Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Norra Ljunghusens naturreservat

söndag 18 september 2022


Vill du vandra precis vid havet, längs flacka strandängar och beteshagar? Då ska du åka till Ljunghusen! I Norra Ljunghusens naturreservat hittar du både små skogsområden och låglänt stäppmark, där du kan promenera ända ut till strandkanten. Här klättrar du in och ut ur beteshagar för kor och får. Ljungen blommar vackert i augusti och du hittar även andra ovanliga växtarter, som blåsklöver, ormtunga, gåsört och dansk iris. Ute på sandreveln Blacks rev finns både sjöfåglar och rovfåglar och det är även en populär plats för sälar att stanna till. 



Skåneleden går runt hela Falsterbonäset, och följer delvis den gamla banvallen som gränsar tilll naturreservatet. Sträckan är idag en populär cykel- och promenadväg, men i början av 1900-talet var det här som Malmö-tågen tuffade fram, fulla av badgäster på väg mot näsets sagolika stränder. Vill du vandra i Norra Ljunghusens naturreservat kan du parkera vid det gamla stationshuset på Björkvägen 8, där du även hittar restaurangen BarBistro. 

Read More

Sankt Petri kyrka, Malmös äldsta byggnad

lördag 17 september 2022


Sankt Petri kyrka i Malmö har en historia som sträcker sig över flera århundraden. Kyrkan byggdes ursprungligen under 1300-talet och är den äldsta bevarade byggnaden i Malmö. På 1200-talet flyttade en stor del av befolkningen från Övre Malmö, som låg vid dagens Triangel, till Nedre Malmö vid Öresund. I samband med detta byggdes Sankt Petri kyrka, på en plats där det tidigare stått en äldre kyrka. Enligt traditionen har man sagt att kyrkan invigdes år 1319, och de arkeologiska undersökningar som gjorts bekräftar att den började byggas under 1300-talets första decennium. Kyrkan byggdes som en gotisk tre-skeppig basilika med tvärskepp, och har många likheter med den berömda Marienkirche i Lübeck och en del andra kyrkor i de tyska Hansestäderna kring Östersjön. 


Under årens lopp har kyrkan genomgått flera renoveringar och ombyggnader. Vissa delar har bevarats från den ursprungliga byggnaden, medan andra har förändrats över tid. Valven i kyrkan pryds av kalkmålningar från 1400-talet, medan Altaruppsatsen härstammar från 1600-talet. Sankt Petri kyrka ligger i hjärtat av gamla staden i Malmö, och utöver gudstjänsterna erbjuds massor av välbesökta evenemang, som koncerter, körsång, konstinstallationer och skattjakt för barn.

Read More

Vellingeblommans Halloweenutställning

lördag 10 september 2022


I Vellinge strax utanför Malmö ligger Vellingeblomman, som är ett populärt utflyktsmål med besöksträdgård, lekpark, café, restaurang och en stor butik för hem och trädgård. Inför jul, påsk och Halloween anordnas även välbesökta temautställningar. Halloweenutställningen hör till vår familjs favoriter och varje år brukar det bli minst ett besök, för att gå spökrunda och botanisera i den stora maskeradbutiken! 

Spökrundan, som finns i en både snäll och mera skrämmande variant, är en lång, mörk tunnel där du får vara beredd allt från höga ljud och blinkande ljus till läskiga figurer, som plötsligt hoppar fram. När du gått genom tunneln kommer du rakt in i maskeradavdelningen, där du hittar allt från peruker, masker och accessoarer till hela dräkter. Zombie, spöke, häxa eller lieman - oavsett om du är vuxen eller barn kan vi garantera att du hittar något roligt att klä ut dig till här! I butiken finns också massor av pynt till Halloweenfesten, som girlanger, dukar, ljuslyktor, fejkblod och olika typer skelett, fladdermöss och pumpor att dekorera med.



Vellingeblomman började som ett växthus med en liten trädgårdsbutik, men är idag ett av Skånes största utflyktsmål. Här hittar du inredning och pynt för varje säsong, en matbod full med delikatesser, samt bistro, café och en stor trädgård med lekpark. 




Fakta om Vellinge

Vellinge kommun, med nästan 38.000 invånare, ligger i sydvästra Skåne och gränsar till Trelleborg, Svedala och Malmö, samt havet. Kommunen har hela 75 km vacker Öresundskust med fina stränder och naturreservat, som är populärt bland både badgäster och naturälskare. I tätorten Vellinge bor ca 10.000 personer. 

Några saker att göra i Vellinge kommun:

  • Fotevikens Museum: Besök en Vikingastad och lär dig mer om vikingatiden.
  • Bada på några av Sveriges vackraste stränder: I Vellinge kommun hittar du några av landets vackraste badstränder, nämligen Skanörs havsbad, Falsterbo- och Ljunghusens strandbad samt Kämpingebadet. Du kan även ta ett dopp i simhallen Vanningen.
  • Vellingeblomman: Butik och utflyktsmål med allt du behöver för hem och trädgård. Här finns även en fin trädgård med lekplats, samt restaurang och café.
  • Majas Cottage: Handla de berömda Maja-lyktorna, samt inredning, kläder och presentartiklar. Här kan du även njuta av en god måltid på en mysig bistro.
  • Skanörs hamn: Ta en promenad i hamnen och njut av utsikten, samt den goda maten på uteserveringarna.
  • Kyrkor och ruiner: Både Skanör och Falsterbo har varsin vacker liten kyrka, och även varsin gammal ruin, Falsterbohus borgruin och Skanörs borg.
  • Vandra Skåneleden: Längs stora delar av kusten i Vellinge kommun kan du vandra, och njuta av vacker natur, pittoreska samhällen och självklart havet. 
  • Höllvikens Skulpturpark: Beundra solnedgången och de vackra statyerna längs strandpromenaden i Höllviken.
  • Fotokonst: Njut av fotografiska mästerverk på Falsterbo Photo Art Museum.
  • Falsterbotofflor: Skaffa ett par riktiga Skånetofflor hos Falsterbotofflan. 
  • Beundra badhytterna: Sveriges mest badhyttstäta kommun långa rader av både färgglada och vita badhytter i olika utformningar.
  • Hästar, fåglar och sälar: I Falsterbo finns både ett årligt fågelskådarevent, Falsterbo Bird Show, och en stor hästtävling, Falsterbo Horse Show. Många tar också en promenad ut på Måkläppen, näsets yttersta sandrevel, för att titta på sälarna som vilar på sandbankarna.

Read More

Percy's diversehandel i Staffanstorp


Hitta hit: Djurslövsvägen 110, Staffanstorp

Följ oss på Instagram

Letar du efter ett nytt ställe för nästa loppisjakt? Hemma på sin gård i Djurslöv utanför Staffanstorp driver Percy Holmgren en härlig, helgöppen diversehandel med mestadels antikt, retro och second hand, men även en del nya, udda prylar. Här hittar du inte mindre än tre stora längor och ett garage fulla av saker du inte visste du behövde! En fin emaljkanna från Kockums och en Holmegaard snapsflaska med sommartema fick följa med hem den här gången, och nästa gång blir det säkert mera! 


Read More

Örtofta slott och gångstigen vid Bråån

söndag 4 september 2022



Promenera runt Örtofta slott och kyrka

Vill du se ett litet sagoslott inklätt i grönska? Då ska du gå promenadstigen runt Örtofta slott! Slottet ligger i utkanten av byn Örtofta, som är en liten sockerbruksort i Eslövs kommun. Den första delen byggdes av släkten Has på 1400-talet, och sedan dess har många tillbyggnader skett. I mitten av 1800-talet fick slottet sitt nuvarande utseende, då flyglarna och det vackra tornet med spetsigt tak uppfördes. Örtofta slott ägs och drivs av släkten Melinder, som arrangerar bröllop, fester och konferenser med övernattning, samt hyr ut kringliggande bostäder. 

Varken slottet eller slottsparken är öppna för allmänheten, men däremot kan man beundra det på ganska nära håll från Örtofta gångstig, som går genom ägorna och längs Bråån. Stigen, som börjar precis intill byns tågstation, går även förbi Örtofta kyrka från 1862, en vacker, äldre stenvalvsbro och våtmarker med träbroar. Missa inte tunneln under järnvägen, med fina väggmålningar där du hittar slottet, kyrkan, ån och flera andra motiv från trakten!



Kommer du med bil går det bra att parkera antingen precis vid Örtofta tågstation, eller vid Örtofta rekreationsområde ett par kvarter söder om stationen, som vi gjorde. Vi passade även på att kombinera utflykten med en promenad längs Örtofta Åpromenad vid Kävlingeån, där det finns mysiga bryggor för fikapauser, och vidare längs grusvägar till Svenstorps slott. 

Read More

Katrinetorp Landeri utanför Malmö

lördag 3 september 2022



Katrinetorp Landeri strax utanför Malmö är ett av landets bäst bevarade empiregårdar, med historiska trädgårdar och en tillhörande engelsk landskapspark. Gården är öppen för besökare under hela året, med gratis inträde. Gårdens entré, i den byggnad som  tidigare var gårdens stall, öppen på vardagar 11-16 och på helger 12-17. Här finns ett informationscentrum och en presentbutik, och det är också här som det ofta arrangeras fina utställningar att njuta av. Katrinetorp ligger nära Svågertorp och Lindängelund, där staden möter landsbygden, och kan enkelt nås med buss, cykel eller bil.

Katrinetorp Landeri arrenderades tidigare av förmögna köpmän i staden, men har sedan 1937 varit i Malmö stads ägo. Trädgårdarna och parken skapades under en övergångsfas, då man ofta såg gamla idéer ge vika för nya influenser inom trädgårdskonsten, och ännu idag fortsätter en konstant utveckling. Idag har Katrinetorp bland annat en biodling och en liten vingård. Här på ägornas södersluttningar finns över 400 vinstockar och fyra olika sorter, som alla är anpassade för det skånska klimatet. 

Den vackra runda rabatten utanför gårdens ena gula sidobyggnad, som är det första du ser när du kommer till Katrinetorp, byter skepnad flera gånger under säsongen. Precis utanför huvudbyggnaden finns en fin rosenträdgård med flera olika sorter, följt av stora, härliga blomster- och grönsaksträdgårdar, som du kan se växa upp under sommarhalvåret. Landskapsparken är fint utformad kring en stor damm, med stigar, broar och ett vackert litet lusthus. Härifrån kan du även promenera vidare till ett av Malmös nyare rekreationsområden, Millennieskogen. 

På Katrinetorps café och restaurang kan du fika med hembakat eller äta en god lunch, ofta gjord på råvaror direkt från trädgården.

På Katrinetorp ligger även Bränneribodens antikbutik. Här tillverkades tidigare brännvin, men idag kan man istället fynda bland massor av fina antikviteter, kuriosa och samlarföremål. När jag går på loppisrunda hör servisen Rörstrand Skåne till mina absoluta favoritfynd, och idag stod två fina kaffekoppar där och väntade i Bränneribodens hyllor. Jag har kommit över några tallrikar och assietter ur servisen genom åren, och därför var det extra kul att få en pratstund med kunniga och trevliga Margaretha, som berättade mera om servisens historia. 


Read More

Jakriborg, ett ovanligt bostadsområde i medeltida stil

fredag 2 september 2022



Vill du göra en tidsresa till en äldre tysk Hansastad? Det ovanliga bostadsområdet Jakriborg i Hjärup, Staffanstorp, är byggt helt och hållet i en stil som påminner om medeltidens europeiska handelsstäder. Här promenerar du genom valvformade portar, längs kullerstensgator och vindlande små gränder. Det är svårt att se sig mätt på de färgglada byggnaderna, med sina brant sluttande tak och vackra detaljer.


Jakriborg har en matbutik, café, pizzeria och en fin blomsterhandel. Här hålls också en välbesökt årlig julmarknad. Precis bakom den tidstypiska stadsmuren ligger Hjärups järnvägsstation, så det är lätt att ta sig till Jakriborg både från Lund och Malmö. Bostadsområdet är ritat av arkitekterna Robin Manger och Marcus Axelsson, och namnet har Jakriborg fått av fastighetsbolaget som uppförde det, Jakri AB. De första hyresgästerna flyttade in 1999, och det finns många planer på fortsatt utveckling. Det ska bli spännande att följa!


Read More