Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Tirups Örtagård, Staffanstorp

torsdag 30 juli 2020


Tirups Örtagård är ett mysigt utflyktsmål utanför Staffanstorp, bara 20 minuter från Malmö - en stor plantskola med besöksträdgård, butik och café. Här kan du handla växter, krukor, prydnadsföremål till trädgården, presenter och delikatesser. I caféet är disken med hembakade kakor alltid välfylld och vill du hellre ha ett par kulor glass finns det många olika sorter att välja mellan. 

Slå dig ner och njut i trädgården medan barnen leker i den stora parken, där det bland annat finns gungor och en hinderbana! 




Vår lista över mysiga butiker i Skåne hittar du här. Det finns en liten stjärna framför alla som har egen webbutik, för alla er som gillar att handla från lokala butiker hemma i soffan.

Read More

Vandra runt Ven

lördag 25 juli 2020



Vandra Skåneleden på Ven


Idag bestämde vi oss för att vandra Skåneledens etapp Ven runt. I Landskrona hoppade vi på Ventrafikens färja, som tog oss till färjeläget Bäckviken på Ven. 



Vid Vens cykeluthyrning svängde vi av längs Nämndemansvägen. Vi kikade in på hembygdsgården Nämndemansgården, som har anor från 1700-talet. En bit längre fram längs vägen hittade vi en liten stig, som tog oss ända ut till en kullerstensstrand vid havet. Skåneleden fortsätter sedan norrut längs Vingestig. Här vandrar du på toppen av Vens vackra backafall, de höga rasbranterna som stupar dramatiskt mot havet. Backafallet har Ven blivit känt för genom en gammal visa och film och "Flickan från Backafall", som väntade på sin sjöman. Långt borta i horisonten ser du Danmarks kust.



Vandringen fortsätter in mot mitten av ön till kärlekstigen, en smal stig med tät grönska på båda sidorna, där trädkronorna formar ett tätt, grönt tak. Det sägs att öns unga kärlekspar förr i tiden ofta smet iväg hit för att träffas i smyg. Mitt på Ven finns Tycho Brahe museet Uraniborg, med observatoriet Stjerneborg och en vacker trädgård och ett café, där vi pausade och tog en fika.



Från öns mittpunkt tar Skåneleden oss åter igen ner mot havet, och det lilla fiskeläget Kyrkbacken, där St Ibbs kyrka ligger vackert uppe på höjden ovanför byn. Här bestämde vi oss för att stanna över lunch, som blev underbart god rökt fisk hos Fiskboden ute på hamnpiren. I norra delen av Kyrkbacken hittade vi en liten stig, med branta trappor, där utsiktsplatsens vyer över havet visade sig vara väl värda ansträngningen. Vi gjorde en avstickare till Vens västra fyr, och tog oss sedan tillbaka till Skåneleden, som vi följde till hamnen Norreborg. Här bjöds det på vacker utsikt mot Ålabodarna och Glumslövs backar. Vi följde sedan Tyska vägen förbi Hakens fyr, samt långa rader av mysiga stugor och hus med vackra trädgårdar. I Bäckviken hann vi kika in i några trevliga små butiker, innan färjan tog oss tillbaka till Landskrona igen.


Fler tips för ditt besök på Ven hittar du här

Några fakta om Ven:

  • Ön Ven ligger mitt i Öresund, cirka 4,5 kilometer från den skånska kusten och 8,5 kilometer från Danmark. Under 400 personer har sin permanenta bostad på Ven, men sommartid blommar den lilla ön upp och fylls med turister från både när och fjärran. 
  • Skåneleden går runt hela ön, som är 11,7 km i omkrets, och passar utmärkt för en dagsvandring runt Ven
  • Det enklaste sättet att ta sig runt på Ven är på cykel. Vens cykeluthyrning har över 1500 uthyrningscyklar, som med sin knallgula färg blivit en symbol för skånsk sommar. Du kan även åka buss, vandra, eller hyra en golfbil. 
  • Den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe byggde på 1570-talet slottet Uraniborg och sitt observatorium Stjerneborg mitt på Ven. Idag finns Tycho Brahes museum, som är ett av Vens mest populära besöksmål.
  • St Ibbs kyrka från 1200-talet är ett av Vens mest populära besöksmål.
  • Sommartid har Ven ett stort utbud av caféer, restauranger och butiker. Du kan även besöka whiskeydestilleriet Spirit of Hven.
  • Som turistö har Ven många ställen för övernattande gäster, men det gäller att vara ute i god tid, för det är ofta fullbokat! Du kan bland annat övernatta i Backafallsbyn, Turistgården, Gamlegård och Camp Ven stugby med glamping och tältplatser, samt hos flera privata uthyrare. 
  • På en ö finns det naturligtvis massor av möjligheter för bad! En stor sandstrand hittar du i Kyrkbacken. En mindre, mysig badstrand med brygga finns i Norrviken. Runt nästan hela ön finns stenstrand, där du också kan ta dig ett dopp. 
  • Du kan också upptäcka Ven från vattnet, genom att hyra kanot eller kajak. 
  • Ön är för de branta kustremsorna, som kallas Vens backafall
  • På Ven kan du även handla konst, silversmide och keramik, samt lokaltillverkad honung, durummjöl och rapsolja. 
  • Vens natur och djurliv är unika. Här finns Skånes största ansamling av kolonilevande backsvalor. Även andra fågelarter häckar längs med Vens kuster, exempelvis strandskata, strandpipare, ejder, måsar och trutar. Sandödlan förekommer på Ven liksom ett antal värmeälskande insektsarter.

Read More

Strandpromenaden i Skanör

fredag 24 juli 2020



Skanörs hamn är i inte bara en underbar plats för havsbad, god mat och härliga sommarkvällar på uteserveringar - här finns även många vackra promenadstråk! Ikväll parkerade vi vid hamnparkeringen och promenerade norrut. 


Först gick vi längs strandkanten vid hundbadet, för att beundra de fina badhytterna, och sedan fortsatte vi längs den långa strandpromenaden som går parallellt med kusten. Här finns flera trevliga sittplatser som är perfekta för att slå sig ner med kaffetermosen, och njuta av både havsluften och utsikten ett tag.  Där stigen slutar, precis innan Skanörs sjömärke, gick vi österut med sikte på Skanörs kyrka. Längs vägen hittade vi även ruinerna av Skanörs medeltida borg, med anor från 1200-talet. Från kyrkan följde vi Mellangatan tillbaka mot hamnen, och avslutade med att promenera längs sanddynerna vid badstranden och beundra de färgglada badhytterna i kvällssolen.

Read More

Botaniska trädgården i Lund

lördag 11 juli 2020



Idag tog vi en promenad i Botaniska trädgården i Lund, även kallad Botan, som är en fantastiskt vacker park i stadens centrala delar. Här träffas både Lundabor och turister gärna för picknick, eller bara för att strosa runt och njuta av växtprakten. Botan anlades i flera perioder under 1800-talet och drivs av Lunds universitet, som både förmedlar kunskap om botanik, forskar och arbetar för att bevara arter som är hotade. Här finns över 7000 olika växtarter, vackert arrangerade i rabatter, en pergola, stenpartier, dammar och krukor. 


I Lunds botaniska trädgård finns det mycket att upptäcka året om, även om juli till september är blomningens högsäsong:
  • Mars: Krokus och vårljung
  • April: Magnolior, scilla och narcisser
  • Maj: Näsduksträd, judasträd, pioner och tulpaner. Extra vackert i stenpartiet.
  • Juni: Rhododendron, rosor, röda näckrosor och tulpanträdet. Ängarna i full blom.
  • Juli: Pelargoner och kanarieväxter. Prydnadsväxter och rabatter i full blom! 
  • Augusti: Dahlior, hortensior och katalpa. Blomningens höjdpunkt! 
  • September: Dahlior och höstkrokus. Skördetid i nyttoväxtkvarteret. 
  • Oktober - November: Vackra höstfärger!
  • December - Februari: Julrosor, hassel och snödroppar. 
Mitt i trädgården finns ett växthus med nio olika klimatzoner och nära 2000 olika arter. Här hittar du även Botans välbesökta, mysiga presentbutik, med allt från faktaböcker och växter till krukor, tvålar, smycken och närproducerade delikatesser. Vi hann också med en härligt solig fika vid dammen utanför Kafe Botan. I det mysiga lilla tegelhuset där caféet huserar förvarade man tidigare kol till stora kaminer, som användes för att värma upp växthusen till rätt temperatur.
Read More

Anonymouse Apoteket Cikadan i Lund


Anonymouse har gjort det igen! Den här gången är det Lund som fått ett litet mushus i form av Apoteket Cikadan, som ligger på Nygatan.



Anonymouse är ett anonymt konstnärskollektiv med bas i Malmö, som skapar gatukonst i form av små miniatyrhus för möss. Deras första verk, en italiensk bistro vid namn "Il topolino" och en nötbutik som hette"Noix de vie", ställdes ut på Bergsgatan i Malmö i december 2016. Sedan dess har de skapat flera konstverk runt om i Sverige, och även utomlands. 

Följ Anonymouse på instagram

Fler fina konstprojekt från Anonymouse hittar du här


Det första Anonymouse-projektet vi hittade: Mössens tivoli på Södra Förstadsgatan i Malmö sommaren 2017. Visst är tekoppskarusellen fantastiskt söt?


Read More

Hilma af Klint på Moderna Museet

tisdag 7 juli 2020


I år visar Moderna Museet i Malmö en stor utställning med Hilma af Klints fascinerande abstrakta konst. 


Hilma af Klint var en svensk konstnär och mystiker som var en pionjär inom abstrakt måleri. Hon föddes 1862 på Karlbergs slott i Solna och avled 1944. Hilma af Klints konst anses vara bland de första abstrakta verken i västerländsk konsthistoria, då många av dem gjordes innan de mest välkända tidiga abstrakta kompositionerna av Kandinsky, Malevich och Mondrian. Hennes målningar brukar tolkas som visuella representationer av komplexa filosofiska idéer och andliga begrepp.

Read More

Trelleborgen från Vikingatiden

måndag 6 juli 2020



Trelleborgen är en vikingaborg i Trelleborg, Skåne, och en av stadens största sevärdheter. Det är världens enda rekonstruerade vikingaborg som återskapats på den plats där den låg för mer än tusen år sedan. Borgen, som uppfördes på vikingakungen Harald Blåtands tid och ligger på Trelleborgs högsta punkt, har återuppförts till en fjärdedel, enligt de spår man hittade nere i marken. Hur den såg ut upptill har man däremot fått gissa sig till. Du kan besöka den historiska parkmiljön, ta en fika hos café Oden och upptäcka utställningen Borgen vid havet som handlar om Trelleborgens roll under vikingatiden. Under sommaren du även uppleva vikingatida hantverk och vardagsliv i den lilla vikingagården på området. Några av Trelleborgens mest populära evenemang är väsenvandringar, ljusfester valborgsfirande, samt det stora skådespelet "Slaget om Trelleborgen" andra helgen efter midsommar.  



Mera att se och göra i Trelleborg:

Trelleborg är Sveriges sydligaste kommun, med en befolkning på cirka 46000 invånare. Här är några sevärdheter och aktiviteter att utforska i Trelleborg:

  • Vikingaborgen Trelleborgen: En rekonstruerad ringborg från Harald Blåtands dagar som är en av de stora sevärdheterna i kommunen.
  • Smygehuk: Sveriges och Skandinaviens sydligaste udde, med glass, café, hantverksförsäljning i en mysig hamn. 
  • Trelleborgs vattentorn: 58 meter högt och ett av stadens mest kända landmärken och ligger vid Stortorget och Stadsparken i centrala Trelleborg. Numera omvandlat till ett café. 
  • Trelleborgs museum: Trelleborgs museum är ett konst- och kulturhistoriskt museum beläget vid Stortorget.
  • Trelleborgs palmer: Trelleborg kallas ofta för palmernas stad, och idag finns det runt ett 100-tal. Många av dem härstammar från de palmer som stadens dåvarande trädgårdsmästare importerade från Alicante i Spanien 1984
  • Skåre hamn: En liten hamn med pittoreska bodar.
  • Jätteväggen: En världsunik muralmålning som sträcker sig över 80 meter och är 6 meter hög. Det är ett gemensamt konstverk skapat av hundratals engagerade Trelleborgare.
  • Axel Ebbes konstmuseum: Ett museum som är dedikerat till den svenska konstnären Axel Ebbe och hans verk.
  • Hallongården: En lantgård med självplockning, djur, café med våffelbuffé och butik
  • Hällåkra vingård: Vinodling med egen tillverkning, tapasrestaurang och snittblomsodlingen Bloom & Berså


Read More

Limhamns fiskehoddor vid Dragörkajen

fredag 3 juli 2020



Under varma sommardagar är Limhamns hamnområde är en populär plats för både Malmöbor och turister. Även vi som bor på Limhamn går gärna ner till hamnkvarteren för att njuta av havsbrisen och beundra utsikten över Öresund. Här kan du strosa runt och titta på charmiga fiskebåtar, höra vågorna klucka mot pirarna och måsarna skria. Den gamla Dragörkajen, som tidigare var knutpunkt för färjetrafiken mellan Danmark och Sverige, bjuder idag på massor av möjligheter för god lunch och middag, eller glass och fika. 

Något av det charmigaste med området är de pittoreska gamla fiskehoddorna: små träbodar målade i en mängd olika färger, som ofta är fint smyckade med blommor, fiskenät, bojar och små trägubbar i fönstren. Fiskeverksamheten på Limhamn är fortfarande aktiv och en del av de här små bodarna används ännu idag för just förvaring av fiskeredskap, men många av dem fungerar numera som sommarstugor. Fler charmiga fiskehoddor på Limhamn hittar du längs Strandgatan och i Sibbarps småbåtshamn.


Fakta om Limhamn

Limhamn är en populär stadsdel med högst levande småstadskänsla, belägen sydväst om centrala Malmö. Här kommer några saker du kanske inte visste om Limhamn:

  • Limhamn har cirka 15.000 invånare och inflyttningen är stor. Nya bostadsområden finns bland annat vid kalkbrottet, på Ön och i den helt nya stadsdelen Limhamns Sjöstad.
  • Limhamns kalkbrott är norra Europas största. Idag är det ett naturreservat med rikt växt- och djurliv, som bland annat är hem för en utrotningshotad padda.
  • En färjelinje från Limhamn till Dragør i Danmark fanns mellan 1960 och 1999. Den var en av de mest trafikerade färjelinjerna mellan Sverige och utlandet. Idag är gamla Dragörkajen en trevlig mötesplats med livligt restaurangliv och charmiga gamla fiskehoddor, som vittnar om den tidigare livliga fiskeverksamheten.
  • Flera av Gamla Limhamns pittoreska gathus har anor till 1800-talet, och bygdes av dåtidens fiskarfamiljer. 
  • Sibbarps strandpark är ett av Malmös mest populära rekreationsområden, med flera badbryggor och sandstränder. 
Read More

Fotevikens vikingamuseum i Höllviken

onsdag 1 juli 2020



Vill du se med egna ögon hur vikingarna levde här i Skåne? Då ska du åka till Foteviken i Höllviken!På 90-talet upptäcktes några strandade vikingaskepp utanför Vellinge, och i samband med detta skapades Fotevikens Vikingaby, som är ett fantastiskt fint rekonstruerat vikingasamhälle. Platsen ligger fint precis vid vattnet, och från utkikstornet har du utsikt över hela byn. De som arbetar här är klädda i tidsenliga kläder och dricker mjöd ur horn, slåss med svärd och utför dagliga sysslor, för att visa hur vikingarnas dagar såg ut. Man tror att det samhälle som en gång fanns i Foteviken grundades redan på 900-talet under kung Harald Blåtand, och mest känd är platsen för ett stort slag 1134. 



I Skåne finns en hel del att uppleva som handlar om vikingarna! 

Många fornlämningar från vikingatiden har hittats här. Är du intresserad av vikingarna så kan du bland annat besöka Vikingatider i Löddeköpinge och Trelleborgen i Trelleborg. 

Read More