Järnåldersstaden Uppåkra och Uppåkra arkeologiska center



Uppåkra arkeologiska center ger oss möjlighet att utforska hur den fornnordiska kulturen såg ut, här i Skåne. I Uppåkra, som en gång var ett av Sveriges största maktcentrum, levde nämligen människor i 1100 år, ända från yngre järnåldern till vikingatiden.


Uppåkra, som ligger strax utanför Staffanstorp och Lund, är en plats som har fångat arkeologernas uppmärksamheten de senaste decennierna. Den har nämligen visat sig varit bebodd ända sedan början av järnåldern till slutet av vikingatiden. Här fanns en stadsliknande bebyggelse på 40-50 hektar, runt ett så kallat kulthus, som fungerade som samlingsplats. Staden var ett maktcentrum med en stark aristokrati som styrde över området. Uppåkra övergavs i slutet av 900-talet, ungefär samtidigt som Lund grundades och Skåne både kristnades och knöts starkare till den Danska kungen.

Uppåkra arkeologiska center är ett besöks- och informationscentrum där du får veta mera om de pågående utgrävningarna. Här kan du följa med på guidad visning, lyssna på en föreläsning eller titta på ett urval av alla de fynd som gjorts i muséet. De största fynden hittar du dock på Historiska Muséet i Lund. Man tror att mindre än en halv procent av järnåldersstaden är uppgrävd, men ändå har man redan hittat nästan 30.000 smycken, knivar, bägare och andra metallföremål. Kring platsen där kulthuset tros ha stått har man hittat benrester från djuroffer, och till och med spår av människooffer. Mest kända av fynden från Uppåkra är ett dräktsmycke som liknar Musse Pigg, men som troligen skulle föreställa ett lejon, samt en detaljrik liten lejonstatyett som kallas Helge efter sin upphittare. 


Familjevisning med arkeologiska utgrävningar i Uppåkra

För barn och familjer finns det möjlighet att lära sig mera om arbetet som arkeolog på Uppåkra arkeologiska center. Här får man gräva upp och vattensålla jord som kommer direkt från den pågående utgrävningen, samt rengöra sina fynd med hjälp av vatten och tandborstar. Så kul och spännande! I vår sandhög hittade vi mest benbitar, men också en djurtand och en liten keramikskärva, som arkeologen trodde kom från en äldre skål. Allt som hittas här är inte från järnåldern; även nyare föremål från senare tidevarv har hamnat i marken när människor bott här och brukat jorden. På slätten utanför centret följde vi en stig där vi med hjälp av skyltar och illustrationer fick lära oss mera om hur människorna levde och hur bosättningen en gång kan ha sett ut. Det mesta är idag åkermark, men en gammal gravhög ligger kvar i landskapet. Vi avslutade vårt besök på Uppåkra arkeologiska center med ett en god fika hos Lilla trädgårdscaféet, som har en mysig trädgård med lekpark.


Upplev järnåldern på Uppåkradagarna 

Vill du uppleva mera historia kan du besöka platsen under Vendeltidsdagarna, eller Uppåkradagarna. Här återskapas järnåldern med skådespelare i tidstypiska kläder, som är krigare, hantverkare eller andra invånare i den gamla staden. Det serveras mat och dryck, och bjuds på teaterföreställningar, föreläsningar och visningar.


Besök Uppåkra kyrka

Den fina kyrkan som ligger precis intill Uppåkra arkeologiska center är från 1864, och byggd på resterna av en tidigare 1100-talskyrka. Även här har man gjort utgrävningar i samband med renoveringar, och bland annat hittat gravar som daterats till 1020-talet.