Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Billebjer: vackra landskap och utsikt över Lundaslätten

tisdag 27 april 2021



Mellan Dalby och Lund ligger naturreservatet Billebjer, en ca 40 meter hög bergsknalle med fantastisk utsikt över Lundaslätten. Mitt i naturreservatet finns en liten badsjö, som bildades när områdets gamla stenbrott fylldes med vatten. Det sägs att detta gick så snabbt att maskinerna som användes vid stenbrytningen blev kvar, och fortfarande står där nere på sjöns botten. Promenadstigen runt sjön är vacker, med höga klippkanter längs västra sidan och fin utsikt mot de betesmarker som omger naturreservatet. 


Utsiktsberget, som är ett populärt utflyktsmål, skänktes till Naturskyddsföreningen år 1921 av lantbrukaren Per Johnson och hans fru Bengta Person. Deras minnessten hittar du intill en av stigarna. Den bästa tiden att åka ut till Billebjer är på våren, då marken är täckt av blommande vitsippor och backsippor.

Read More

Dalby Söderskog - Sveriges minsta nationalpark!

söndag 25 april 2021



I Dalby Söderskog är det extra fint på våren, då vitsipporna breder ut sig som en matta i hela skogen. Gulsipporna och hålnunneörten blommar samtidigt, och bildar vackra små färgklickar mitt i allt det vita. Dalby Söderskog är en av Sveriges 30 nationalparker, och med sina 36 hektar är den också landets allra minsta nationalpark.


Dalby Söderskog ligger strax väster om byn Dalby utanför Lund. Här hittar du flera trevliga rundslingor i en uppvuxen lövskog, som är känd för sin frodiga grönska, och ovanligt intensiva fågelsång. Dalby Söderskog har många trevliga rastplatser för fikapauser, och vid entrén finns informationsskyltar om växterna och de djur som bor här.

Längs Kroppekärrsrundan på 2,3 km tog vi oss runt hela nationalparken. Vill du gå en kortare promenad kan du istället välja Bökebackeslingan, som är rullstolsanpassad och även perfekt för barnvagnspromenader, eller gå halva Koppekärrsrundan och sedan ta en genväg tillbaka till entrén, antingen längs den tvärgående Skryllestigen eller längs skogsvägen som kallas Raka vägen. Vill du istället gå på långtur kan du svänga av norrut över fälten mot Dalby Norreskog. Då kommer du till det stora naturreservatet Skrylle, som är ett av de mest välbesökta i Skåne. Här hittar du besökscentret Naturum, café, utegym, lekparker, flera trevliga grillplatser och en mängd olika vandringsleder att utforska.  

Här är några intressanta fakta om Dalby Söderskog:

  • Parken grundades 1918, med syftet att bevara ett område med sydsvensk lövskog.
  • Bland växterna som trivs här finns bland annat hålnunneört, ramslök, gulsippor och vitsippor.
  • Dalby Söderskog är känd för sina många fågelarter, bland annat spillkråka, gröngöling, nötväcka och bofink. Även kattugglor har sin boplats här. 


Vandring i Skåne

Gillar du att vandra och vistas i naturen? Då är Skåne helt rätt plats, med 140 mil av Skåneleden, 3 nationalparker och mer än 350 olika naturreservat!  Här kan du läsa mera om att vandra i Skåne!
Read More

Udda Tina - en färgklick i Önneslöv

söndag 18 april 2021




Hitta hit: Önneslövs egendom 981, Genarp

Udda Tina är en charmig gårdsbutik ute på landet, som ligger i Önneslöv, strax utanför Genarp här i Skåne. I denna färgklick till butik hittar du massor av ovanliga och udda produkter från bland annat Indien, Marocko och Senegal när och fjärran, handplockade av Tina Le Pluart med familj. På hyllorna i gårdens välfyllda längor hittar du bland annat annorlunda köksgrejer, färgsprakande hemtextilier, och mängder av spännande inrednings- och dekorationprylar. För utemiljön finns trädgårdsmöbler, krukor och ett stort sortiment av alldeles underbara marockanska bord, piedestaler och sideboards. Du kan också fylla på med färg och mönster i garderoben, med bland annat kaftaner, pyjamasar, väskor, necessärer och armband. Perfekt för dig som vill skapa din egen unika stil!



På vintern håller Udda Tina stängt under vissa perioder, för att bland annat hitta nya, udda prylar. Men webbshoppen är alltid öppen, och bjuder på en härligt exotisk sommarkänsla året om!



Vår lista över mysiga butiker i Skåne hittar du här. Det finns en liten stjärna framför alla som har egen webbutik, för alla er som gillar att handla från lokala butiker hemma i soffan.

Read More

Naturreservatet Risen i Genarp



Risens naturreservat i Genarp utanför Lund är ett vackert naturreservat, som är centralt beläget och lätt att nå med lokaltrafiken. Här bjuds du på en varierad mix av lövskog och öppna betesmarker, samt kärr och våtmarker som du kan korsa längs spångar. På våren blommar backsipporna, och senare visar sig även kattfot, granspira, majnycklar och ängsnycklar. Här stortrivs även fjärilarna, som gärna dansar över den blommande betesmarken. Ung skog blandas med grova, gamla träd, och det myllrar av insekter, fåglar och andra smådjur. 

I Risens naturreservat finns flera olika rundvandringar på mellan 3 och 5 km, grill- och rastplatser, samt ett vindskydd. Risens naturreservat är även en del av ett större naturskyddsområde på Romeleåsen, med massor av möjligheter till friluftsliv. Vill du ut på en längre tur kan du bland annat fortsätta längs Skåneleden till det stora angränsande naturreservatet vid Häckebergasjön. 

Read More

Påskägg på Kasernplan i Landskrona

lördag 3 april 2021



På Kasernplan i Landskrona lyser sex färgglatt målade påskägg upp, i det just nu lite gråruggiga vårvädret. Det är Landskrona stad som bjudit in konstnärer för att dekorera jätteägg på ett kreativt sätt, vilket de så klart klarat galant! Bland motiven finns allt från fiskmåsar på himmelsblått till gula kycklingar, palmer, guld och färgglada prickar. Redan ifjol dök tre av de fina äggen, målade av konstnärerna Kim Berkhuizen och Tim Timmey,  upp här i centrala Landskrona. I år fick de sällskap av ett gäng nya verk, skapade av konstnärerna Elizabeth Tyler, Anna Wiedner och Mikael Jepson.

En härlig påskutställning som vi hoppas blir en långvarig tradition här i Landskrona, som kan fortsätta vara en glädjespridare att se fram emot under påskhelgen!




Read More

Landskrona Citadell

fredag 2 april 2021



Landskrona Citadell är en försvarsanläggning bygd i mitten av 1500-talet, med flera parallella vallgravar i vackra stjärnformationer runt slottet. Huvudbyggnaden ska tidigare omgetts av vakttorn i alla fyra hörn, och på vallen längst ut mot Öresund ses ännu idag några av de gamla kanonerna. Under slottets storhetstid ska en tam älg ha bott på slottet, men under ett gästabud drack den sig tyvärr så berusad att den ramlade i trapporna och skadades då så svårt att man var tvungna att avliva den. Sedan 1700-talet har slottet främst fungerat som fängelse, och under första hälften av1900-talet var det en tvångsarbetsanstalt för kvinnor. 

Idag är Landskrona Citadell en trevlig plats att promenera kring, med café, hantverksbutik och konstateljéer att besöka. 




Read More

Vandring Borstahusen - Landskrona


Idag bestämde vi oss för att prova den del av Skåneleden som går mellan fiskeläget Borstahusen och Landskrona. Det är en vacker strandpromenad på ca 6 km, som dessutom bjuder på fin utsikt mot ön Ven i Öresund. Ett bra ställe att parkera är Lill-Olas havsbad, i norra delen av Borstahusen. Den här charmiga orten har fått sitt namn av två fiskarbröder med efternamnet Borste, som grundade fiskeläget i slutet av 1700-talet. Här finns många trevliga gator med gamla hus kvar att beundra. 


Längs strandpromenaden gick vi förbi Lena Lerviks fina staty Borstahusgumman, som skapats till minne av alla de fiskarhustrur som under 1800-talet gick just den här sträckan från Borstahusen in till Landskrona för att sälja sina mäns fångst. Skåneleden fortsätter förbi nyare villaområden, och i mysiga Lindeshamn går du förbi fina små grönmålade små fiskehoddor. Längs kajen vid Landskrona Citadell står en rad med gamla kanoner och en staty av Selma Lagerlöf, som blickar ut över havet. Hon arbetade som lärarinna i Landskrona under 10 år, samtidigt som hon skrev sitt berömda verk Gösta Berlings saga. Vi rundade Landskrona citadell, innan vi vände och gick samma väg tillbaka. 

Read More