Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Morgonbryggan i Torekov

måndag 26 juli 2021



Torekov är en pittoresk liten kustby på Bjärehalvöns västkust. Strax norr om den välbesökta hamnen ligger Torekov badplats, där du hittar en fin sandstrand med ett lugnt och skyddat läge i bukten. Söder om hamnen hittar du morgonbryggan, som blivit en av Sveriges mest kända badbryggor. Hit går både de som bor på orten och sommargästerna, för att börja dagen med ett uppfriskande dopp. Intill morgonbryggan ligger också den sten där byns skyddshelgon, Sankta Thora, sägs ha flutit i land, samt Torekovs välkända gula lotshus. Vi stannade kvar för att beundra solnedgången från stenstranden intill morgonbryggan, efter vår dagsutflykt med sälsafari på Hallands Väderö.



Mera att se och göra på Bjärehalvön:

Vackra Båstad på Hallandsåsens sluttning är en av Sveriges mest populära sommarstäder, och även Bjärehalvöns största ort. Båstad har en folkmängd på ca 15 600 invånare, som nästan tredubblas under sommaren.
  • Mariakyrkan: En treskeppig kyrka från 1400-talet. Skånes mest kända operasångerska, Birgit Nilsson, har en egen staty alldeles i närheten av kyrkan.
  • Agardhsgatan: Båstads äldsta gata och en sevärdhet med sina låga pittoreska trähus och blommande rosor.
  • Skansenbadet: en strand med ett kallbadhus som är vackert upplyst på kvällarna. Båstad hamn alldeles intill har flera trevliga uteserveringar.
  • Norrvikens trädgårdar: Väster om Båstad ligger en magnifik besöksträdgård med restaurang, chocolateria och butik.
  • Naturreservatet Hovs Hallar: Bland Sveriges vackraste kustnära klipplandskap.
Vill du upptäcka mera av hela Bjärehalvön? Här kommer våra bästa tips för dig som ska besöka Bjärehalvön!


Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Read More

Sälsafari på Hallands Väderö



I helgen gjorde vi en utflykt till Torekov, för att åka ut till Hallands Väderö på spännande sälsafari med Väderötrafiken

Den mysiga träsfiskebåten M/S Nanny af Torekov tog oss ut till ön, där utflykten inleddes med en guidad tur. Hallands Väderö är en liten ö på bara 3 kvadratkilometer, som ligger ca 4 km utanför Bjärehalvöns västra kust. Trots sitt lite vilseledande namn, tillhör ön faktiskt Skåne. Kulturlämningar har visat att det funnits människor här sedan stenåldern. Om de bott här permanent eller enbart tagit sig ut till ön för fiske vet man inte säkert. Idag finns inga fasta boende, men Svenska kyrkan, som äger Hallands Väderö, hyr ut några av de stugor som tidigare användes av fyrvaktarna. Stugorna man kan åka ut till med turbåt under sommaren. I Sandhamn, där Väderötrafiken tar i land, finns en mysig liten sandstrand, ett sommarkafé och en startplats för öns vandringsstigar. Ön har även ett litet museum och en gammal skeppskyrkogård.

Hallands Väderö har konstaterats vara Sveriges näst varmaste plats, och här finns över 600 olika växter, bland annat ovanliga strandarter, kaprifol som klättrar vackert längs lövträden i skogen och flera olika arter av björnbär. Många kommer även hit för att beundra fågellivet, eller som vi idag, för att försöka få syn på sälar längs klippstränderna. Efter guidningen återvände vi till Sandhamn, där turen fortsatte med båt längs öns kust. Plötsligt låg de där och vilade sig på en klippa, två stora sälar, som skyndade sig att dyka ner från klipporna i vattnet när båten närmade sig. Så mäktigt att få se de här stora djuren i verkligheten! Ungefär 1500 sälar finns det här kring Hallands Väderö, och vill man se årets söta små sälkutar är det kring midsommar man ska åka ut hit. Kvällen avslutades med glass i solnedgången på stranden i Torekov, en fin avrundning på en mysig utflykt!

Read More

Explore Ystad – en stadsvandring med kluriga utmaningar

lördag 24 juli 2021


Vill du uppleva Ystad med en stadsvandring som faller både barn, ungdomar och vuxna i smaken? Då ska du prova Explore Ystad!


Idag utforskade vi Ystad på ett nytt och roligt sätt, med hjälp av Explore Ystad. För att gå den här rundturen hyr du en ryggsäck full med klurigheter och fack som är låsta med kombinationslås. Hur rutten ser ut vet du inte på förhand, men genom att läsa om de olika platsernas historia, titta dig omkring och svara på frågor längs vägen, får du hela tiden nya instruktioner om vart du ska gå . Utan att säga för mycket kan vi avslöja att den här stadsvandringen bjöd på både välkända sevärdheter och mysiga gränder vi aldrig sett förr, utanför de vanliga turiststråken.

För oss tog turen tre timmar, inklusive en mysig lunch på sommarcaféet Bäckahästen. På Ystad Turistbyrå, där vi hämtade och lämnade ryggsäcken, fick vi veta att det är en familj med vuxna och tonåringar som gemensamt tagit fram konceptet Explore Ystad. Heja er, det här var så himla kul!

Här kan du boka Explore Ystad.


Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.






























Read More

Barsebäckshamn, en mysig kustby med hamnkrog

tisdag 20 juli 2021


Barsebäckshamn är en liten kustby utanför Kävlinge här i Skåne. Det är en gammal fiskeby med anor från 1400-talet, med en trevlig hamn och en hamnkrog där du kan avnjuta fish n' chips med Öresund som utsikt. Parkera vid besöksparkeringen i utkanten av byn och börja med en promenad i de mysiga gamla kvarteren, med små hus som är som hämtade ur en sagobok. Skåneleden går längs med hela kusten vid Barsebäckshamn, och bjuder på vackra vyer. Går du norrut kommer du till Stenbocksvallarna och Sjöbobadet, innan du når Järavallens stora naturreservat. Går du istället söderut vandrar du förbi Barsebäcks kärnkraftverk, innan du når Löddeköpinges utkanter och sedan Bjärred. 


Mera om Kävlinge

Kävlinge är en kommun med cirka 34 000 invånare, belägen i västra Skåne. Här är några tips på sevärdheter och upplevelser i Kävlinge:

  • Vikingatider: En temapark där du kan uppleva hur vikingarna levde
  • Kävlingeån: En vacker å som rinner genom kommunen, där du kan paddla kanot eller fiska.
  • Järavallen: Ett stort naturreservat med vandringsleder och cykelvägar.
  • Barsebäckshamn: En mysig kustby med hamnkrog och direkt anslutning till Skåneleden.


Read More

Kämpinge havsbad - långgrunt, vit sand och vacker sandskog

lördag 17 juli 2021



Längtar du efter kilometerlång sandstrand, långgrunt vatten och fin sandbotten? Höllvikens havsbad har svaret på dina önskningar! Längs Höllvikens södra strand vid Kämpingebukten kan du ta dig en glass vid Playakiosken eller äta på populära restaurang Strandtugg. Kämpinge vattensportklubb hyr ut SUP brädor och kajaker, och det finns även möjlighet att prova på surfing, vattenskidor och wakeboard. Vi tycker också det är mysigt att promenera uppe på sanddynerna och titta på alla de färgglada badhytterna. Parkera gör du lättast vid Höllvikens Tennisklubb.



Tips på saker att se och göra i närheten av Kämpinge havsbad

  • Besök Bärnstensmuseet 
  • Ta en svalkande drink på Strandtugg
  • Fika hos Märtas
  • Shoppa på Sommarboden
  • Upplev vikingatiden på Fotevikens Vikingamuseum
  • Shoppa på Almaregården
  • Handla keramik hos Lilla Makeriet
  • Promenera i Höllvikens skulpturpark, där solnedgångarna är alldeles magiska

Några fakta om Falsterbonäset:

Falsterbonäset är en halvö i sydvästligaste Skåne, belägen i Vellinge kommun. Här är några fakta om näset:

  • Falsterbonäset har flera tätorter: Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falserbo. Totalt bor det över 19.000 personer på näset och sommartid nästan fördubblas antalet som vistas på halvön, då både sommargäster och badgäster från Malmö, Trelleborg och andra närliggande områden anländer.
  • Näset är känt för sina fina stränder, som sträcker sig längs stora delar av halvöns södra och västra delar. På flera ställen hittar man långa rader av de välkända badhytterna, som finns i många olika utföranden.
  • Falsterbo har en rik historia, med fornlämningar som ruinerna av Falsterbohus och Skanörs borg.En av de mest populära sevärdheterna är vikingamuseet Foteviken.
  • Falsterbonäset är också känt för sin vackra natur och är en populär plats för fågelskådning och sälsafari.
  • Falsterbonäset är omåttligt populärt och har bland Skånes dyraste fastigheter.

Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Read More

Sandhammaren - Skånes mest kända badstrand!

fredag 16 juli 2021


Precis ute på spetsen av Österlens sydöstra hörn hittar du Skånes kanske mest kända badstrand: Sandhammaren. 

Den kilometerlånga stranden bjuder på härlig, finkornig sand. Sandhammaren har långgrunt vatten, men läget ute på Österlens sydöstra spets gör att strömmarna kan vara starka och farliga. Vågorna blir ofta ganska stora och roliga att leka i, även nära strandkanten. Det vidsträckta området med sanddyner och tallskog är också ett populärt ställe för långa promenader. På Sandhammaren finns toaletter utan vatten, glasskiosk och restaurang. Längs vägen ut till stranden kör du förbi Sandhammarens fyr från 1860-talet. Den hade en viktig uppgift, för tidigare var detta en plats där fartyg ofta gick på grund. Parkering vid Sandhammaren är en utmaning sommartid, men är du på plats tidigt på morgonen eller sen eftermiddag går det ofta att hitta en plats.



Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.


Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Read More

Paddla på Snogeholmssjön

torsdag 15 juli 2021



Att prova paddling är något vi länge haft på vår lista och efter förra veckans vandring i Snogeholms strövområde bestämde vi oss för vackra Snogeholmssjön. Paddlingen utgår från huvudentrén till strövområdet. Kanot och SUP kajaker hyrde vi via företaget Snogeholm Fritid AB, som även står för fiskekort, stugor och campingplatser i området. Bokningen via hemsidan var smidig, och precis innan tiden började fick vi en kod via sms, så att vi kunde låsa upp sjöboden vid strandkanten och hämta den utrustning vi bokat. Här fanns även flytvästar att låna.


Vi började paddla söderut mot Snogeholms slott. Är man inte gäst på slottshotellet är det via sjön man kommer närmast, om man vill ta sig en ordentlig titt på det här vackra lilla rokokoslottet från 1870-talet. Framför slottet paddlar man dessutom genom ett hav av vackra näckrosor.Precis utanför slottsudden ligger Hägerholmen med ruiner efter borgen Heireholm, som var högsäte för en mäktig riddarsläkt under medeltiden. Sjöns öar är fågelskyddsområden för bland annat glador och örnar, så man får inte lov att utforska de på närmare håll än från kanoten. Däremot finns det flera mysiga små stränder längs sjöns västra sida, där det går bra att ta i land och pausa, fika och bada.  

När du paddlar finns det vissa saker du bör ha med dig för en säker och bekväm paddeltur. Läs mera här!

Read More

Falsterbo havsbad - vidsträckta sanddyner och ett ikoniskt livräddartorn

onsdag 14 juli 2021



Vill du sola bland sanddyner och se ett av de ikoniska röda livräddartornen, som nästan blivit en symbol för skånsk sommar? Då ska du åka till Falsterbo havsbad! Falsterbouddens södra kustremsa bjuder på en flera kilometer lång sandstrand, och vattnet är långgrunt med fin sandbotten. Om du hellre vill doppa dig snabbt kan du gå i från Falsterbo brygga. Området med sanddyner är stort, så det är lätt att hitta en egen mysig plats att sola på. Falsterbo havsbad är en av de stränder i Vellinge kommun som har badvakter på plats dagtid. Liknande livräddartorn finns även på Skanörs havsbad och på Kämpingestranden.

Tips på saker att se och göra i närheten av Falsterbo havsbad:

  • Titta på fotokonst på Falsterbo Photo Art Museum
  • Ta en promenad till Falsterbo fyr
  • Lär dig mera om näsets historia på Falsterbo museum
  • Handla traditionella träskor hos Falsterbotofflan
  • Upptäck Falsterbo charmiga centrum, med mysiga butiker, gallerier och uteserveringar
  • Ta en promenad till Falsterbo borgruin
  • Besök Falsterbo kyrka
  • Vandra i naturreservatet Nabben

Några fakta om Falsterbonäset:

Falsterbonäset är en halvö i sydvästligaste Skåne, belägen i Vellinge kommun. Här är några fakta om näset:

  • Falsterbonäset har flera tätorter: Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falserbo. Totalt bor det över 19.000 personer på näset och sommartid nästan fördubblas antalet som vistas på halvön, då både sommargäster och badgäster från Malmö, Trelleborg och andra närliggande områden anländer.
  • Näset är känt för sina fina stränder, som sträcker sig längs stora delar av halvöns södra och västra delar. På flera ställen hittar man långa rader av de välkända badhytterna, som finns i många olika utföranden.
  • Falsterbo har en rik historia, med fornlämningar som ruinerna av Falsterbohus och Skanörs borg.En av de mest populära sevärdheterna är vikingamuseet Foteviken.
  • Falsterbonäset är också känt för sin vackra natur och är en populär plats för fågelskådning och sälsafari.
  • Falsterbonäset är omåttligt populärt och har bland Skånes dyraste fastigheter.

Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Read More

Segeltur med Klara Marie i Skillinge

söndag 11 juli 2021


I Skillinge hamn kan du åka ut på segeltur med det gamla fina skonertskeppet Klara Marie. Skeppet byggdes 1884 i Rönne på Bornholm och användes först för att frakta varor mellan Köpenhamn och Rönne. Till Sverige kom Klara Marie 1965, när hon köptes av en fiskhandlare för att frakta fiskrens. Föreningen Partsrederiet Klara Marie köpte skeppet 1994 och har sedan dess renoverat det för att kunna erbjuda segelturer från Skillinge hamn. Vi bokade en familjesegling, där femmannabesättningen från föreningen lät barnen styra skutan och hissa segel. På däck kan man ha picknick med medhavd mat, och samtidigt delta i en rolig quiz om fartygets historia.

Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.
Read More

Josefinelust - en magisk klippstrand vid foten av Kullaberg!

onsdag 7 juli 2021



Josefinelusts badplats är en pärla belägen vid foten av Kullaberg, i närheten av Mölle i nordvästra Skåne. Den vackra badplatsen har en härlig stenstrand med kristallklart vatten och är omgiven av vackra klippor och grönska. 

Josefinelust är uppkallad efter kung Oscar I:s hustru Josefina, som älskade naturen här på Kullaberg. Badplatsen är populär bland både lokalbefolkningen och turister och trots den den långa, branta trappan ner är den välbesökt under sommarmånaderna. Förutom att bada och sola finns det möjlighet att snorkla eller dyka bland de imponerande klippformationerna i vattnet. Du kan också klättra upp i den stora grottan och fika, med sagolik utsikt över havet. Men kom ihåg att ta med dig egen matsäck,  för det är flera kilometer till närmaste kiosk. Vid parkeringen uppe på berget finns en toalett utan vatten. 

Några fakta om Kullaberg:

Kullaberg är en bergskam längst ut på Skånes västligaste del, Kullahalvön. Området är en del av Höganäs kommun. Här är några fakta om Kullaberg: 

  • Kullaberg har en högsta höjd på 187,5 meter. Urbergsryggen är ett kustnära och mycket naturskönt område, med dramatiska klippor som stupar brant ner mot havet. 
  • Hela Kullahavlön är ett populärt utflyktsmål för både turister och naturälskare.
  • Naturum Kullaberg är ett besökscenter vid Kullens fyr längst ut på halvöns spets. Här får du information om Kullabergs naturreservat, utställningar, guidade turer och aktiviteter för både barn och vuxna. 
  • Det finns flera markerade leder som tar dig runt i området, från fyren på uddens spets och vidare till bland annat de pittoreska kustorterna Arild och Mölle. Strandlinjen är stenrik och bjuder på hela 24 grottor, samt en mängd stenugnar och vikar.

Mera att se och uppleva i Höganäs: 

Höganäs kommun med ca  28.000 invånare och betydligt fler årliga sommargäster har mycket att erbjuda sina besökare. Här är några förslag på sevärdheter och aktiviteter i området:

  • Salthallarna: En populär samlingsplats med flera olika butiker där du kan köpa allt från kläder och inredning till lokala delikatesser och hantverk, samt fika eller äta. 
  • Kullabergs naturreservat: En av Sveriges mest spektakulära kustmiljöer, med branta klippor och vackra vandringsleder
  • Arilds vingård: En stor familjevingård som erbjuder vinprovningar, vingårdsvisningar, B&B och glamping mitt i vinodlingen.
  • Krapperups slott: Ett slott som är känt för sin vackra trädgård och sina konstutställningar .
  • Brunnshögs kyrka: En kyrka som ligger i Brunnby och är känd för sin vackra arkitektur och sina målningar .
  • Mölle Fyr: En fyr som ligger längst ute på Kullahalvöns spets, med vacker utsikt över havet och området runt omkring.
  • Farhults Mölla och Bräcke mölla: Två historiska väderkvarnar som är populära utflyktsmål.
  • Nimis: Lars Vilks drivvedsskulptur i hans självutnämnda rike Ladonien.
  • Kustbyarna Mölle, Arild, Skäret och Nyhamnsläge: Pittoreska, äldre villaområden med vackra småbåtshamnar, stränder och naturområden.


Skånes bästa badplatser

Tycker du liksom vi, att strandliv och bad är något av det bästa med sommaren? Vår lista över Skånes sjöar, utomhusbad och underbara badstränder hittar du här. 

Read More

Snogeholms strövområde

måndag 5 juli 2021



Området mellan Snogeholmssjön och Sövdesjön kallas Snogeholms strövområde. Här finns 10 olika vandringsleder att välja mellan, från 1,6 km till hela 16,5 km långa. Lederna är varierande och går längs både naturstigar och grusvägar, genom blandskog, tät planterad granskog, öppna områden och beteshagar. På flera ställen finns trevliga rastplatser med grillmöjlighet och toaletter. Söder om Sövdesjön kommer du in i Navröds naturreservat, där de öppna markerna används som rastplats för flera olika rovfåglar. 


Vid Snogeholmssjöns västra sida vandrade vi precis längsmed stranden, och hittade flera fina platser där man kan passa på att stanna till och bada. Här kan du även få en skymt av Snogeholms slott, som byggdes på 1870-talet i fransk rokokostil. Via Snogeholm Fritid AB kan du hyra kajak eller kanot för att paddla på Snogeholmssjön, och vill du stanna länge finns både campingplatser och stugor att hyra.





Read More