Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Slottsparken i Malmö

söndag 24 maj 2020



Idag trotsade vi regnvädret för en promenad i Slottsparken här i Malmö. Parken ligger i anslutning till Malmöhus slott och är ett av stadens mest populära grönområden. Den anlades i början av 1900-talet, i ett område som tidigare varit militärt övningsområde. Här hittar du allt från små skogspartier till öppna gräsytor och dammar. Genom parken går också Malmö kanal, som kan korsas på flera olika gångbroar längs promenadvägarna. 



Slottsmöllan är en fin och välbevarad gammal kvarn mitt på en stor gräsmatta, som är en populär plats för picknick. Slottsträdgårdens kafe ligger vackert inbäddat i blomsterhavet, och om somrarna är det ett av Malmös mest populära platser att träffas för fika eller lunch. Här anordnas också trevliga kvällar med livemusik, som kan avnjutas med ett gott glas vin i skenet av mysig trädgårdsbelysning. I parkens ytterkanter finns även Casino Cosmopol, Malmö Stadsbibliotek och populära Sagolekplatsen. 



Redan maj är Slottsträdgårdens vackra planteringar lummigt gröna, och du kan njuta av de första försommarblommornaSlottsträdgården är en öppen ekologisk trädgård där det odlas allt från grönsaker till hundratals olika perenner för att inspirera besökarna. Slottsträdgården drivs idag av Malmö Stad, men skapades på initiativ av trädgårdsintresserade Malmöbor, som länge drev den själva inom sin förening. Slottsträdgårdens Vänner och deras medlemmar disponerar ännu idag över ett antal mycket eftertraktade odlingslotter mitt i trädgården. I Slottsparken hålls varje år Malmö Garden Show, som är en trädgårdsfestival med utställningsträdgårdar och trädgårdsmarknad. 




Read More

Josef Frank på Sofiero Slott

tisdag 19 maj 2020


En av årets höjdpunkter på Sofiero slott är utställningen "Josef Franks Flora", där vi får se en samling av hans fantasifulla blomstermönster. Josef Frank är en svensk-österrikisk formgivare och konstnär, som har lämnat ett stort avtryck på skandinavisk inredningsdesign. Hans ovanliga mönsterkonst, som blandas med färgglada avbildningar av verkliga blommor, skapar en unik och spännande blomstervärld som befinner sig mellan fantasi och verklighet. Josef Franks färgglada textilier, med bland annat tulpaner, förgätmigej och liljekonvaljer, pryder många hem både här i Sverige och utomlands. Även om du inte hört talas om honom tidigare, har du med stor sannolikhet sett hans klassiska mönster på bland annat kuddar, lampskärmar, gardiner och grytvantar. 



Under vårt besök fick vi också njuta av en del av Sofieros vidunderliga Rhododendronblomning, även om vi nog var en vecka för tidiga för att de den i sin fulla prakt. 



Read More

Spillepengs fritidsområde, Malmö

lördag 9 maj 2020


Bredvid Sysavs avfallsanläggning ligger den konstgjorda halvön Spillepeng som sträcker sig ut i Lommabukten. Här på det omåde som tidigare var en stor soptipp har alla tre kringliggande kommunerna, Malmö, Lomma och Burlöv, gått ihop med Sysav för att skapa ett vackert och havsnära fritidsområde. Här hittar du lummiga promenadstigar med elljusspår, utegym och en rolig slingrande bana för mountainbike. Vi promenerade runt hela området och avslutade med mysig picknik högst upp på kullen, med underbar utsikt över Lommabukten!


Read More

Glumslövs backar och Hilleshögs dalar

söndag 3 maj 2020


Idag bestämde vi oss för att ge oss ut och utforska de vackra kullarna vid Glumslövs backar och Hilleshögs dalar, som du bland annat når genom att vandra längs Skåneleden från Borstahusen till Ålabodarna. 


Vi körde till Borstahusen, där Lill-Olas badplats vid Borstahusens camping är ett perfekt ställe att utgå från. Turen började längs en vacker strandpromenad, innan Hildesborgsvägen svängde av upp mot kullarna, som färgats vackert gula av raps i full blom. Istället för att följa vägen ner mot havet igen sneddade vi över en av beteshagarna och fick istället njuta längre av den vackra utsikten mot Öresund, från hög höjd. Framme vid strandkanten följde vi Skåneleden igen, med vacker utsikt från sandbergen, som sluttar brant ner mot vattnet. Vi kom fram till den mysiga lilla kustorten Ålabodarna, och här bestämde vi oss för att vända och gå tillbaka, men först blev det en liten omväg upp längs trapporna till Örenäs slott, som ligger så vackert på höjden med utsikt över både byn och sundet. 



Read More