Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Rokokoslottet Maltesholm

onsdag 24 augusti 2022



Vill du strosa runt i en vacker park och beundra ett fint litet lustslott i rokokostil? Då ska du åka till Maltesholms slott! Här i de lummiga skogarna ett par mil söder om Kristianstad började danske Malte Juel och hans fru Anne Ramel i mitten av 1600-talet att bygga ett slott, som skulle användas som fritidsbostad. Den gamla stenbelagda vägen som leder upp till slottet kallas Höge Väg och är en sevärdhet i sig, som tog hela 50 år att bygga.



Maltesholms slott omges av en vallgrav och precis utanför den finns slottsparken, som är öppen för besökare mellan 25 april och 31 augusti, kl 10.00-17.00.  Här kan du sätta dig i en av parkens trädgungor och njuta av den vackra näckrosdammen, eller förundras över det över 100 meter höga barrträdet. Slottsparken har också ett trevligt sittområde med boulebana och utomhusschackspel, en vacker gammal paviljong och ett orangeri. Här odlades faktiskt Sveriges första bananer, redan på slutet av 1700-talet! Vandringsrundan i skogen var extra mysig, tyckte vi. Här kommer du in i skogstrollens värld och hittar stenar i spännande formationer, som enligt sägnerna använts av både människor och troll!


Read More

Aosehus, en medeltida borg i Åhus

söndag 21 augusti 2022

 

Vill du lära dig mera om Åhus historia? Passa då på att besöka borgruinen Aosehus precis där hamnpromenaden Gamla Skeppsbron tar slut.  

Ärkebiskopsborgen Aosehus, belägen i Åhus hamn, är en fascinerande ruin med lång historia. Den här medeltida fästningen byggdes troligtvis under 1000-talets första hälft som en spärr för Helge å. Byggherren anses vara kung Knut den store och hans söner, och syftet var då att säkra nordöstra Skåne mot liknande händelser som Slaget vid Helge å år 1026, då svenska och norska kungar stred. Borgen är olik Skandinaviens övriga stenborgar, men liknar däremot en del engelska borganläggningar. Under 1100–1200-talet övergick ägandet av borgen från kungamakten till ärkebiskopen i Lund, biskop Eskil. Åhus utvecklades därefter gradvis till en stad och ett kyrkligt centrum, men efter reformationen 1536 återgick både borgen och staden till kungamakten.



Borgen byggdes på krönet av en låg sandås och omgavs av en kraftig mur av gråsten, medan pelarna och valven kring dörrarna var av sandsten. Borgens tegelpartier tillkom senare, troligen under 1200–1400-talet. Borgen omnämns första gången i historiska texter år 1262. Den fick genomgå många anfall, men hertig Karls anfall på Skåne år 1569 tros ha varit det sista. Fram till tidigt 1600-tal fungerade den som försvarsfästning. Senare förstördes den för att användas som stentäkt i bygget av Kristianstads fästning. 

Under slutet av 1800-talet började man gräva fram ruinerna och mycket av det vi ser idag. Man trodde länge att hela borgen var uppgrävd, men nyare markundersökningar har visat att det vi ser idag bara är en liten del av hela den gamla borgruin, som ännu gömmer sig under markens yta.


Vill du se mera av Åhus, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 15 saker att se och göra i Åhus!

Read More

Skorstensdalen i Klåveröds strövområde

lördag 20 augusti 2022


Klåveröds strövområde är ett naturskönt område mellan Kågeröd och Ljungbyhed, precis väster om Söderåsens nationalpark. Ett av de mest annorlunda och unika naturområden vi stött på under alla våra vandringar här i Skåne är skorstedsdalen, här i Klåveröd. Platsen har fått sitt namn från ett antal skorstensliknande bergformationer, som uppstått på grund av att se hårda bergarter de består av vittrar långsammare än det omkringliggande berget. 


Klåveröds strövområde har flera markerade vandringsleder, mtb-leder och lägerplatser. Klåverödsdammen är en vacker sjö i Klåveröds strövområde med flera grillplatser, vindskydd, toaletter och en brunn med dricksvatten. Vill du stanna över natten finns det bra möjligheter att slå upp tältet i den vackra granskogen precis vid sjön. Klåverödsdammen är även en populär plats för fiske och det finns möjlighet att fånga mört. Parkeringen vid sjön är också en bra utgångspunkt för vandringar i området. Vill du bara gå en kort runda kan du följa strandkanten runt sjön, en tur på ca 2,5 km med flera platser att slå sig för att vila och beundra utsikten. 





Read More

Åhusbryggan och Täppetstranden


Åhusbryggan är en lång badbrygga som ligger på Täppetstranden i Åhus, Kristianstad. Bryggan, som består av hela 1500 brädor och sträcker sig 120 meter ut i vattnet, byggdes 1998 och finansierades delvis av privatpersoner. Som tack för deras bidrag fick de sina namn inristade i bryggan. Intill bryggan finns också den berömda Åhustallen, som har blivit en symbol för Åhus och är ett populärt motiv för fotografer som vill fånga soluppgången. Täppetstranden här i Åhus är en av Sveriges mest omtyckta stränder, med långgrund och barnvänlig sandstrand, promenadstig, minigolf och höghöjdsbana. Härifrån är det också nära både till populära campingen First Camp Åhus och in till sommarstaden Åhus pulserande folkvimmel, med shoppinggata, uteserveringar och glassbåt. 

Vill du se mera av Åhus, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 15 saker att se och göra i Åhus!

Read More

Salthallarna - shopping och härlig atmosfär i Höganäs

lördag 13 augusti 2022


Hitta hit: Bruksgatan 36 Höganäs 

Följ på Instagram

Populära Salthallarna är ett mysigt och annorlunda litet köpcenter i utkanten av Höganäs, inrymt i charmiga gamla industrihallar. Här hittar du trevliga livsstilsbutikerna Verkstan, Yebo och Hepcat med fokus kläder, accessoarer och inredning, men även gallerierna Kroken, MDA och Grund, samt härliga blomsterparadiset Happy Fleurs. Här finns också ett stort utbud av den traditionella bruna och rustika keramiken från Höganäs Saltglaserat, som ännu idag görs på plats här i Salthallarna. Blir du hungrig kan du äta gott på Garagebar eller Höganäs bryggeri, och fikasuget fixar Juni Kaffe & Bageri. God glass finns på Kullabygdens Vanilj & Choklad och hos Miss Cricket serveras sagolika milkshakes. Hit åker vi gärna när vi har vägarna förbi, för att shoppa runt bland allt fint eller bara njuta av den trevliga, avslappnade atmosfären!

Read More

Malmös godaste glass

fredag 12 augusti 2022

Under varma sommardagar i city finns det en fråga som är viktigare än alla andra, nämligen var hittar man den godaste glassen? Här har vi listat våra favoriter, Malmös bästa glassbarer:  

  • Limhamns glassmejeriDragörkajen 1 C, Limhamn - Färsk handgjord italiensk gelato, mjukglass och god italiensk kaffe. Passa på att prova Raffaelo eller Körsbär Amarena!
  • Lilla GlassfabrikenHolmgatan 9, Malmö - Lilla Glassfabriken är ett familjeföretag som tillverkat glass sedan mitten av 80-talet. Här hittar du hemlagad glass i massor av olika smaker, sorbet, mjukglass, tårtor och bakelser, samt gott kaffe. Passa på att prova Nuttelo eller Salt smörkola!
  • Favvo glassMalmö Saluhall, Gibraltargatan 6, Malmö - Hos Favvo glass gör allt från grunden, med egna spännande recept  och äkta råvaror. Här finns även goda och krämiga fruktsorbeter för alla som vill ha mjölk-, ägg och nötfria alternativ. 
  • Köld GlasstronomiFriisgatan 14, Malmö - Otraditionell och lekfull glass inspirerad av smaker från hela världen. Här hittar du ett bra utbud av både gräddglass och växtbaserad glass.
  • Dolce SiciliaDrottningtorget 6, Malmö - Gelato och vår sorbet som tillverkas i små satser för bästa färskhet. Vissa smaker på menyn är fasta, och andra tillverkas endast enligt säsong. Passa på att prova Bacio eller Basilika/lime! 
  • Chellos. Hyllie kyrkoväg 54, Limhamn - En riktig traditionell sommaröppen glassbar med stort utbud av smaker, strössel och toppings, där köerna brukar ringla sig långa. Underbara glassportioner som lätt blir barnens favoriter!

Read More

Sankta Maria medeltida kyrka i Åhus

onsdag 10 augusti 2022


Sankta Maria kyrka i Åhus är en medeltida kyrka som ligger precis intill stadens torg. Kyrkan, som är öppen för besök dagligen, är en av landskapets mest välbevarade medeltida kyrkor. Kyrkans äldsta del är det nuvarande långhuset, som under 1100-talet utgjorde en enkel kyrkobyggnad med tjocka gråstensmurar. Under 1200-talet har kyrkan förstorats, allt eftersom Åhus betydelse som handelsstad ökade. 

Kyrkan har varit utsmyckad med många vackra kalkmålningar från 1200-talet, men många har varit övermålade. På senare tid har de dock varsamt tagits fram igen, i samband med restaureringar inne i kyrkan. Ett minne från 1100-talets kyrka är dopfunten, som är gjord av grönaktig kalksten. Över den hänger en snidad och målad baldakin av trä typisk för 1600-talet, precis som predikstolen och den vackra altaruppsatsen. Altarskåpet är något äldre, och tros vara tillverkat i Norra Tyskland under slutet av från 1400-talet. Det har dock inte alltid funnits här i Åhus, utan kom från grannförsamlingen Elleköpinge när deras egna lilla kyrka revs. En mycket vacker kyrka att besöka, med trevlig guide på plats, som gärna berättade mera om Sankta Maria kyrkas historia. 

Vill du se mera av Åhus, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 15 saker att se och göra i Åhus!

Read More

Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö

tisdag 9 augusti 2022


Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö är en härlig plats, som kombinerar prisbelönt restaurang med delikatessbutik och cateringverksamhet. Rökeriet ligger på en vacker plats, precis intill Helge Å. Här är det rejäla och färska råvaror som gäller, gärna svenskt och närproducerat efter säsong. Det är inte bara maten och tillbehören som lagas på plats, utan även efterrätter och brödet som serveras till middagen är hembakat. Så lite halvfabrikat som möjligt, är de unga ägarna Linnea Lindberg och Robin Erikssons filosofi.



 På vardagarna serverar restaurangen lunchmeny med dagens rätt, men på kvällen är det lyxig bistro- och helgmeny som gäller! Här finns ett stort urval av fisk och skaldjursrätter, men även kött för den som hellre vill ha det. Bland förrätterna kan du bland annat välja mellan gravad lax, lättrökt fläsksida eller husets specialitet - rökta räkor. Huvudrätterna är allt från varmrökt lax till en generös räkmacka eller en god köttgryta. Du kan också få en läcker fiskrätt gjord på dagens fångst av öring, regnbågslax eller röding, vilket vi valde under vårt besök. Mums! Orkar du så finns det även flera olika goda, hemlagade efterrätter att välja mellan. 

Butiken har ett stort sortiment av läckerheter! Här hittar du egen rökt lax, makrill, sill och räkor. Dessutom finns det sillinläggningar, såser och andra tillbehör. Om du är sugen på något extra, har de också delikatesser som ost, chark, kex, marmelader och senap. 

Vill du se mera av Åhus, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 15 saker att se och göra i Åhus!

Read More

Wanås Tape och Solaris - nyheter på Wanås konst!

måndag 8 augusti 2022


Wanås Konst är en skulpturpark och konstcentrum i Knislinge i nordöstra Skåne. Två av nyheterna för detta år är skulpturen Solaris och konstprojektet Tape Wanås. 

Solaris är en utomhusskulptur av den danske konstnären Peter Linde Busk. Skulpturen är formad som en pumpa och är över 4 meter i diameter. Den är stor nog för att man ska kunna gå in i den och har fått sitt namn efter författaren Stanislaw Lem och filmmakaren Tarkovskij. Installationen Tape Wanås skapades av konstnärskollektivet Numen/For Use. Konstprojektet fyller den gamla ladan på Wanås och påminner om en mäktig halvtransparent kokong som suger sig fast mellan träbjälkarna i sid- och höjdled. Dess organiska arkitektur trotsar omgivningens strikta geometri. Några personer åt gången får lov att gå in i den fantastiska installationen, som består av 44 kilometer komposterbar tejp. 

På Wanås finns en fin blandning av permanenta verk och tillfälliga installationer och utställningar, som gör att det alltid finns något nytt att upptäcka! Här finns också café och restaurang med härliga uteplatser, skaparrum och butiker med allt från presenter och inredningsföremål till konstlitteratur och lokala delikatesser. 

Read More

Paddla på Helge å i Åhus


Helge å är Skånes största vattendrag och rinner ut i Hanöbukten på Skånes östkust. Åns källflöde finns i trakten av Rydaholm i Jönköpings län och sjön Femlingen i Kronobergs län. Totalt är Helgeån knappt 200 kilometer. Här i Skåne omges den av stora våtmarksområden i det som kallas Kristianstad vattenrike. Här trivs bland annat många fåglar och ovanliga växtarter. 



Det finns flera möjligheter att paddla på Helge å kring Kristianstad, Åhus och Yngsjö. Huvudfåran sträcker sig från Knislinge via Kristianstad, till mynningen Gropahålet, som ligger vid Hanöbuktens kust strax söder om Yngsjö. Åns mindre fåra slingar sig istället fram genom natursköna landskap väster om Yngsjö och Äspet, mot centrala Åhus. Vi hyrde kajaker hos Ågläntan/North and Life och utgick från en rastplats strax norr om Rökeriet mellan Åhus och Yngsjö. En fin paddlingstur som bjöd på vacker natur, mysiga lugna villaområden och Åhus livliga centrum och hamn. 

Vill du se mera av Åhus, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 15 saker att se och göra i Åhus!

Read More

Bärnstensmuseet i Kämpinge

onsdag 3 augusti 2022


Stränderna vid Falsterbonäset är inte bara några av Sveriges vackraste och mest välbesökta, de är också bland de bästa ställena i hela landet för den som letar bärnsten! Bärnsten är en fossil kåda från barrträd, som har stelnat under miljontals år och dessutom kan innehålla fossila av växter eller insekter. Stenarna är oftast droppformade eller oregelbundna klumpar, som är gula, bruna eller orange till färgen, men det finns även genomskinliga, gröna, violetta och blåsvarta varianter. De bästa ställena att göra bärnstensfynd är bland tång eller små musslor, eftersom bärnstenen sköljs upp med sådant som har ungefär samma densitet. 


Bärnstensmuseet i Kämpinge utanför Höllviken har en stor samling från olika platser i världen. Här kan man också lära sig massor om djur och natur, och om hur nedskräpningen påverkar vår omgivning. Museet har även en verkstad där bärnsten slipas till smycken och andra föremål, som säljs i butiken. 

Read More

TrädgårdsPaletten - en unik handelsträdgård med tropiskt växthus

tisdag 2 augusti 2022


Hitta hit: Stattenavägen 5, Malmö 

Följ på Instagram

I Kulladal i södra Malmö finns TrädgårdsPaletten, en 3500 kvm stor och annorlunda handelsträdgård med egen botanisk trädgård och tropiskt växthus. 

Trädgårdspaletten startades 1967 av Malte och Elsa Mårtensson, och drivs idag av sonen Bengt med familj. I det fantastiska växthuset kan du strosa runt och njuta av en tropisk djungel, med stora palmer och exotiska träd som når ända upp till taket. Här finns Sveriges enda bananodling, sköldpaddsdammar och roliga skulpturer av allt från djungeldjur till Kalle Anka. Sortimentet med kaktusar och orkidéer är enormt, och TrädgårdsPaletten har även en stor egen odling av amaryllis, fuchsia, pelargoner, azalea och övriga sommarväxter. 

Read More