Ales Stenar och Kåseberga




Ales stenar i Kåseberga på Skånes sydkust är Sveriges största bevarade skeppssättning. Fornlämningen dateras ända tillbaka till yngre järnåldern, och är idag ett av Skånes allra största besöksmål. Namnet tror man kommer från fornsvenskans "Athal-ås stenar", som betyder just "stenarna på den väldiga åsen". Man tror att Ales stenar använts som gravplats eller solkalender, och många anser även att det är en kraftplats med särskilda energier. Något vi tycker är extra magiskt är solnedgången här ifrån Kåsebergaåsen! Ofta när vi varit på heldagsutflykt ute på Österlen åker vi hit på hemvägen bara för att se solen gå ner och färga himlen vackert rosa. 

  • Ales stenar består av 59 stenar, var och en väger ungefär 5 ton. 
  • Hela formationen är cirka 67 meter lång och 19 meter bred.
  • Platsen ligger högt uppe på Kåsebergaåsen, med en fantastisk utsikt över den branta kusten och Bornholm.
  • De flesta stenarna är av granit från Kåsebergaåsen, men stävstenarna och altarstenarna är av Hardebergasandsten och roderstenen av kvartsit.
  • Skeppssättningen uppfördes under vendeltiden, eller yngre järnåldern. ca år 550-800 e.kr.
  • Funktionen hos skeppssättningarna är något oklar, men de betraktas i allmänhet som gravmonument. Möjligen kan de även varit en typ av solkalendrar, som hjälpte järnåldersmänniskorna att hålla koll på tid och årstider. I fallet Ales stenar har ingen grav identifierats, men platsen har ännu inte grävts ut helt.




Från den stora parkeringen i byn Kåsebergas utkant följer du en gångväg till Kasevägen, tar till höger och svänger sedan av till Killevägen. Härifrån når du en smal grusväg som tar dig upp för Kåsebergaåsen till Ales stenar. När du förundrats klart över både monumentet och den fantastiska utsikten över branterna och Öresund följer du grusvägen neråt igen, men vik istället av mot Kåseberga småbåts- och fiskehamn. Hamnen är den enda gästhamnen på hela sträckan mellan Ystad och Skillinge, och här är det nästan alltid liv och rörelse, både på uteserveringarna och längs den lilla butiksgatan. Hos Kåseberga fisk är det oftast lång kö, och när du smakat deras rökta makrill förstår du varför! I Kåseberga finns även fika, glass och möjlighet att handla keramik, presenter, surfprylar, second-hand och antikt. Gillar du äventyr kan du även prova på skärmflygning ut över Öresund, från de höga backkrönen på Kåsebergaåsen.




Kåseberga har varit ett viktigt fiskeläge länge. Man har hittat gamla texter ända från medeltiden där byn beskrivs som en handelsplats. Dagens bebyggelsen är en charmig blandning av gammalt och nytt. Mitt i byn står några av de äldsta bevarade korsvirkeshusen kvar, som redan på 1800-talet räddades från väder och vind på branterna ute vid havet och flyttades in i byn bakom åsen. Allt eftersom har de mysiga kvarteren fyllts på med fler hus från olika tidsepoker. Vår absoluta favorittid att besöka byn är från slutet av juni till början av juli, då backarna under ett par veckor färgas röda av blommande Vallmo, men den är också charmig under resten av sommaren då den ligger inbäddad i färgglatt blommande stockrosor. 

Gillar du att vandra? Genom Kåseberga går en Skåneledens vackraste sträckor från Hammars backar via Löderup och Dag Hammarskjölds Backåkra ut till Sandhammaren. 

Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.