Leta i den här bloggen

SOCIAL MEDIA

Boktips: Upptäck Skåne - reseguider 2020!

torsdag 10 december 2020

Det skrivs en hel del reseguider om Skåne, där du kan hitta inspiration till egna utflykter, semesterresor och äventyr. Vi brukar även gilla att läsa på lite om historien bakom de sevärdheter vi besöker. Här kommer våra favoriter 2020! 

Böckerna hittar du där böcker finns. 


Cykla i Skåne : en guide till de nationella cykellederna i Skåne - natur och kultur i ett skiftande landskap

Skåne är unikt i Sverige med tre nationella turistcykelleder.De markerade lederna tar dig runt hela kusten, från Bromölla till Båstad och passerar många av Skånes vackraste platser. Det handlar om riktig njutcykling, ofta ligger trevliga kaféer och restauranger längs vägen och vill du bada svänger du bara ner till närmaste sandstrand. Övernatta kan du göra på camping, vandrarhem eller ett lyxigt hotell.

Varje etapp i boken presenteras med detaljerade kartor i skala 1:50 000. Författarna gör också djupdykningar i kultur, historia och sevärdheter längs vägen. Du får tips på givande avstickare från leden och information om boenden, var du kan handla mat eller hitta närmaste cykelverkstad.

Författare är frilansjournalisten Caroline Alesmark och vandringsexperten Kenneth Joelsson. Caroline skriver ofta om kombinationen kulturhistoria och natur och har gett ut flera populära böcker om Skåne. Kenneth arbetar bland annat med utveckling och förvaltning av vandrings- och cykelleder. Särskilt brinner han för kopplingen mellan naturvistelsen och det personliga välmåendet. Tillsammans har de tidigare skrivit guideboken Vandra Skåneleden som har givits ut i flera utgåvor.


Vandra med barn i Skåne : 15 äventyr för hela familjen.

Det här är boken för stora och små fötter, och hjul också för den delen. Planera en rolig upplevelse som är lagom utmanande för alla familjemedlemmar och upplev Skåne tillsammans. Boken är lättöverskådlig och handfast med tydliga rutter och kartor, tips på vad man kan se längs vägen och råd om utrustning för att hålla sig varm och torr. För den äventyrlige som vill sova ute längs färden finns också vägledning om hur man planerar och packar smart.

Författare: Ina Hildeman, Kenneth Joelsson


Skånes historia

Skånes historia redogör för spåren från ett händelserikt förflutet. I denna kulturhistoriska översikt kan man läsa om Sveriges äldsta kända boplats i Mölleröd, silverskatter som skånska vikingar grävde ner, landsbygdens expansiva utveckling under medeltiden, kungamaktens kamp mot snapphanar, städernas och kommunikationernas tillväxt.

Följ med på en medryckande historisk resa som tar sin början i forntidens islossning och leder fram mot 2000-talet! Sten Skansjös framställning är populärvetenskap när den är som bäst, där en lättillgänglig och engagerad text vilar på vetenskaplig grund.

Sten Skansjö är professor emeritus i historia och har varit verksam vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad. Han har som forskare specialiserat sig på Skånes historia och det skånska kulturlandskapet i ett långtidsperspektiv. Skånes historia belönades 1998 med Lengertz kulturpris för bästa skildring av Skåne, dess natur och människor.




Rundvandringar Skånes kust - E-bok

Skåne är unikt med vidsträckta kuster i tre väderstreck; landskapet är dessutom egenartat varierat. E-boken bjuder på 34 rundvandringar längs kusten, totalt 406 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad. Det speciella konceptet med rundvandringar underlättar tillgängligheten då vandraren kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje äventyr. Startpunkten till merparten av rundorna kan nås kollektivt. Strövtågen sker på omarkerade färdleder. Läs vägbeskrivningarna noga, titta på kartorna där rutterna är inritade och använd gärna bifogad GPS-fil (medföljer som bilaga i pdf-boken). 

Rundvandringarna sträcker sig från Båstad och Hallandsåsen i nordväst, via Skånes sydligaste udde och Söderslätt till Äspet i Åhus i nordost.

Detta är Karin Hoffmanns första e-bok i serien ”rundvandringar i Skåne”. Till fots upptäcker man den skånska naturen som bäst.


Rundvandringar Mitt-Skåne - E-bok

E-boken bjuder på 32 rundvandringar i mitt Skåne, totalt 384 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad. Rundorna är fördelade på Romeleåsen (14), Linderödsåsen (8), Ringsjöbygden (5) och Söderåsen (5). Vandringsguiden kan ses som ett komplement till ”rundvandringar mera Skånes kust”. Det speciella konceptet med rundvandringar underlättar tillgängligheten då vandraren kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje äventyr. Startpunkten till merparten av rundorna kan nås kollektivt. Strövtågen sker på omarkerade färdleder. Läs vägbeskrivningarna noga, titta på kartorna där rutterna är inritade och använd gärna bifogad GPS-fil (medföljer som bilaga i pdf-boken). 

Detta är Karin Hoffmanns andra e-bok i serien ”rundvandringar i Skåne”. Till fots upptäcker man den skånska naturen som bäst.

Read More

Julmys på Bosjökloster slott

lördag 5 december 2020




Skånska juldagarna på Bosjö kloster slott är en av de största julmarknaderna i Skåne. I år var den inställd på grund av den rådande Covid 19 pandemin, men istället ordnades Julmys på Bosjökloster, ett julevenemang i mindre skala med en fint dekorerad borggård och möjlighet att handla produkter av lokala hantverkare på ett smittsäkert sätt. 


Bosjökloster är ett slott som ligger på en halvö mellan Västra Ringsjön och Östra Ringsjön, cirka 6 km söder om Höör, mitt i Skåne. Det grundades som ett kloster för nunnor på 1180-talet, men är idag ett privatägt slott. Intill slottet finns Bosjöklosters kyrka, en vacker rosenträdgård, örtagård, cafe, restaurang, slottsbutik och museum. Väster om slottet finns även en park med djurhagar, rhododendronbuskage och Skånes största träd: Bosjöklostereken. På slottet anordnas ofta evenemang som Skånedagarna, Musik på Bosjökloster, Skånska juldagarna och konstutställningar. 

Read More

Höstljus på Sofiero slott, Helsingborg

måndag 9 november 2020



I helgen besökte vi evenemanget Höstljus på Sofiero, där färgsprakande belysning, musik och konstverk hjälps åt att skapa en magisk stämning i hela parken! 

Träden i skogen lyste i regnbågens alla färger, och den stora rhododendrondalen gick i vackra ljuslila och blå toner. Längs hängbron hördes ett klingande klockspel, som gick i takt med små ljussken. Höjdpunkten på Höstljus var parkens parkens damm, som bjöd på en vacker tonsatt ljusshow. Även slottsbutiken hade öppet, och bjöd på provsmakning av Sofieros goda äppelglögg. En mycket vacker och stämningsfull kväll!



Mera att se och uppleva i Helsingborg

Helsingborg är centralort i Helsingborgs kommun i nordvästra Skåne, och även landskapets näst största stad, med 112.000 invånare. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där knappt 4 km skiljer Sverige från Danmark, och färjetrafiken till Helsingör är livlig. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden, mycket tack vare det strategiskt viktiga läget här vid porten till Östersjön. 

  • Kärnan och rådhuset: Kärnan är en medeltida fästning som ligger i centrala Helsingborg. Rådhuset är en byggnad i renässansstil som ligger i närheten av Kärnan.
  • Landborgspromenaden: Landborgspromenaden är en promenadväg som sträcker sig längs med en höjd i staden. Den erbjuder en vacker utsikt över Öresund och Danmark.
  • Fredriksdals friluftsmuseum: Ett museum där du kan du uppleva en bit av Skånes historia genom att besöka gamla hus, samtidigt som du njuter av vackra trädgårdar.
  • Sofiero slott: Ett kunglig sommarresidens som omges av en stor park med många olika trädgårdar.
  • Dunkers kulturhus: Dunkers kulturhus är ett kulturcentrum i Helsingborg, med konsthall, museum, bibliotek och restaurang. 
  • Tropikariet: Här kan du se allt från apor och krokodiler till ormar och sköldpaddor.
  • Zoégas café: Zoégas café är en kaffebutik och café i Helsingborg. Här kan du njuta av en kopp kaffe och köpa med dig kaffe hem.
  • Pålsjö slottspark: Pålsjö slottspark är en stor park som omger Pålsjö slott, med bland annat en grönskande kärlekstunnel.
  • Sundsbussarna till Helsingör: Båtar som trafikerar mellan Helsingborg och Helsingör. Det är en snabb och smidig transport mellan de två städerna¹.
  • Wallåkra Stenkärlsfabrik: En anrik keramikverkstad med en stor brännugn i äldre modell, som fortfarande är i bruk. 
  • Rååns dalgång: En naturskön plats med fina promenadstråk längs med Råån och vid Raus kyrka.

Read More

Wallåkra stenkärlsfabrik och Borgens naturreservat

söndag 8 november 2020



Vill du uppleva äkta stenkärlsproduktion och promenera i ett vackert naturreservat? Då ska du åka till stenkärlsfabriken i Vallåkra! Precis intill Råån ligger anrika Wallåkra stenkärlsfabrik, som har har funnits i trakten ända sedan 1864. Här handdrejar man ännu idag keramik i stengodslera. Vaser, krukor, skålar och muggar säljs i den mysiga lilla butiken, efter att de bränts i fabrikens stora koleldade ugn. Som besökare får du också kika in i produktionslokalerna och lära dig mera om alla de olika stadierna som keramikföremålen går igenom, innan de är klara att användas i våra kök och hem. 

Vi passade även på att äta en god lunch i den charmiga gamla magasinbyggnaden bredvid fabriken. Här finns ett glasgolv, som gör att du kan se ån som rinner under hela byggnaden. 

Innan vi åkte hem passade vi på att ta en promenad i naturreservatet Borgen intill stenkärlsfabriken. Borgen är ett litet naturreservat med porlande vattendrag och en hög bergsknalle. Platsen var länge ett lertag, och på 70-talet hittades spår av dinosaurier här. Tänk att en sex meter lång, växtätande Plateosaurus har bott här i Vallåkra! Idag är det mest fåglar och smådjur som trivs i de snåriga naturskogar. Det är dock inte bara dinosaurer som gör naturreservatets historia spännande. Under järnålder fanns nämligen en stor försvarsborg här uppe på höjderna, och det är den som gett reservatet sitt namn. På den platå där fornborgen en gång stod finns idag flera trevliga rastplatser där man kan slå sig ner och fika.


Mera att se och uppleva i Helsingborg

Helsingborg är centralort i Helsingborgs kommun i nordvästra Skåne, och även landskapets näst största stad, med 112.000 invånare. Helsingborg ligger vid Öresunds smalaste del, där knappt 4 km skiljer Sverige från Danmark, och färjetrafiken till Helsingör är livlig. Stadens historia sträcker sig ända tillbaka till vikingatiden, mycket tack vare det strategiskt viktiga läget här vid porten till Östersjön. 

  • Kärnan och rådhuset: Kärnan är en medeltida fästning som ligger i centrala Helsingborg. Rådhuset är en byggnad i renässansstil som ligger i närheten av Kärnan.
  • Landborgspromenaden: Landborgspromenaden är en promenadväg som sträcker sig längs med en höjd i staden. Den erbjuder en vacker utsikt över Öresund och Danmark.
  • Fredriksdals friluftsmuseum: Ett museum där du kan du uppleva en bit av Skånes historia genom att besöka gamla hus, samtidigt som du njuter av vackra trädgårdar.
  • Sofiero slott: Ett kunglig sommarresidens som omges av en stor park med många olika trädgårdar.
  • Dunkers kulturhus: Dunkers kulturhus är ett kulturcentrum i Helsingborg, med konsthall, museum, bibliotek och restaurang. 
  • Tropikariet: Här kan du se allt från apor och krokodiler till ormar och sköldpaddor.
  • Zoégas café: Zoégas café är en kaffebutik och café i Helsingborg. Här kan du njuta av en kopp kaffe och köpa med dig kaffe hem.
  • Pålsjö slottspark: Pålsjö slottspark är en stor park som omger Pålsjö slott, med bland annat en grönskande kärlekstunnel.
  • Sundsbussarna till Helsingör: Båtar som trafikerar mellan Helsingborg och Helsingör. Det är en snabb och smidig transport mellan de två städerna¹.
  • Wallåkra Stenkärlsfabrik: En anrik keramikverkstad med en stor brännugn i äldre modell, som fortfarande är i bruk. 
  • Rååns dalgång: En naturskön plats med fina promenadstråk längs med Råån och vid Raus kyrka.

Read More

Trollskogen i Torna Hällestad

måndag 2 november 2020


I söndags tittade solen oväntat fram, så vi bestämde oss för en spontan utflykt till Trollskogen i Torna Hällestad. Vi stannade på den stora parkeringen efter Boklundens restaurang och började med fika i skogen precis intill, där det mesta av löven redan fallit och bildade en vacker matta i höstens färger. Sedan följde vi leden några hundra metern in i skogen och kom till en plats, där bokskogen ersattes av gamla vresbokar, med snirklade grenar. Trollskogen är en del av Prästaskogens naturreservat och området med vresbokar är ett av de största i Europa. Visst kan man nästan tro på de gamla myterna, om troll som smyger runt här om nätterna och använder sina magiska krafter för att få träden att leka så att de nästan slå knut på sig själva? 

Vi avslutade vår utflykt med fika på mysiga Lanthandeln i Torna Hällestad, som hade goda Halloween-brownies med vit choklad och tryffel.

Read More

Pumpa Shop i Hermanstorp, Vellinge

torsdag 29 oktober 2020


Vill du handla lokalproducerade skånska Halloween-pumpor? Då ska du åka till Hermanstorpsvägen 148 i Räng söder om Vellinge! Här ligger Pumpa Shop i Hermanstorp, en gårdsbutik där du under september och oktober kan handla direkt från familjen Emanuelssons egen odling. 




Inne i gårdens stora lada står massor av Halloween-pumpor fint uppradade på halmbalar, och barnen fick själva välja vilka storlekar som passade bäst till årets projekt. Dessutom finns det lådvis av söta små dekorationspumpor i alla möjliga olika färger och former - för bara 5 kr/st! Gillar du ugnsrostad pumpa eller soppa finns det många olika sorter att välja mellan. Vi köpte en liten orange Hokkaido och en stor blekgrön bjässe; sorten heter Crown Prince. Helén skickade även med oss receptet på sin goda pumpasoppa, det ska vi prova till helgen!



Vår lista över mysiga butiker och gårdsbutiker i Skåne hittar du här. Det finns en liten stjärna framför alla som har egen webbutik, för alla er som gillar att handla från lokala butiker hemma i soffan.

Read More

Frid och Fröjd, Stockamöllan

lördag 24 oktober 2020


Frid & Fröjd är en mysig butik belägen i Stockamöllan, Skåne. Butiken har ett stort utbud av vackra inredningsdetaljer och udda prylar du inte visste fanns. Här finns både nytt och handplockat second-hand i en härlig blandning! Helt enkelt en grannlåtshandel, precis som det står på skylten ovanför dörren. På samma gård, med mysiga rödmålade stugor, finns även butiken Lilla fröken fröjd, med härliga blommor och dekorationer. Stockamöllans charmiga gamla kvarn ligger alldeles i närheten. 

Vår lista över mysiga butiker i Skåne hittar du här. Det finns en liten stjärna framför alla som har egen webbutik, för alla er som gillar att handla från lokala butiker hemma i soffan.

Read More

Söderåsens nationalpark och Skäralid



Skåne har tre nationalparker, och en av dem är Söderåsens nationalpark, som sträcker sig över stora delar av hela fyra olika kommuner, Bjuv, Klippan, Svalöv och Åstorp. Dagens utflykt var vårt allra första besök i Söderåsens Nationalpark, och vi bestämde oss för att starta från huvudentrén vid Skäralid. Det visade sig vara flera som hade samma utflyktsplaner idag; trots att förmiddagen varit ganska regnig var det en av de allra sista lediga parkeringsplatserna vi lyckades få. Vid huvudentrén finns Naturum Söderåsen, ett besökscentrum där man hittar kartor, broschyrer med information om nationalparken och hjälpsamma guider som svarar på frågor.


Vi valde den gula leden, med utsiktsplatsen Kopparhatten som mål för vår vandringstur. Turen började längs Skäralidsdammen och följde sedan spångarna in i ravinen mellan nationalparkens två åser. Skäralidsravinen har bildats av rörelser i jordskorpan och sedan formats av is och rinnande vatten, som fått berget att vittra sönder. Här gick vi i vacker och lummig bokskog längsmed Skärån, förbi gamla odlingsrösen. En stund senare svängde den gula leden tvärt av från Skäralidsdalen, med en brant stigning upp längs berget. Uppe på den första avsatsen stannade vi till för fika i duggregnet, med fantastisk utsikt över ravinen. Leden fortsatte uppe på berget vidare till Kopparhattens utkikspunkt. Kopparhatten är nationalparkens näst högsta höjd, och här befinner man sig hela 200 meter över havet. Vandringen nerför berget gick snabbt och lätt, med en trappa den sista biten. Vi avslutade den ca 4,5 km långa turen med fika på Söderåsens restaurang och utsikt över Skäralidsdammen i vackra höstfärger. 


Fakta om Söderåsens nationalpark

Sverige har trettio nationalparker och en av dem är Söderåsens nationalpark i nordvästra Skåne. Här möts man av enastående vacker natur med dramatiska dalgångar, strömmande vattendrag och bokskogsklädda åsar med underbar utsikt över landskapet. Det 1600 hektar stora området har många vandringsleder och ingångar från flera olika orter. Vid huvudentrén i Skäralid finns besökscentret Naturum Söderåsen, där man hittar kartor, broschyrer med information om nationalparken och hjälpsamma guider som svarar på frågor om Söderåsens olika vandringsleder.  Här ligger också den vackra Skäralidsdammen, med fina möjligheter för picknick, grillning och lekpark för barnen. 

Read More

Svaneholms slott

söndag 18 oktober 2020



Hösten fortsätter skämma bort oss med vackert väder här i Skåne! Idag bestämde vi oss för att åka till Svaneholm slott och ta en promenera längs den vackra slingan vid Svaneholmssjön. Den här rundan är cirka fem kilometer lång, och en lagom tur för barnen att gå. Skogen här är mestadels luftig bokskog, och på fler ställen finns utkiksplatser där man titta ut över sjön och beundra slottet från alla dess olika vinklar. Finast är nog utsikten från bryggan vid det så kallade rökhuset, som ligger väster om slottet. 



Svaneholms ursprungliga slott började byggas på en holme i sjön omkring 1530. Strax därefter övergav man dock holmen och började istället bygga upp ett nytt slott på dess nuvarande plats. Slottsbyggnaden består av fyra tegellängor och äldst är längan med portgången, som är ett senmedeltida så kallat fast stenhus. Svaneholm har senare byggts till och bland annat inspirerats av Italienska barockslott. Här finns idag ett fint historiskt museum, en prisbelönt restaurang och en trevlig slottsbutik. Slottet ägs idag av Svaneholms slotts andelsförening, som bland annat ordnar midsommarfirande och konserter.

Vi hade egentligen inga planer på att gå in i slottet idag, utan skulle bara kika in på borggården, men det visade sig att museet var öppet och eftersom barnen var lite intresserade av eventuella spökerier på Svaneholm bestämde vi oss för att gå in! Museet är fint, med fyra våningar av historiska utställningar och gamla föremål, som visar hur de som bott på slottet under olika tidsepoker har levt sina liv. Du kan bland annat besöka de rum där Rutger Macklean, Svaneholms genom tiderna mest kända ägare, bodde och verkade. Macklean var en friherre, militär och politiker som drev igenom en stor reform kring landets åkerskiften, vilket innebar att bönderna fick större sammanhängande marker istället för små och utspridda. Detta gjorde jordbruket mera effektivt och ledde i sin tur till en stor ökning av de odlade marken i Sverige. 

På vindsvåningen, som tidigare användes för försvar, finns idag utställningar med bland annat en äldre skolsal, en handelsbod och gamla leksaker. Här får du också veta mera om Nils Holgersson, som enligt Selma Lagerlöfs saga bodde här i trakten kring Skurup. Och spökena då? Jodå, precis som de flesta andra slott med självaktning har även Svaneholm både en vit dam och en handfull andra spöken, som du får veta mera om längst ner i källarvåningen. Det var ändå skönt att höra att mannen som tog emot oss vid entrén bott på slottet i över 20 år, utan att själv upplevt några spökerier.

Vårt mysiga slottsbesök avslutades med fika ute i solskenet, i den mysiga lilla trädgården strax intill entrén.

Read More

Höstfest och pumpapaj på Slottsträdgårdens kafé, Malmö

lördag 17 oktober 2020



Höstmys mitt i stan? Javisst går det bra! I helgen höll Slottsträdgårdens kafé i, som ligger i Slottsparken mitt i Malmö, en mysig höstfest. Temat var pumpor, och vi passade på att smaka pumpapaj och pumpacupcake. Så himla gott! Det var perfekt väder för att sitta ute och njuta av livemusiken och höstdekorationerna vid caféet, och sedan strosa runt bland planeringarna. På hösten är bland annat prydnadsgräset fortfarande fint, och några av de färgglada dahliorna blommade fortfarande. På vägen hem tog vi en extra promenad runt Slottsparken, för att njuta av trädens vackra höstfärger. 


Read More

Söndagsfika på Lilla Kafferosteriet, Malmö

söndag 11 oktober 2020


Hitta hit: Baltzarsgatan 24, Malmö

Följ på Instagram

Lilla Kafferosteriet är ett populärt litet café och mikrorosteri i centrala Malmö, som öppnade sina portar  2006. Huset är ett vackert 1600-talshus som kallas Claus Mortensens Hus, med en hel del bevarade äldre detaljer och en mysig innergård. Under 1400-talets Malmö var den här platsen en liten fruktträdgård. Tomten köptes senare av en adelsfamilj, som byggde en gård. Den kom senare att doneras till Sankt Petri kyrka, som bara ligger ett kvarter bort. Här kom den i användning som prästgård, och en av prästerna hette just Claus Mortensen. Han blev känd som Malmös reformator, och höll vad som tros vara den första evangelistiska predikan i Skåne, under det upproriska 1500-talet då den protestantiska kyrkan avknoppades från den romersk-katolska. Senare kom gården att byggas om i flera omgångar, och bland annat bebos av hantverkare som sadelmakare, garvare och boktryckare. Den byggnad vi ser idag härstammar från 1600-talet. 


Idag är den gamla gården till glädje för många av Malmös fikaälskande invånare och besökare. Här finns mängder av olika kaffesorter att upptäcka, och på menyn finns även allt från frukost till lättare lunch eller något sött och hembakat.  Lilla kafferosteriets handrostade kaffeblandningar är baserade på några av de bästa kaffebönorna från världens alla kafferegioner. Dessa kan du köpa på plats, men även beställa hem dem genom webshoppen. Är du intresserad av kaffetillverkning kan du också delta i kaffeprovningar, där du lär dig mera om både bönorna och hantverket. 

Read More

Lunch med utsikt på The Lodge i Genarp

lördag 10 oktober 2020


Efter dagens vandring till Romeleklint smakade det extra bra med god lunch på The Lodge, som är ett litet spahotell i New England-stil, på toppen av Romeleåsen i Genarp. 

Här anpassas menyn efter vad som finns att få tag på hos de lokala bönderna, och därför ändras den med årets olika årstider. Som med allt annat vill the Lodge erbjuda en "Less ordinary" upplevelse även när det gäller restaurangen - något som de lyckas med både vad gäller maten och den behagliga, trivsamma atmosfären. Vi valde en svamprisotto, som smakade underbart! Efter maten bestämde vi oss för att njuta av utsikten från den stora, härliga terrassen, så vi lånade varsin filt och tog med oss tekopparna ut. En härlig upplevelse, trots att regnet hängde i luften. 


Read More

Från Väderkullen till Romeleklint



Idag bestämde vi oss för att åka till Romeleåsen, där vi hittade en fin liten rundvandring med åsens två högsta toppar: Väderkullen och Romeleklint. Vi parkerade vid hotellet The Lodge, som ligger på Väderkullen. Utsikten härifrån är fantastisk, vi såg ända till Lund och Malmö!  

Skåneleden går precis förbi hotellet. Vi följde leden ner för Väderkullen, genom vackra landskap med skog och hagar, och sedan vidare upp mot Romeleklint. Precis innan vi nådde Romeleklint vek vi av från Skåneleden och följde den blå vandringsleden istället. Romeleklint ligger 175 meter över havet och är Romeleåsens allra högsta punkt, men den täta skogen runt omkring gör att det tyvärr inte är någon vidare utsikt härifrån. På platsen finns ett gammalt radartorn från 60-talet. Vi fortsatte längs den blå leden tillbaka till Väderkullen, där vi avslutade vår ca 8 km långa vandring god lunch och en kopp te på The Lodge's veranda.


Read More

Bondens egen marknad, Malmö

fredag 2 oktober 2020


I helgen hölls höstens sista Bondens egenmarknad på Drottningtorget i Malmö. Vi älskar att gå här bland nyskördade grönsaker, frukt och bär, kött från gårdar med småskalig produktion och inte minst alla goda bakverk, sylt och drycker! Vi handlade med oss rökt lammstek från Sigvard Måndsgård, som har gårdsbutik i Åstorp, och hos Grönalunds gårdsmusteri från Hästveda hittade vi en äppelmust med spännande smak av aronia, som vi ska ha till söndagsfrukosten. Helgens efterrätt blir ostkaka från Arles ostkaksbageri i Färlöv, och till den köpte vi sylt gjord på mango och jordgubbe-rabarber. Ostkakan är enligt ett gammalt recept från 1800-talet, och sylten innehåller inga tillsatser, utan bara 90% bär, socker och lite citron som används både för smak och konservering, berättade ägarparet. 

Read More

Arriesjöns strövområde, Vellinge

söndag 27 september 2020




Arriesjön är en konstgjord insjö i Vellinge kommun, cirka 1 km öster om byn Arrie. Här finns en liten badplats och trevliga vandringsstigar för en kortare promenad. Intill sjön finns två fina utsiktsplatser för den som vill spana efter fåglar. Ta gärna med er picknick, för här finns även trevliga rast- och grillplatser!



Arriesjön var tidigare ett grustag och under 1900-talets början var det många hus i Malmö som byggdes med kalksandsten härifrån. Ett järnvägsspår gick hela vägen ut till grustaget, för att effektivt forsla kalksten och naturgrus in till staden. När grustaget stängdes på 90-talet lät man det fyllas med vatten, vilket har resulterat i ett rikt fågelliv och fiskar som abborre, gädda, mört och sarv. Strövområdet är en del av naturreservatet Arriesjön-Risebjär, och Risebjär är namnet på den 20 meter höga kullen intill sjön. Enligt sägnen ska det ha bott en trollfru här uppe, som efter ett gemensamt kalas med människorna blev ovän med byborna, och därefter gjorde allt för att förhindra att det dracks öl här i Arrie!
Read More

Pumpautställning på Vellingeblomman

söndag 20 september 2020


Idag besökte vi Vellingeblomman, för att titta på den årliga pumpautställningen! Den här utställningen, där hela trädgården är fint dekorerad med både stora och små pumpor, blir bara finare för varje år! Här finns allt från smakfulla krukor och arrangemang till lekfullt målade varianter. Barnen älskar de roliga fågelskrämmorna, stora halmdockor klädda i riktiga kläder, med pumpor till huvud och roliga ansikten. Eftersom helgen bjöd på varmt väder blev det både lek i parken och solskensfika i trädgården vid Farmor Idas café. Innan vi åkte hem valde vi ut växter till balkongen och passade även på att köpa med oss några av våra favoriter från delikatessavdelningen. 



Vår lista över mysiga butiker i Skåne hittar du här. Det finns en liten stjärna framför alla som har egen webbutik, för alla er som gillar att handla från lokala butiker hemma i soffan.

Read More

Anonymouse Hasselnötion & Ricotta Records i Lund

söndag 6 september 2020




Tidigare i somras åkte vi till Lund och tittade på Apoteket Cikadan, ett fint litet Apotek i musstorlek skapat av Anonymouse. De senaste veckorna har inte mindre än två nya hus dykt upp på Anonymouse Instagram konto, och det ville vi så klart inte missa! Iväg mot Lund åkte vi, med regnet smattrande mot vindrutan. Men vi hade tur, lagom till att vi kom fram till fina Hasselnötion på Laboratoriegatan klarnade det upp igen. Vi gick sedan vidare mot Stadsparken och Nygatan, för att se mössens lilla skivaffär Ricotta Records.


Anonymouse är ett anonymt konstnärskollektiv med bas i Malmö, som skapar gatukonst i form av små miniatyrhus för möss. Deras första verk, en italiensk bistro vid namn "Il topolino" och en nötbutik som hette"Noix de vie", ställdes ut på Bergsgatan i Malmö i december 2016. Sedan dess har de skapat flera konstverk runt om i Sverige, och även utomlands. 

Följ Anonymouse på instagram

Read More

Hallamölla vattenfall, Brösarp

lördag 15 augusti 2020


Längs Verkeån i Brösarp finns Skånes högsta vattenfall, Hallamölla. Vattenfallet har en höjd på hela 23 meter. En vattenkvarn har funnits på platsen sedan 1400-talet men det nuvarande kvarnhuset i korsvirke byggdes på 1850-talet, och är därmed några hundra år nyare. Hallamölla vattenfall ligger i Christinehofs ekopark, ett naturreservat där man arbetar för att återskapa våtmarkerna och rädda utrotningshotade djur och växter. Landskapet runt Christinehofs slott är cirka 1000 hektar stort, från Christinehof till byn Eljaröd. 


Några fakta om Österlen:

  • Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne, som kännetecknas av naturskönhet, lantliv och pittoreska kustsamhällen. De största tätorterna på Österlen är Ystad, Tomelilla och Simrishamn.
  • Österlen är bland Sveriges mest populära resmål, och erbjuder allt från handdrejad keramik och konst till matkultur, gårdsbutiker, teatrar, loppis och retrobutiker. 
  • Norra delen av Österlen, med Kivik, Yngsjö och Åhus, ingår i ett kulturområde som kallas för Ålakusten.
  • Österlen är känt för sina äppelodlingar och det finns flera gårdsbutiker där du kan köpa äppelprodukter som must, cider och marmelad.
  • Österlen är också känt för sina milslånga fina stränder, bland annat Åhus havsbad, Yngsjö havsbad, Haväng, Knäbäckshusen, Rörums strand, Stenshuvuds strand, Sandhammaren, Löderups havsbad och Ystad havsbad.
  • Förutom att bada kan du vandra och cykla, eller bara strosa runt och njuta av det berömda ljuset.
Read More

Dahliafestival i Slottsträdgården, Malmö

tisdag 11 augusti 2020



I augusti och september är en del av odlingarna i Slottsträdgården här i Malmö en färgsprakande fest av blommande dahlior, något som brukar uppmärksammas genom det öppna evenemanget Dahliafestivalen. Dahlior är färgstarka blommor med olika former och storlekar. Det finns hela 20.000 kända sorter av den här fina blomman, och flera av dem verkar trivas alldeles utomordentligt just här - små och stora varianter i regnbågens alla färger kan du njuta av i Slottsträdgården. Dahlian hittades först i Mexiko, där indianer använde sig av de ätbara knölarna redan på 1500-talet. Till Europa kom blomman för 200 år sedan och fick då sitt namn efter Linnés lärjunge Andreas Dahl. Att odla dahlior är inte så svårt, men däremot ganska tidskrävande då blomman inte tål frost och därför måste övervintra inomhus på våra breddgrader. 

Om Slottsträdgården i Malmö

Slottsträdgården, som ligger centralt mitt i Malmö, är en öppen och ekologisk trädgård. Här kan du som besökare njuta av blommor och växter i en lugn och vacker miljö, under hela sommarhalvåret. Slottet och slottsmöllan i bakgrunden och de stora insektshotellen i trädgårdens utkant bidrar till att göra trädgården till en pittoresk oas att njuta av. Här finns inte mindre än 8 olika tematrädgårdar att inspireras av, samt grönsaksfält och rabatter.

Slottsträdgården invigdes 1998, och skapades på initiativ av en grupp odlingsentusiaster här i Malmö, som med ett brinnande intresse för växter la grunden för den oas trädgården är idag. Området hade då legat outnyttjat sedan Malmö stads plantskola lades ner. Idag har Malmö Stad tagit över driften, men föreningen Slottsträdgårdens Vänner disponerar ännu över ett antal väldigt populära odlingslotter.

Read More