Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Bosjökloster slott och trädgårdar

söndag 30 maj 2021


Bosjökloster är ett slott som ligger på en halvö mellan Västra Ringsjön och Östra Ringsjön, cirka 6 km söder om Höör, mitt i Skåne. Det grundades som ett kloster för nunnor på 1180-talet och på den tiden låg det isolerat på en ö, då Ringsjöns vattenyta tidigare var mycket högre än idag. Klosterverksamheten upphörde 1560 och sedan dess har slottet varit privatägt. Intill slottet finns Bosjöklosters kyrka, en vacker rosenträdgård, örtagård, cafe, restaurang, slottsbutik och museum. Väster om slottet finns även en park med djurhagar, rhododendronbuskage och Skånes största träd: Bosjöklostereken. På slottet anordnas ofta evenemang som Skånedagarna, Musik på Bosjökloster, Skånska juldagarna och konstutställningar. 

Bosjö är ett vackert ställe att besöka flera gånger om året, inte minst för att uppleva alla de olika blomningstiderna i parken och trädgårdarna. Vårt första besök för i år blev på Morsdag i slutet av maj, med blåregn i knutarna, färgglada azaleor och stora rhododendronbuskage som precis börjat slå ut. Tack vare att vi haft en kyligare vår i år, kunde vi även njuta av de sista tulpanerna och magnoliablommorna. Dessutom finns det massor av fin trädgårdskonst i rabatterna och träden, som gör det extra vackert.

I djurhagarna fick vi träffa alpackor, kaniner, minishetlandponnys med små föl och dvärggetter med årets kullar av små killingar. I parken står klostrets tusenåriga ek, med en öppning i stammen som man kan gå in. En hinderbana, linbana, lekpark och möjlighet att prova att gå på styltor gör att det är lätt att trivas här i flera timmar. Caféet har fina möjligheter att sitta utomhus och njuta av trädgården, men den här gången valde vi att ta med oss egen picknick och fick en mysig fikastund vid bordet precis vid Ringsjöns strand, med värmande sol och härligt vågskvalp.  

Read More

Alnarps slott och Alnarpsparken

söndag 23 maj 2021




I utkanten av Lomma ligger vackra Alnarps slott och den kringliggande Alnarpsparken. Slottet uppfördes mellan 1859 och 1862 i fransk renässansstil och ritades av den danske arkitekten Ferdinand Meldahl. Alnaps slott har aldrig varit ett slott i egentlig bemärkelse, utan alltid använts för undervisning. Idag är det en del av Sveriges Lantbruksuniversitet, med landets största trädgårdsbibliotek. På våren, oftast kring mitten av maj, förvandlas södra sidan av Alnarps slott till en vacker sagodröm i ljuslila toner, då blåregnet på slottsfasaden blommar. 

Slottet omges av Alnarpsparken, en botanisk trädgård som har en de största växtsamlingarna i Sverige. Parken innehåller en imponerande variation av träd, buskar och örter från nästan alla jordens världsdelar. Hela 2500 olika arter finns här! Under våren blommar magnolian ikapp med fruktträd och tulpanrabatter, samtidigt som en del tidiga perenner och rhododendronblommor börjar kika fram. I den östra delen av campusområdet ligger  Alnarps Rehabiliteringsträdgård, där man utforskar hur vila och trädgårdsskötsel kan användas som rehabilitering av personer som drabbats av stressrelaterad mental ohälsa, såsom utmattningssyndrom och depression  Alnarpsparken är en fantastisk oas, som är väl värd ett besök från tidig vår till sen höst, för alla er som också som älskar växter och natur! Precis i närheten finns Plantkaféet, med den fina skulpturen Bobos hjärta av Katarina Norling. 

Mera att se och göra i Lomma

Kustkommunen Lomma, precis norr om Malmö, har mycket att erbjuda! Här kan du bland annat:

  • Botanisera bland växterna i Alnapsparken och se Alnarps slott
  • Uppleva natursköna Höje å på en flotte. 
  • Följa den vackra strandpromenaden mellan Lomma och Bjärred
  • Besöka Borgeby slott, med restaurang, mysiga butiker och möjlighet att paddla på Lödde å.
  • Bada på Lomma Beach och leva kustortsliv i hamnen

Läs mera om om allt du kan uppleva i Lomma här.

Read More

Tumlarsafari i Mölle

lördag 15 maj 2021


Runt Kullahalvön syns ofta tumlare - små söta tandvalar som liknar delfiner. Idag åkte vi till Mölle för ett spännande tumlarsafari-äventyr med Kullabergsguiderna och deras snabba RIB-båtar! Vissa gånger kommer tumlarna nära och andra gånger väljer de att hålla sig på avstånd. Under dagens tur såg vi dem bara på långt håll som små krusningar på ytan, men det gjorde ingenting, för båtturen bjuder också på alldeles magiska vyer mot Kullabergs mäktiga klippväggar, unika grottor och fridfulla vikar.



 Tumlarsafari-turerna utgår från Naturum Kullaberg eller Mölle, både dagtid och på kvällen. Om vädret inte är det varmaste får du låna en overall, som håller dig både varm och torr under båtturen. En rolig och annorlunda upplevelse!


Mera att se och göra i närheten av Mölle:

Read More

Wanås Slott och skulpturpark

fredag 14 maj 2021


Wanås Konst i Knislinge ett par mil norr om Kristianstad är ett internationellt konstcentrum med skulpturpark och konsthallar, som drivs av en ideell stiftelse. Platsen ligger vackert vid Wanås slott, med anor från 1400-talet. I parken visas samtida skulpturkonst. Samlingen har 70 permanenta verk, och varje år bjuds flera internationella konstnärer in för att skapa nya konstverk. Det är svårt att välja någon favorit bland alla de fantastiska skapelserna, men vi gillade den leende bänken med utsikt mot slottet, underlandet med speglar och träpyramiden, som nu på våren ligger extra vackert inbäddad i blommande träd. Skulpturparken har även spännande ljudinstallationer, bland annat en röst som ropar på mamma i parkens bortersta skogspartier. Nästan lite kusligt, tur att vi besökte parken i fullt dagsljus! 

Under vårt besök på Wanås fick vi se Rana Begums fina utställning Infinite Geometry med tegelskulpturer och Magnus Jacobssons imponerande och enorma handmålade kulisser, i utställningen Queen of F*cking Everything. Vi fick också se konstprojektet In Habit, där skolbarn i Skåne tillsammans med konstnärerna Isabel & Alfredo Aquilizan byggt en framtidsstad av kartong. Butiken har konstföremål, böcker och ett fint sortiment av lokalproducerade delikatesser, och på cafeét finns både mat och fika med smaker utöver det vanliga. Hit kommer vi gärna tillbaka flera gånger!

Read More

Finjasjön runt

torsdag 13 maj 2021



I Skånes till ytan största kommun, Hässleholm, finns massor av fina friluftsområden att utforska. Dagens utflykt gick till Hovdala naturområde, där vi bestämt oss för att följa den 20 km långa slingan runt Finjasjön. Vi parkerade vid Hovdala slott och tog grusvägen mot Finjasjöns södra del. Här går leden längs sand- och grässtränder ändra fram till det lilla samhället Sjörröd i öster. 


Efter en tur förbi båthamnar, mysiga villakvarter och sommarstugeområden fortsatte vi in i luftig bokskog, där vitsipporna blommade vackert. Längs en bro tog vi oss över Almaån i norr och vidare in i magiskt vackra Alsumpsskogen. Här går leden går längs kilometerlånga träspångar, genom ett område som brukar kallas "Sveriges regnskog". På sjöns västra sida nådde vi samhället Skyrup, som bjöd på vackra vyer över både golfbanor och böljande fält med betesmarker. Den sista delen av Finjasjöleden bjöd på tätare skogar och stenigare stigar. En mycket vacker tur med varierande natur!

Några fakta om Finjasjön:

  • Finjasjön är en av Skånes större sjöar, med en yta på ca. 10 kvadratkilometer och ett maxdjup på ca. 13 meter.  
  • Finasjöns mest populära badplatser är Björkviken och Mjölkalånga. 
  • Sjön är även omtyckt av sportfiskare, som främst får upp mört och braxen.
  • Den unika alsumpskogen norr om Finjasjön brukar liknas vid en regnskog, och har även landets längsta sumpmarksspång. 
  • Det äldsta daterade fyndet av människor i Sverige har hittats i närheten av Finjasjön, och består av spån från flintverktyg som tros ha tillhört ett jägarfolk som levde här för 13-14.000 år sedan.
  • 1600-talsslottet Hovdala slott ligger i närheten av Finjasjön, men här finns även en ruin efter ett 1500-talsslott vid namn Mölleröd. 

Read More