talet mot att bli små diversehandlare. Butikerna var inte bara en plats där man köpte det man behövde, utan också en knytpunkt där man kunde prata bort en stund, hämta sin dagliga tidning och låna telefonen. Det gamla svenska ordet hökare kommer från norra Tyskland, här en  ”höker” som betyder just detaljhandlare.


Read More