Hösten fortsätter skämma bort oss med vackert väder här i Skåne! Idag bestämde vi oss för att åka till Svaneholm slott och ta en promenera längs den vackra slingan vid Svaneholmssjön. Den här rundan är cirka fem kilometer lång, och en lagom tur för barnen att gå. Skogen här är mestadels luftig bokskog, och på fler ställen finns utkiksplatser där man titta ut över sjön och beundra slottet från alla dess olika vinklar. Finast är nog utsikten från bryggan vid det så kallade rökhuset, som ligger väster om slottet.
Svaneholms ursprungliga slott började byggas på en holme i sjön omkring 1530. Strax därefter övergav man dock holmen och började istället bygga upp ett nytt slott på dess nuvarande plats. Slottsbyggnaden består av fyra tegellängor och äldst är längan med portgången, som är ett senmedeltida så kallat fast stenhus. Svaneholm har senare byggts till och bland annat inspirerats av Italienska barockslott. Här finns idag ett fint historiskt museum, en prisbelönt restaurang och en trevlig slottsbutik. Slottet ägs idag av Svaneholms slotts andelsförening, som bland annat ordnar midsommarfirande och konserter.
Vi hade egentligen inga planer på att gå in i slottet idag, utan skulle bara kika in på borggården, men det visade sig att museet var öppet och eftersom barnen var lite intresserade av eventuella spökerier på Svaneholm bestämde vi oss för att gå in! Museet är fint, med fyra våningar av historiska utställningar och gamla föremål, som visar hur de som bott på slottet under olika tidsepoker har levt sina liv. Du kan bland annat besöka de rum där Rutger Macklean, Svaneholms genom tiderna mest kända ägare, bodde och verkade. Macklean var en friherre, militär och politiker som drev igenom en stor reform kring landets åkerskiften, vilket innebar att bönderna fick större sammanhängande marker istället för små och utspridda. Detta gjorde jordbruket mera effektivt och ledde i sin tur till en stor ökning av de odlade marken i Sverige.
På vindsvåningen, som tidigare användes för försvar, finns idag utställningar med bland annat en äldre skolsal, en handelsbod och gamla leksaker. Här får du också veta mera om Nils Holgersson, som enligt Selma Lagerlöfs saga bodde här i trakten kring Skurup. Och spökena då? Jodå, precis som de flesta andra slott med självaktning har även Svaneholm både en vit dam och en handfull andra spöken, som du får veta mera om längst ner i källarvåningen. Det var ändå skönt att höra att mannen som tog emot oss vid entrén bott på slottet i över 20 år, utan att själv upplevt några spökerier.
Vårt mysiga slottsbesök avslutades med fika ute i solskenet, i den mysiga lilla trädgården strax intill entrén.