Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Spana efter sälar på Måkläppen

måndag 26 december 2022



Visste du att man kan se sälar på flera olika ställen här i Skåne? Ett av dem är sälskyddsområdet Måkläppen. På Falsterbohalvöns sydspets ligger naturreservatet Måkläppen, en oval sandrevel som ständigt omformas av vattnet och vinden. Området har varit skyddat ända sedan 1902, då Måkläppen var en fristående ö där man ville värna om de många häckande fågelarterna. 


Man har också hittat en hel del arkeologiska fynd ute på sandreveln under åren, bland annat gamla redskap från den första fasta befolkningen under stenåldern och vrakdelar från både vikingatiden och medeltiden. Idag har Måkläppen vuxit ihop med Falsterbo, och det är främst sälar som huserar här, längst ute på spetsen. Du kan få syn på både stora gråsälar, som kan bli upp till 2,5 meter långa och väga 300 kg och de betydligt mindre knubbsälarna, som väger upp till 130 kilo. Sälarna är klumpiga på land, men oerhört skickliga simmare. Har du tur är de på lekfullt humör! Under vår vandring fick vi se dem simma runt och dyka i vattnet precis utanför sandreveln. 



Det är bara tillåtet att besöka Måkläppen från första november till sista januari varje år, och vissa delar är permanenta skyddszoner, så håll utkik efter skyltarna. För att inte riskera att skrämma iväg sälarna är det förbjudet att ta med sig hundar, och man ska även hålla ett avstånd på minst 50 meter. Ta gärna med dig en kikare, så ser du bättre! Parkera gör du lättast vid Flommens golfklubb, Strandbaden eller Skanörs havsbad. Längs promenaden får du också uppleva de fina badhytterna som ligger nerbäddade bland sanddynerna längs Falsterbos kust, och fna Falsterbo fyr, som byggdes 1795.    

Övriga ställen där du kan ha turen att se sälar här i Skåne: 

Read More

Tomtelopp genom Malmö – 18 km i tomtedräkt!

söndag 18 december 2022

Vill du se hundratals tomtar på språng genom Malmö, eller kanske till och med vara en av dem? Då ska du hålla utkik efter Malmö löparförenings Tomtelöpning, som brukar arrangeras någon av söndagarna i advent!

Tomtarna träffas vid Hylliekroken och springer längs Ribersborg och vidare mot Malmö central, längs gågatan till Triangeln och sedan via Emporia tillbaka till Limhamn. Vid Malmö Stadion brukar de pausa, och enligt hörsägen bjuds det då på julmust, julöl, skumtomtar och pepparkakor, till tonerna av julmusik. Och när loppet gå förbi en gran, då tar tomtarna självklart en liten svängom kring den! 




Read More

Boktips: Upptäck Skåne – reseguider 2022!

måndag 12 december 2022


Det skrivs en hel del reseguider om Skåne, där du kan hitta inspiration till egna utflykter, semesterresor och äventyr. Vi brukar även gilla att läsa på lite om historien bakom de sevärdheter vi besöker. Här kommer våra favoriter 2022! 

Böckerna hittar du där böcker finns. 



Borgar i Skåne - Guide till historiska platser.

Skåne är en av Skandinaviens borgtätaste provinser med mer än 150 borgar och borglämningar från medeltid och renässans. Många av dem har varit små träborgar där den materiella stand¬arden var låg och hårt arbete präglade vardagen. De spår som finns kvar är i många fall blygsamma och det är inte alltid uppenbart vad det är vi har framför oss. Med lite kunskap kan ett besök föra oss mycket nära historien. 

Arkeologen Anders Ödman berättar här om ett fyrtiotal borgar och deras historia. Han ger vägbeskrivningar till lämningarna och tips inför utflykterna.



100 balla ställen i Skåne – jubileumsutgåva 2021-2022.

Välkommen till nya 100 balla ställen i Skåne, den kompletta guiden till alla märkvärdiga ställen i det södraste av våra landskap. Allt är precis som vanligt, men ändå inte. Självklart bjuds det på 10 nya ställen, men inte bara det. Eftersom 100 balla ställen i Skåne fyller 10 år firar vi genom att som en bonus återuppliva 10 gamla favoriter. Som till exempel en enslig gammal kyrkogård på slätten och en hemmagjord staty av en fotbollsspelare. 

Ett helt nytt ställe är den första nya spårvagnslinjen i Sverige på 111 år. Eller varför inte ta en tur till Hemmestorps observatorium och kika upp på evigheten ovanför oss, eller söka spåren efter ett kraschat bombplan från 2:a världskriget. Inte? Då finns det massor av andra balla ställen i Skåne som du garanterat kommer att finna märkliga, vackra, coola, historiska eller kuriotiska. Eller allt på en och samma gång. Skåne har något för alla!   

Valle Westesson är komiker, författare, kulturproducent och regissör. Men helst av allt är han på jakt efter fler balla ställen. 


Skåne – nya perspektiv på gamla landskap

Följ med på en annorlunda fotografisk resa genom en av Sveriges mest natursköna regioner. Låt dig överraskas av hur fågelperspektivet förvandlar välkända landskap till abstrakta mönster där detaljerna ersatts av bärande linjer och där människans påverkan plötsligt kan kännas marginell. Skåne - nya perspektiv på gamla landskap är en bok fylld av storslagna vyer sedda från vinklar och positioner som det tidigare inte varit möjligt att fotografera från. 

Bilderna ackompanjeras av texter där en stor mängd historiska resenärer och betraktare ger sin bild av landskapet och dess natur. Det handlar om välkända turistmagneter som Kullaberg, Österlen och Falsterbo likaväl som mindre kända guldkorn och ganska vardagliga landskap där fågelperspektivet tillför nya dimensioner.

Boken är generöst formgiven i extra stort format och trivs bäst framlagd och uppslagen där bilderna kan förändras i takt med att olika ögon ser och tolkar dem. Skåne - nya perspektiv på gamla landskap väcker både förundran och nyfikenhet på det landskap som Carl von Linné redan på 1700-talet förstod var något speciellt: Situationen av Skåne land är åtskillig.

Ola Karlsson och Martin Borg har tidigare gett ut flera fotografiska böcker både tillsammans och var för sig. De senaste är Sydsvenska nationalparker (2019), Österlen (2019) och Blå Jungfrun (2016).




Best of Skåne – över 300 guldkorn

Få landskap har en så stor variation av natur, kultur och upplevelser på en så liten yta som Skåne. Det är lätt att dra på ryggsäcken och ta med barnen på en lagom utmanande vandring på Skåneleden, den konst- och antikvitetsintresserade får sitt lystmäte tillfredsställt på Österlen, den äventyrlige kan klättra bland klippor på Kullaberg och den badsugne har tre kuster och otaliga insjöar att välja mellan för sina dopp. Och naturligtvis finns det gott om shopping och matupplevelser att välja och vraka bland i de skånska städerna Malmö, Lund och Helsingborg.

Kort sagt, det största problemet för den som förlägger sin semester i Skåne kommer att vara att välja utflyktsmål. Därför har vi samlat ihop de bästa tipsen från våra kunniga skånska författare i en vacker och överskådlig guidebok. Från söder till norr och öst till väst här presenteras ett skånskt smörgåsbord som du kan återvända till år efter år och prova nya smaker ur. Med över 300 samlade sevärdheter, upplevelser, kartor och personliga rekommendationer blir det omöjligt att missa det bästa av Skåne.

Bakom bokens texter och bilder står: Caroline Alesmark, Peter Carlsson, Liselotte Fritz, Ina Hildeman, Kenneth Joelsson, Olof Peterffy, Åsa Siller, Anna W Thorbjörnsson, Ingrid Thulin Olander och Marko T Wramén.



Skånes kust - platserna, sevärdheterna och naturupplevelserna.

De skånska kuststräckorna är skiftande till sin karaktär och ofta bedövande vackra. Pittoreska byar varvas med storslagna naturupplevelser och historiska sevärdheter. I den här guideboken får du tips om massor av spännande utflyktsmål med havet som kuliss. Bli inspirerad av fantastiska foton, lär dig mer om platsernas historia och gör dig beredd på att upptäcka nya favoriter längs Skånes kust.

Det blir en färd från Skånes doldis till skärgård vid Tosteberga i nordost, ner längs Ålakusten med dess rika historia och vidare till Österlen med nationalparken Stenshuvud och Sandhammarens stränder. Sedan följer Sydkusten med strandängar och berömda fågelstationer, som övergår i Öresund med dess större städer och utblicken mot Danmark. Turen runt Skåne avslutas med dramatiska klippor på Kullabergshalvön och det kuperade Bjäre i nordväst.

Att röra sig utmed Skånes kust är enkelt: vandrings- och cykelleder går längs kusterna, det finns en väl utbyggd kollektivtrafik och gott om möjligheter att komma landskapet inpå livet. Ta med dig boken och ge dig ut på upptäcktsfärd längs vattnet!

Caroline Alesmark är frilansjournalist och Peter Carlsson är frilansfotograf. Tillsammans har de tidigare gett ut Österlen: utflykter, upplevelser och nya upptäckter. Caroline har även skrivit böckerna Vandringar på Skåneleden, Gåtfulla Skåne, Cykla i Skåne och Simrishamn 900 år. Peter har arbetat med olika magasin och bokprojekt i 25 år.

Read More

En annorlunda julmarknad hos Bäddar och Ängar

lördag 10 december 2022


Hitta hit: Gamlegård i Everöd, 273 93 Tomelilla

Öppettider: 10 och 11 december, 2022 kl 11-16

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Vill du uppleva en annorlunda, småskalig julmarknad med spirituella inslag? Då ska du besöka Bäddar och Ängar

I natursköna omgivningar mellan Tomelilla och Skåne-Tranås ligger en fin skånegård, där Gitte Harbo Dodera med familj under sommarhalvåret har fullt upp med att ta hand om gäster i sitt mysiga bed & breakfast, driva gårdsbutik och ställa i ordning för fester i de vackert inredda sällskapslokalerna. Under vintern är det som bekant färre semesterfirare ute på Österlen och även om de har mycket på gång med behandlingar och event inom bland annat yoga, healing och massage året runt, har familjen sedan 2018 även hunnit med att arrangera en årlig julmarknad. 

Här kan du handla konst, keramik, återbruk, hantverk, kristaller, smycken, virkat, godsaker och massor av annat fint till julklappssäcken. Fina ljusgrupper i återbrukade koppar, tvålar som doftar himmelskt och vackra marmorerade julgranskulor var några av de skatter som fick följa med oss hem idag. Vill du ta en paus från shoppingen kan du passa på att gå på utställning med konstverk av Gitte själv och Fannie Faivre eller slå dig ner i cafeet, där Lotta Sernerup, som är känd från Café Mellis och Lotta Love här i Malmö, huserar. Vi provade en kryddig indisk blomkålsdaal, supergott! Vill du veta mera om din framtid kan du dessutom passa på att spå dig hos magiska Madame Polgara!


Se en översikt över Skånes julmarknader eller läs mera om de skånska julmarknader vi har besökt. 


Read More

Julmarknad på Björnstorps slott

söndag 4 december 2022


Björnstorps slott är ett vackert rokokoslott i romantisk stil, i Gödelövs socken, Lunds kommun. Slottet byggdes 1752, här på Romeleåsens västra sluttning tre kilometer norr om Genarp och strax söder om det lilla samhället Björnstorp. 

Björnstorps traditionella julmarknad arrangerats sedan 2013 av Sleipnirs Ängar ryttareförening och slottsägarna familjen Gyllenkrok. Under marknadens tre dagar brukar stallarna fyllas med över 80 utställare. På de dignande borden trängs keramik, juldekorationer, kransar, smycken och annat hantverk med bröd, kakor, julgodis och en mängd delikatesser som hör julen till. Ett blomsterarrangemang, senap, ostar, små julgranar i keramik och en fin handmålad porslinstomte fick följa med oss hem efter dagens mysiga besök. Dessutom finns det en kaffestuga med hembakt och smörgåsar, glögg, soppkök och naturligtvis traktens goda korv, lunnamelle. Julmarknaden går i gammaldags stil i vacker slottsmiljö och är ett givet utflyktsmål för alla som vill komma i julstämning!

Read More

Julmarknad i Magiska Malmö: Kyndelsmarknaden i Lykttändargränd

lördag 3 december 2022



Vill du träffa häxor, trollkarlar, vättar och andra oknytt? Då ska du besöka Kyndelsmarknaden i Magiska Malmö. I Lykttändargränd, som de flesta Malmöbor idag brukar kalla Holmgången, sägs det att trollkunniga samlats den första helgen i december ända sedan 1853, för kommers i Yuletid. Exakt vem som kommer och vad du kommer få uppleva är det ingen som vet, men bortom den vanliga stadens hektiska puls lever häxor, trollkarlar, vättar och andra oknytt ett osynligt liv, med lite märkliga jultraditioner som ibland är hundratals år gamla. Kyndelsmarknaden hålls av Föreningen Blåkullalajv, som arrangerar levande rollspel inspirerade av Harry Potters värld.


Read More

Tryckeri och folkblad för Malmö-mössen

fredag 2 december 2022


När man minst anar det dyker de upp igen, de söta små konstverken av Anonymouse! Den här gången är det Nikolaigatan i Malmö som fått ett litet tryckeri och folkblad vid namn Lindekronan. 

Anonymouse är ett anonymt konstnärskollektiv med bas i Malmö, som skapar gatukonst i form av små miniatyrhus för möss. Deras första verk, en italiensk bistro vid namn "Il topolino" och en nötbutik som hette"Noix de vie", ställdes ut på Bergsgatan i Malmö i december 2016. Sedan dess har de skapat flera konstverk runt om i Sverige, och även utomlands. 

Följ Anonymouse på instagram

Fler fina konstprojekt från Anonymouse hittar du här

Read More

Annorlunda julmarknader i Skåne

onsdag 30 november 2022


Brända mandlar, vackert hantverk till julklappssäcken och lokalproducerade godsaker till julbordet är det bästa med våra härliga skånska julmarknader. Men vad sägs om att kombinera det traditionella med hållbarhetstänk, Lundabor från förrförra seklet, trollkarlar, en spådam eller en gruva långt nere under marken? Här kommer våra tips på annorlunda julmarknader i Skåne!


Julmarknad på Bäddar & Ängar, Tomelilla 

Tycker du det låter spännande att bli spådd? Då ska du åka till Bäddar & Ängar i Everöd utanför Tomelilla, där du kan träffa magiska Madame Polgara! Årets julmarknad bjuder även på konst, keramik, böcker, ljus, hudvård, smycken och kristaller. Vill du ta en paus i shoppingen kan du njuta av konstutställningar av Fannie Faivre och Gitte Harbo Dodera, godsaker av Lotta Sernerup och härlig musik från DJ Mademoiselle Carousel. 

Gamlegård Everöd,  10 - 11. december, 2022, kl 10-16. 


Thomanders jul i Lund

Vill du göra en tidsresa till 1800-talets Lund? Thomandersällskapet är en ideell förening som håller historien levande genom att ta oss tillbaka till biskop Johan Henrik Thomanders tid, då Lund fortfarande var en småstad. På Thomanders Julmarknad hittar du gammeldags brända mandlar, handstöpta ljus, hemstickade sockor och annat hantverk, skapat med kärlek. Här kan du också sjunga in julen tillsammans med den gästande kören. 

Bantorget i Lund,  3. december, 2022, kl 10-16.  


Kyndelsmarknad i Magiska Malmö

Vill du träffa häxor, trollkarlar, vättar och andra oknytt? Då ska du besöka Kyndelsmarknaden i Lykttändargränd. Här sägs det att trollkunniga i Malmö samlats den första helgen i december, ända sedan 1853. Exakt vem som kommer och vad du kommer få uppleva, det är det ingen som vet... Kyndelsmarknaden hålls av Föreningen Blåkullalajv, som arrangerar levande rollspel inspirerade av Harry Potters värld.

Holmgången i Malmö, 3. december, 2022, kl 11-19. 


Secondhand julmarknad vid St Johanneskyrkan i Malmö

Vill du göra årets julfirande mera hållbart? Då tipsar vi om St Johanneskyrkans julmarknad där allt som säljs är second hand - helt, rent och uppsorterat av personalen i S:t Johannes kyrka. Här får böcker, leksaker, pussel, spel, julpynt, kläder och mycket annat chansen till ett nytt liv, istället för att åka i soporna.

Johannesplan, Malmö, 4.december, 2022, kl 12-16.

 

Julmarknad i Tykarpsgrottan

Har du aldrig provat handla julklappar 12 meter under jorden? Då ska du besöka Tykarpsgrottans julmarknad! Här i den gamla gruvan, som även är känd som boplats för fladdermöss, hittar du både hantverk och läckra godsaker till julbordet, och dessutom kan du träffa självaste tomten nere i gruvan! Blir du hungrig så finns både mattält och café. 

Tykarpsgrottan i Hässleholm, 2-4.december 2022, olika öppettider varje dag.


Se en översikt över Skånes alla julmarknader eller läs mera om de skånska julmarknader vi har besökt. 


Read More

Julklappstips 2022: Fyll tomtens säck med julklappar från Skåne!

söndag 13 november 2022



Artikeln är ett sponsrat samarbete med Atelje 1030, Ljuskällan på Bjäre, Kattvik Design, TeBryggan, Dahlia Textilverkstad, Raw by Jörlevik, keramiker Anna-Carin Dahl, Ramslök by Malena, författare Linda Ståhl, Ängdala gård och Gunnarshögs Gård.

Vi på Smultronställen i Skåne älskar närproducerat och när det gäller julklappstips slår vi allltid ett extra slag för produkter som skapats eller designas av våra duktiga hantverkare, konstnärer och företagare här i Skåne. Här får du våra bästa förlag på julklappar från Skåne, att lägga i tomtens säck! Alla de fina produkterna du ser i bilden ovan kommer du även kunna vinna via Smultronsställen i Skåne på Instagram, varje helg i advent - följ oss och håll utkik efter tävlingen! 


En vacker ostbricka i keramik, från Atelje 1030


På en gård utanför Skivarp hittar du Atelje 1030, där Camilla och Calle Raihle skapar sin vackra keramik. I sortimentet finns allt från fat, koppar, skålar och vaser till vackra dekorationsföremål med reliefmönster. Det är ofta öppet i gårdsbutiken, där paret även håller sina populära keramikkurser, och så här i adventstider kan du träffa dem på julmarknader runt om i Skåne. En del av sortimentet finns också hos Köpmansmagasinet i Smygehuk. Det går även bra att beställa direkt via Atelje 1030 på Facebook eller Instagram. Vårt julklappstips är den vackra ostbrickan, en perfekt julklapp eller gå bort-present, kanske tillsammans med några goda ostar från din lokala osthandlare?


Ett vackert handstöpt ljus från Ljuskällan på Bjäre


Strax öster om Torekov ligger mysiga Ljuskällan på Bjäre. Här håller Carina Nilsson kurser i ljusstöpning och du kan även prova på att vara florist för en stund. På hennes mysiga halvdagskurser får du inte bara lära dig själva hantverket, utan du får även lunch eller middag, fika, snacks och massor av inspiration! Gårdsbutiken håller ofta öppet, och så här års kan du även träffa Carina på julmarknader. Följ Ljuskällan på Bjäre på Instagram, så får du alltid den senaste informationen. Befinner du dig i Malmö så passa på att besöka Carina under julmarknaden på Gustav Adolfs torg 24-27. november! 


Ett färgglatt retronyckelband från Dahlia Textilfabrik


Älskar du färg, retromöster och återbruk? Då ska du kika in hos Dahlia Textilverkstad, som drivs av Åsa Nobel i Domsten norr om Helsingborg. Tyger från 50-, 60- och 70-talet är hennes stora passion, och de färgglada textilierna får nytt liv som bland annat sadelskydd, vimplar, väskor, fodral och nyckelband. Färdiga produkter att beställa direkt hittar du på hemsidan eller Dahlia Textilverkstad på Instagram och är det någon speciell färg du är ute efter kan du alltid höra av dig till Åsa och få ett förslag. 


En stilren ljusstake från Kattvik Design


Gillar du tända ljus och stilren design? Då ska du kika in hos familjen Rösths Kattvik Design! Kattvikljusstakarna, som finns i mässing, förnicklad mässing, borstad stål och svart, är inte bara snygga utan även väldigt praktiska om du gillar att duka vackert utomhus - glasröret förhindrar nämligen att vinden blåser ut dina ljus! Den här fiffiga idén kläckte familjen under en mysig - men blåsig - picknick i Kattvik hamn en sensommardag för några år sedan. Du kan handla enkelt och smidigt direkt via webshoppen, eller besöka någon av återförsäljarna du hittar på hemsidan. Följ Kattvik Design på Instagram för massor av stämningsfull inspiration! 


Äppeldoftande Mariedal-te från TeBryggan


Har du sett teerna med de härliga Malmö-namnen, som Fröken Fridhem, Himmelsblå bär, Regemente, Kronprins, Ribersborg och Nobel? Som Malmöbo vill man ju helt enkelt ha dem alla hemma i teskåpet! Mariedal, ett svart te med ljuvlig smak av äpple och karamell, är årets julklappstips från oss. Företaget TeBryggan drivs av sekreteraren Linda Magnusson, som efter många år med bland annat teserveringar på viktiga möten bestämde sig för att satsa på sin passion! Hemsidan har en webbshop, och bor du i Malmö är leveransen dessutom gratis! TeBryggan finns även på Instagram, följ Linda här för senaste nytt! 


Spännande Höllviken-deckare av Linda Ståhl


Känner du någon som gillar att mysa i soffan med spännande läsning, så här i vinternmörkret? Då tipsar vi om Linda Ståhls Höllviken-serie! Här får du följa kriminalchef Reub Thelander, Sveriges kanske första icke-binära brottsutredare, och de härliga kollegorna på Vellingepolisen. Syndaren ska vakna, som nominerades till Årets deckardebut i Crimetime Award 2021, kretsar kring hemmafrun Yvonne Tengbloms plötsliga försvinnande från familjevillan. Under sommaren 2022 kom del två, Elden ska falna, där teamet nystar upp trådarna till en förödande brand på ett flyktingboende och mordet på en ung mamma, som hittas död på stranden i Höllviken. Riktiga bladvändare, med intressanta karaktärer, överraskande vändningar och skön humor, som utspelar sig i den Skåne-idyll där Linda själv växte upp. Deckarna hittar du där böcker finns, och passa på att följa Linda på Instagram, så att du inte missar nästa bok!


Goda delikatesser från Gunnarshögs Gård


Du har kanske redan upptäckt rapsoljan från Österlen, som lyser upp hyllorna i matbutiken med sina fina guldgula etiketter? Men visste du att Gunnarshögs Gård även har massor av andra godsaker i sitt sortiment? I den härliga gårdsbutiken i Hammenhög hittar du bland annat mysli, marmelader, fröer, vinegretter, hälsosam linfröolja och massor av spännande smaksatta rapsoljor. Dessutom finns här ett stort sortiment av presentartiklar, hudvård, kryddor och delikatesser, och det mesta kommer från lokala tillverkare. Har du inte möjlighet att åka till Österlen innan jul kan du istället kika in i webbshoppen, där du även hittar fina färdiga presentförslag! Gunnarshögs Gård är en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan 1897. Det som började med traditionellt jordbruk är idag ett nytänkande livsmedelsföretag och ett mysigt utflyktsmål, där du förutom gårdsbutik även hittar ett fint café. För större grupper går det även bra att få en gårdsvisning, där ni lär er mera om raps och får prova på att pressa egen olja i minipresseriet. 


Härliga Dalmatiner-skålar från Anna-Carin Dahl


I Glemmingebro på Österlen hittar du keramikern Anna-Carin Dahl och hennes uppiggande, lekfulla keramik! Allt från skålar, tallrikar och muggar till vaser, krukor och ljuslyktor skapas här i studion, i flera olika härliga utformningar. Den första av Anna-Carins serier som vi upptäckte för några år sedan var Nosy family, med de charmiga ansiktena. Krukan som vi har här hemma är en riktig glädjespridare! Senare har även den färgglada Alberta-serien och den snygga svartvita Dalmatiner-serien tillkommit. Sommartid kan du besöka studion, men vill du kika på julklappar går det bra att handla i Anna-Carins webbshop eller beställa via Instagram, där du även hittar massor av fin och unik keramik, som endast finns i små upplagor.


En snygg och smart ostbricka från Raw by Jörlevik


Raw by Jörlevik är ett familjeföretag i Ljungbyhed nära Söderåsen, med egen tillverkning av handgjutna produkter i betong. Här hittar du också ett stort utbud av inredning, trädgårdsdekor, kläder och livsstilsprodukter. Butiken håller öppet för fabriksförsäljning torsdag till söndag, och webbshoppen är så klart alltid öppen, så passa på att gå in här och kika på fina julklappar eller juldekorationer till dig själv! Storsäljarna så här års är de söta tomtarna, keramikhus för värmeljus och ostbrickan i bambu som vi tipsar om; den är inte bara snygg utan har även praktisk förvaring för ostknivar och bestick! Följ Raw by Jörlevik på Instagram för massor av inspiration och shoppingtips!


Underbar honung från Ängdala Gård


Strax utanför Malmö ligger Ängdala Gård, där Birgitta Andersson har sina kupor med Buckfast bin, samt egen honungsproduktion och gårdsbutik. Här skördas, slungas och tappas honungen på burk, innan den säljs direkt till gårdens besökare eller genom den nya webbshoppen. Det intressanta med honung är att både smak, färg och konsistens kan variera mycket, beroende på årstid och på var bina samlat nektar och pollen; till exempel raps, äppelträd eller ärtor. Biodling har funnits i släkten i tidigare generationer, men det var först efter 20 år som tandtekniker som Birgitta själv fick upp ögonen för de små men oerhört viktiga insekterna, och bestämde sig för att skola om sig till biodlare på yrkeshögskolan i Höör. Följ Ängdala Gård på Instagram, så har du alltid koll på vilken honung som finns i butiken just nu. 


Ett delikatesspaket från Ramslök by Malena


Ramslöken, som växer vilt på flera ställen här i Skåne, är en underbar krydda som påminner om både gräslök och vitlök. Malena Östergren Arvidsson, som driver Ramslök by Malena, upptäckte den för första gången för över 10 år sedan, när den serverades i en god dressing till laxen på en restaurang hon besökte. Hon gav sig ut i skogen för att plocka ramslök, letade upp recept och startade en populär blogg om favoritkryddan. När Malena några år senare sagt upp sig och hon och maken dessutom hittade sitt drömhus - en prästgård utanför Kristianstad där tomten var full av just ramslök - bestämde hon sig för att satsa fullt ut på eget företag. Idag säljer hon egna kryddblandningar, färsk ramslök och plantor. Dessutom samarbetar hon med andra företag för att ta fram knäckebröd, pasta och pesto. Alla godsakerna hittar du i hennes webbshop. Följ Ramslök by Malena på Instagram för tips och inspiration!


Read More

Stöp egna ljus hos Ljuskällan på Bjäre

lördag 12 november 2022



Hitta hit: Rammsjövägen 311, Båstad

Följ på Instagram

Artikeln är ett sponsrat samarbete.

Har du provat att stöpa egna ljus någon gång? Jag hade inte gjort det sedan jag var liten, men i år bestämde jag mig för att ta reda på om det finns någon som erbjuder ljusstöpning här i Skåne, och hittade då Ljuskällan på Bjäre. Här på gården strax öster om Torekov i Båstads kommun kan ni boka in en mysig helgförmiddag eller vardagskväll, där Carina Nilsson lär er stöpa både vanliga kronljus, figurformade ljus och fantastiskt vackra ljuskronor som står av sig själva. Så himla roligt att knyta ihop vekarna med stommar, och sedan se hur ljusen sakta växter fram efter doppen i stearingrytorna! Det glada gäng jag fick träffa på kursen idag har stöpt ljus tillsammans varje år ända sedan Ljuskällan öppnade för fem år sedan och jag förstår dem - det är helt klart en beroendeframkallande höst- eller jultradition! Boka gärna tidigt på hösten om du vill vara säker på att hinna stöpa egna ljus till julpysslet! Klicka här för att se lediga tider och boka kurs hos Ljuskällan på Bjäre.


På Carinas kurs lär du dig inte bara själva hantverket, du får även en mysig dag med snacks, fika, lunch/middag och massor av inspiration! I den lilla butiken, som ligger vägg i vägg med stöperiet, kan du handla med dig presenter och dekorationsmaterial, eller helt enkelt bara titta runt och få inspiration till hur du själv kan använda ljusen du stöpt när du kommer hem igen. Miljötänket ligger Carina varmt om hjärtat, och hon slår gärna ett slag för att använda saker du redan har hemma i skåpen. Och visst blir det fint att göra små ljusstakar av skålar och muggar? En hel del av keramiken i de färdiga ljusgrupperna hos Ljuskällan på Bjäre kommer även från andra lokala hantverkare. 

För nästan 20 år sedan blev Carina blev själv lite motvilligt övertalad att prova på ljusstöpning tillsammans med en väninna. Och tur var väl det, för efter den kursen var hon fast och beslutade sig så småningom för att våga satsa på sin hobby som eget företag. Man blir glad av att höra hennes historia, och även av de spännande framtidsplanerna, som bland annat innefattar en kurs där du kan prova livet som florist och göra egna kreativa blomstergrupper och kransar!


Mera att se och göra på Bjärehalvön:

Vackra Båstad på Hallandsåsens sluttning är en av Sveriges mest populära sommarstäder, och även Bjärehalvöns största ort. Båstad har en folkmängd på ca 15 600 invånare, som nästan tredubblas under sommaren.
  • Mariakyrkan: En treskeppig kyrka från 1400-talet. Skånes mest kända operasångerska, Birgit Nilsson, har en egen staty alldeles i närheten av kyrkan.
  • Tennisstadion och tennismuséet: Båstad är känt för sin årliga tennisturnering, Swedish Open, som hålls på Båstad Tennisstadion. Året om kan du ta del av tennisstadens historia på Båstads Tennismuseum.
  • Norrvikens trädgårdar: Väster om Båstad ligger en magnifik besöksträdgård med restaurang, chocolateria och butik.
  • Den lilla kustbyn Torekov: Känd för sitt gula lotshus och morgonbryggan. Härifrån kan du även åka på dagsutflykt till Hallands Väderö.
  • Naturreservatet Hovs Hallar: Bland Sveriges vackraste kustnära klipplandskap.

Read More

Österlen lyser uppe i Sandhammarens Fyr

söndag 6 november 2022

Sandhammarens fyr på Skånes sydostspets är ett imponerande landmärke. Fyren reser sig stolt över tallskogen, precis intill badstranden Sandhammaren. Men Sandhammarudden är inte bara ett populärt badparadis, utan platsen är också känd som en av de största skeppskyrkogårdarna i hela norra Europa. Här har vinden, vågorna och sandrevlarna alltid gjort det lite extra tufft för segelfartygen. Redan 1831 satte man upp en provisorisk koleldad fyr, för att försöka varna sjömännen för de faror som lurade. 


Det fyrtorn vi ser idag byggdes 1862 och var ursprungligen en dubbelfyr med två likadana 29 meter höga pelartorn. Idag finns endast det ena tornet kvar. Under sommaren är fyrtornet öppet, och då kan man klättra upp och beundra Sandhammarområdet från ovan. Tallskogen närmast fyrtornet övergår i sanddyner, för att sedan bli den breda sandstrand som möter Öresund. Utsikten är verkligen magisk och är väl värd ansträngningen att klättra upp för alla trappstegen. 

Vi besökte fyren under helgens Österlen lyser. Vilken fantastisk upplevelse det var, att stå där på fyrens balkong och blicka ut över skogen och havet i både månens och strålkastarens sken! 


Intill fyren finns ett besökscenter i det som tidigare var maskinhus, och här kan du se bilder på fyrar i hela världen. I närheten finns även en gammal livräddningsstation, som inrättades av kung Oscar på under slutet av 1800-talet och idag är ett museum. Spännande berättelser och trevliga guider träffade vi här! 

Om Österlen lyser

Österlen Lyser är ett stämningsfullt evenemang, som hålls en helg i början av november varje år. De här dagarna håller företagarna på Österlen öppet till långt in på kvällen, och tillsammans skapar de en vackert upplyst helg i höstmörkret. Centrum för festligheterna är den ort som väljs ut till "årets ljusby", där invigningstal, framträdanden och shower hålls. Gallerier, ateljéer och butiker välkomnar besökare med inbjudande belysning, caféerna och restaurangerna serverar godsaker som passar årstiden, och många av samhällena är vackert dekorerade med pumpor, höstblommor och marschaller som lyser upp vägar och torg. Läs mer och se programmet här!


Vill du se mera av Österlen, eller kanske hela Skåne? 

Här hittar du Skånes största sevärdheter och besöksmål, och 40 saker att se och göra på Österlen!

Read More