Aosehus, en medeltida borg i Åhus

 

Vill du lära dig mera om Åhus historia? Passa då på att besöka borgruinen Aosehus precis där hamnpromenaden Gamla Skeppsbron tar slut.  

Ärkebiskopsborgen Aosehus, belägen i Åhus hamn, är en fascinerande ruin med lång historia. Den här medeltida fästningen byggdes troligtvis under 1000-talets första hälft som en spärr för Helge å. Byggherren anses vara kung Knut den store och hans söner, och syftet var då att säkra nordöstra Skåne mot liknande händelser som Slaget vid Helge å år 1026, då svenska och norska kungar stred. Borgen är olik Skandinaviens övriga stenborgar, men liknar däremot en del engelska borganläggningar. Under 1100–1200-talet övergick ägandet av borgen från kungamakten till ärkebiskopen i Lund, biskop Eskil. Åhus utvecklades därefter gradvis till en stad och ett kyrkligt centrum, men efter reformationen 1536 återgick både borgen och staden till kungamakten.



Borgen byggdes på krönet av en låg sandås och omgavs av en kraftig mur av gråsten, medan pelarna och valven kring dörrarna var av sandsten. Borgens tegelpartier tillkom senare, troligen under 1200–1400-talet. Borgen omnämns första gången i historiska texter år 1262. Den fick genomgå många anfall, men hertig Karls anfall på Skåne år 1569 tros ha varit det sista. Fram till tidigt 1600-tal fungerade den som försvarsfästning. Senare förstördes den för att användas som stentäkt i bygget av Kristianstads fästning. 

Under slutet av 1800-talet började man gräva fram ruinerna och mycket av det vi ser idag. Man trodde länge att hela borgen var uppgrävd, men nyare markundersökningar har visat att det vi ser idag bara är en liten del av hela den gamla borgruin, som ännu gömmer sig under markens yta.


Vill du se mera av Åhus, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 15 saker att se och göra i Åhus!