Vandra Skåneleden på Ven
Idag bestämde vi oss för att vandra Skåneledens etapp Ven runt. I Landskrona hoppade vi på Ventrafikens färja, som tog oss till färjeläget Bäckviken på Ven.
Vid Vens cykeluthyrning svängde vi av längs Nämndemansvägen. Vi kikade in på hembygdsgården Nämndemansgården, som har anor från 1700-talet. En bit längre fram längs vägen hittade vi en liten stig, som tog oss ända ut till en kullerstensstrand vid havet. Skåneleden fortsätter sedan norrut längs Vingestig. Här vandrar du på toppen av Vens vackra backafall, de höga rasbranterna som stupar dramatiskt mot havet. Backafallet har Ven blivit känt för genom en gammal visa och film och "Flickan från Backafall", som väntade på sin sjöman. Långt borta i horisonten ser du Danmarks kust.
Vandringen fortsätter in mot mitten av ön till kärlekstigen, en smal stig med tät grönska på båda sidorna, där trädkronorna formar ett tätt, grönt tak. Det sägs att öns unga kärlekspar förr i tiden ofta smet iväg hit för att träffas i smyg. Mitt på Ven finns Tycho Brahe museet Uraniborg, med observatoriet Stjerneborg och en vacker trädgård och ett café, där vi pausade och tog en fika.
Från öns mittpunkt tar Skåneleden oss åter igen ner mot havet, och det lilla fiskeläget Kyrkbacken, där St Ibbs kyrka ligger vackert uppe på höjden ovanför byn. Här bestämde vi oss för att stanna över lunch, som blev underbart god rökt fisk hos Fiskboden ute på hamnpiren. I norra delen av Kyrkbacken hittade vi en liten stig, med branta trappor, där utsiktsplatsens vyer över havet visade sig vara väl värda ansträngningen. Vi gjorde en avstickare till Vens västra fyr, och tog oss sedan tillbaka till Skåneleden, som vi följde till hamnen Norreborg. Här bjöds det på vacker utsikt mot Ålabodarna och Glumslövs backar. Vi följde sedan Tyska vägen förbi Hakens fyr, samt långa rader av mysiga stugor och hus med vackra trädgårdar. I Bäckviken hann vi kika in i några trevliga små butiker, innan färjan tog oss tillbaka till Landskrona igen.
Fler tips för ditt besök på Ven hittar du här
Några fakta om Ven:
- Ön Ven ligger mitt i Öresund, cirka 4,5 kilometer från den skånska kusten och 8,5 kilometer från Danmark. Under 400 personer har sin permanenta bostad på Ven, men sommartid blommar den lilla ön upp och fylls med turister från både när och fjärran.
- Skåneleden går runt hela ön, som är 11,7 km i omkrets, och passar utmärkt för en dagsvandring runt Ven.
- Det enklaste sättet att ta sig runt på Ven är på cykel. Vens cykeluthyrning har över 1500 uthyrningscyklar, som med sin knallgula färg blivit en symbol för skånsk sommar. Du kan även åka buss, vandra, eller hyra en golfbil.
- Den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe byggde på 1570-talet slottet Uraniborg och sitt observatorium Stjerneborg mitt på Ven. Idag finns Tycho Brahes museum, som är ett av Vens mest populära besöksmål.
- St Ibbs kyrka från 1200-talet är ett av Vens mest populära besöksmål.
- Sommartid har Ven ett stort utbud av caféer, restauranger och butiker. Du kan även besöka whiskeydestilleriet Spirit of Hven.
- Som turistö har Ven många ställen för övernattande gäster, men det gäller att vara ute i god tid, för det är ofta fullbokat! Du kan bland annat övernatta i Backafallsbyn, Turistgården, Gamlegård och Camp Ven stugby med glamping och tältplatser, samt hos flera privata uthyrare.
- På en ö finns det naturligtvis massor av möjligheter för bad! En stor sandstrand hittar du i Kyrkbacken. En mindre, mysig badstrand med brygga finns i Norrviken. Runt nästan hela ön finns stenstrand, där du också kan ta dig ett dopp.
- Du kan också upptäcka Ven från vattnet, genom att hyra kanot eller kajak.
- Ön är för de branta kustremsorna, som kallas Vens backafall.
- På Ven kan du även handla konst, silversmide och keramik, samt lokaltillverkad honung, durummjöl och rapsolja.
- Vens natur och djurliv är unika. Här finns Skånes största ansamling av kolonilevande backsvalor. Även andra fågelarter häckar längs med Vens kuster, exempelvis strandskata, strandpipare, ejder, måsar och trutar. Sandödlan förekommer på Ven liksom ett antal värmeälskande insektsarter.